stdClass Object ( [id] => 1112492 [title] => Naši reporteri su na Čiovu pričali s mještanima o požaru, Ivo Rogošić bio je u kući najbližoj buktinji: ‘Namjerno, sto posto. Je li zbog parcela ili je piroman, tko će znat...‘ [alias] => nasi-reporteri-su-na-ciovu-pricali-s-mjestanima-o-pozaru-ivo-rogosic-bio-je-u-kuci-najblizoj-buktinji-namjerno-sto-posto-je-li-zbog-parcela-ili-je-piroman-tko-ce-znat [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ka Sveto pismo govori Ivo Rogošić, taman ga zatekli za stolon:

- Bogati, ja san ovde doša ka Robinzon ima priko dvadeset godina. A to san i tija, uteć! Nema struje, nema vode, nema puta. Nema ničega. Moš samo ribu lovit… Ali, evo šta je došlo: usrid Splita su mi razbijali glavu muzikon u svaka doba, nisi moga živ ostat. Sad su me i ovde našli, dođu brodima u valu, bace sidro, privrću mi i vižitaju vrše po sto puta, a za vikend dobro još nismo i izgorili…

Nemamo mi kad, banili smo s južne strane Čiova, tamo di je nikidan gorilo, a ko će se snać na brzinu: makadamski puti šire se na sve strane, okolo suhozidi, stari maslinici, makija, borovina, iskrčene parcele, miljun auta se mimoilazi, tisno je i sve praši. A Rogošić bi objašnjava dvi ure, ko pravi domaćin. Ajde, naletit ćemo drugi put.

---

image
'Da si ti to vidija i čuja: lete šiške, fijuču, ka da tuku one male mine, pa lete priko pedeset metara. Gosti kupe tunju i biže', prepričava Ivo Rogošić, koji je bio u kući najbliže požaru
Tom Dubravec/Cropix
---

Okolo razapeti konopi, lanci, izliveni betonski zidići: glavni biznis su parkirališta, negdi 20, negdi 35 kuna za cili dan. Ima starih vikendica koje će postat nove kuće za odmor, baraka, nalivenih taraca, gradilišta, mišalica, cisterni koje voze gorivo za agregate, Nepalaca koji naplaćuju parking, kažu da je vrućina žešća nego u njih doma. Čudimo se da su živi ikako. Tu su i kampovi, di koja konoba, svašta.

Prije deset godina nije bilo ničega, a za deset će bit cilo naselje. A mi došli vidit ko je zapalija žito, ka šta bi reka Krvavi Šicer, gestapovac iz "Salaša u Malom Ritu". Eno je i policija u civilu došla isto pitat.

---

image
Na fotografiji: požar je krenuo iz uvale Široka
Tom Dubravec/Cropix
---

- Namjerno je izazvano, to ti je sto posto! A sad, čiste li buduće građevinske parcele ili je piroman, možda i nešto treće - ko će ti ga znat?! Čujen da spominju da je na devet mista planilo, ali tvrdit ne mogu ništa. Da si ti to vidija i čuja: lete šiške, fijuču, ka da tuku one male mine, pa lete priko pedeset metara. Gosti kupe tunju i biže. Gori na putu vatrogasci ne daju izać nikome, domaći utekli na brodove - govori Rogošić dok mi bižimo.

Vitar je spasija. Srićon, puva je maestral, taman vuče između Fimije i Kraljevca, dvaju otočića na manje od pola milje od čiovske južne obale i uvala Široka, Branac i Duga. Pa je odnija oganj dalje. Da je bila tramuntana, stradale bi kuće, kamp, konobe, zapalilo bi auta. Furešte je uvatila panika, ostavljali su sve, sidali u auta i po gasu. Svi u isto vrime! Normalno, začepilo, ne može više niko nigdi.

Nekin je Slovacima u lokalnoj konobi taman na stol poslužilo spize za dvi iljade kuna. Takli je nisu, a ni platili. Samo - pedala.

- A šta ću ti reć: ovo mi je oaza, to je šuma od priko sto godina. Masline su bile, sad ima svega, česmine, makije, borovine… Ispalija bi bija da mi je izgorilo. Otiša bi, ne bi se više nikad vratija, a prije bi i umra nego bi sve zapaljeno opet ozelenilo - kaže nan Blaško Miše.

---

image
Blaško Miše: Ispalija bi bija da mi je moja oaza izgorila
Tom Dubravec/Cropix
---

Baš je maloprije razgovara s inspektorima iz policije. Istražuju, ispituju, gledaju ko je, šta je, kako i zašto. Potrajat će to.

- Na mulu san bija i prvi zva vatrogasce. Jebiga, da san ima gradele, bija bi gleda u ribu ili meso, ovako san zvirka okolo i sinja dim. Spašavali smo goste, svit, aute, bager…

- Koji sad bager?!

- Moj! Sija u bager i spustija ga na plažu! Moraš ić kontra vitra kad je požar, razumiš?! Doda san i vode vatrogascima, čuvali su i pazili, ali ih je isto zalija kanader.

Kad bi ovi naš Blaško zapovida, u njega bi se odma znalo: imaš vatrogasca na terenu i dispečera na vezi. Odma se zove kanader. A ne helikopter. U onu baju stane mu dvi iljade litara vode, ali baja pušta! Pola iz nje iscuri dok dođe na misto.

Planilo je sto pedeset metara od kuće mu, koja se i ne vidi od gustiša, a još bliže je Rogošićeva vikendica. Sve suvo ko barut. Da tu padne iskra, ko bi to spasija?! Niko živ!

Sve to nije puno uzrujalo dvi Šveđanke: zatekli smo ih ispod masline. Side i lade se. Ne zamišlja naš čovik Šveđanke baš tako, da nas krivo ne svatite. Mrvu su jače, nabrala se i po koja godina, ali je duh mlad! Dopilotale su na dva skuterića, jedna se privrnila i dobro posikla gležanj. Sad čekaju prevoz za u likara. Tribat će ušit koji punat. Požar ih ne uzbuđuje...

---

image
Pogled na opožareno područje iz uvale Duga
Tom Dubravec/Cropix
---

I šta se priča? Hm, ko bi razoputija! Svi govore da je zapaljeno, to ste i sami čuli. Širi se među sviton teorija da je upaljeno fosforon. Da ga donesu u tegli s vodon jer da se upali odma u dodiru sa zrakon. Drugi kažu da "piroman vulgaris" ili "građevinski piroman" donese smjesu fosfora, zakopa je plitko i ode. Ujutro počne rast temperatura, a kad se zemlja ugrije na 25 stupnjeva - fosforna smjesa se sama pali. Govore da je takva priroda fosfora. Ko će znat je li.

- A već van se sumnja na nekoga. E... Navodno su ga i lani privodili radi iste stvari, kad je gorila Glavica i Papolača. Navodno je neki naš, ne naš Čiovljanin, nego naš Hrvat, ali priko godine radi u Njemačkoj. Tako svit ćakula - kaže nan Ivo Piveta u prolazu.

Prošli smo kraj jedne crne fete, možda dvjesto kvadrata, cila je izgorila, a oko nje ništa, sve netaknuto. I svi se čude kako je vatra toliko priskočila. Da nisu letile one šiške?! Teško bi moga čovik tuda prolazit i baš tako palit, a da ga baš niko ne ubere. Piroman pali jer mu je gušt, voli gledat vatru i pali di stigne, ne čeka lito. To mu je uzbudljivo. Ali, to je i dijagnoza, ne virujemo da piromana ima baš koliko i požara svako lito u Dalmaciji. Ili je stvarno u pitanju građevinski krug vatrom, parceliranje žigicon i upaljačen?

---

image
Ivo Piveta: A već van se sumnja na nekoga. E...
Tom Dubravec/Cropix
---

Dobacuje jedan lik:

- A kako ćemo mi znat kad ni policija ne zna?! A oni su stručnjaci za vatru: za gradele, ćevape, janjetinu i slično.

- Ha, ha, ha…

- A čigove su onda ove zemlje od uvale Branac do Široke?

- Ruske!

- Ma jesu, moš mislit, doša Putin i pokupova.

- Je, je, prodavalo se i priprodavalo više puta, ko bi više zna.

Jedna domaća ženskica daje nan za primjer obližnje Bušince: govori da je tu gorilo nazad nekoliko godina, a onda su na zgarištima nikle vile. Brže od visoke trave u krateru ugasloga tanzanijskog vulkana Ngorongoro. Ili na ravnicama Serengetija.

- Govori svit da je sa Fumije - a evo ti je isprid tebe - otočića koji gleda baš u čiovsku uvalu Široku, di je sve i počelo u subotu oko podneva, govori svit da je planilo na tri mista u isto vrime.

- Ajde?!

- Bože moj, znan čovika koji je gleda! Znaju i vatrogasci u Okruku... A ovde u Dugoj uvali kaos: jedni gosti slikavaju, drugi biže. Ne kuže da je najsigurnije na parkiralištu, vidiš da je sve čisto - tumači nan Srećo Miše.

Opet ćemo naletit, eto nas prije nego trava nikne: pa nije požar za jedan put...

---

image
Srećo Miše: A ovde u Dugoj uvali kaos: jedni gosti slikavaju, drugi biže
Tom Dubravec/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Tako se priča [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Tako se priča 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-07-13 14:42:38 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-07-13 18:18:35 [modified_by] => 3259 [publish_up] => 2021-07-13 18:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 504 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18562964.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18562962.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18562966.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18562954.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18562958.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18562956.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18562952.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18562946.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["'Da si ti to vidija i \u010duja: lete \u0161i\u0161ke, fiju\u010du, ka da tuku one male mine, pa lete priko pedeset metara. Gosti kupe tunju i bi\u017ee', prepri\u010dava Ivo Rogo\u0161i\u0107, koji je bio u ku\u0107i najbli\u017ee po\u017earu","'Da si ti to vidija i \u010duja: lete \u0161i\u0161ke, fiju\u010du, ka da tuku one male mine, pa lete priko pedeset metara. Gosti kupe tunju i bi\u017ee', prepri\u010dava Ivo Rogo\u0161i\u0107, koji je bio u ku\u0107i najbli\u017ee po\u017earu","Pogled na opo\u017eareno podru\u010dje iz uvale Duga","Pogled na opo\u017eareno podru\u010dje s predjela Branac","Bla\u0161ko Mi\u0161e: Ispalija bi bija da mi je moja oaza izgorila","Ivo Piveta: A ve\u0107 van se sumnja na nekoga. E...","Na fotografiji: po\u017ear je krenuo iz uvale \u0160iroka","Sre\u0107o Mi\u0161e: A ovde u Dugoj uvali kaos: jedni gosti slikavaju, drugi bi\u017ee"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1210","hd_18562964_1920.jpg":"1920x1080","k_18562964_1280.jpg":"1280x1280","k_18562964_1024.jpg":"1024x1024","k_18562964_640.jpg":"640x640","k_18562964_480.jpg":"480x480","k_18562964_340.jpg":"340x340","k_18562964_220.jpg":"220x220","o_18562964_1280.jpg":"1280x806","o_18562964_1024.jpg":"1024x645","o_18562964_640.jpg":"640x403","o_18562964_480.jpg":"480x302","o_18562964_340.jpg":"340x214","o_18562964_220.jpg":"220x138","h_18562964_1280.jpg":"1280x854","h_18562964_1024.jpg":"1024x683","h_18562964_640.jpg":"640x427","h_18562964_480.jpg":"480x320","h_18562964_340.jpg":"340x227","h_18562964_220.jpg":"220x147","pp_18562964_1280.jpg":"1006x1280","pp_18562964_1024.jpg":"805x1024","pp_18562964_640.jpg":"503x640","pp_18562964_480.jpg":"377x480","pp_18562964_340.jpg":"267x340","pp_18562964_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1273","hd_18562962_1920.jpg":"1920x1080","k_18562962_1280.jpg":"1280x1280","k_18562962_1024.jpg":"1024x1024","k_18562962_640.jpg":"640x640","k_18562962_480.jpg":"480x480","k_18562962_340.jpg":"340x340","k_18562962_220.jpg":"220x220","o_18562962_1280.jpg":"1280x848","o_18562962_1024.jpg":"1024x678","o_18562962_640.jpg":"640x424","o_18562962_480.jpg":"480x318","o_18562962_340.jpg":"340x225","o_18562962_220.jpg":"220x145","h_18562962_1280.jpg":"1280x854","h_18562962_1024.jpg":"1024x683","h_18562962_640.jpg":"640x427","h_18562962_480.jpg":"480x320","h_18562962_340.jpg":"340x227","h_18562962_220.jpg":"220x147","pp_18562962_1280.jpg":"1006x1280","pp_18562962_1024.jpg":"805x1024","pp_18562962_640.jpg":"503x640","pp_18562962_480.jpg":"377x480","pp_18562962_340.jpg":"267x340","pp_18562962_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1060","hd_18562966_1920.jpg":"1920x1080","k_18562966_1280.jpg":"1280x1280","k_18562966_1024.jpg":"1024x1024","k_18562966_640.jpg":"640x640","k_18562966_480.jpg":"480x480","k_18562966_340.jpg":"340x340","k_18562966_220.jpg":"220x220","o_18562966_1280.jpg":"1280x706","o_18562966_1024.jpg":"1024x565","o_18562966_640.jpg":"640x353","o_18562966_480.jpg":"480x265","o_18562966_340.jpg":"340x187","o_18562966_220.jpg":"220x121","h_18562966_1280.jpg":"1280x854","h_18562966_1024.jpg":"1024x683","h_18562966_640.jpg":"640x427","h_18562966_480.jpg":"480x320","h_18562966_340.jpg":"340x227","h_18562966_220.jpg":"220x147","pp_18562966_1280.jpg":"1006x1280","pp_18562966_1024.jpg":"805x1024","pp_18562966_640.jpg":"503x640","pp_18562966_480.jpg":"377x480","pp_18562966_340.jpg":"267x340","pp_18562966_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1141","hd_18562954_1920.jpg":"1920x1080","k_18562954_1280.jpg":"1280x1280","k_18562954_1024.jpg":"1024x1024","k_18562954_640.jpg":"640x640","k_18562954_480.jpg":"480x480","k_18562954_340.jpg":"340x340","k_18562954_220.jpg":"220x220","o_18562954_1280.jpg":"1280x760","o_18562954_1024.jpg":"1024x608","o_18562954_640.jpg":"640x380","o_18562954_480.jpg":"480x285","o_18562954_340.jpg":"340x202","o_18562954_220.jpg":"220x130","h_18562954_1280.jpg":"1280x854","h_18562954_1024.jpg":"1024x683","h_18562954_640.jpg":"640x427","h_18562954_480.jpg":"480x320","h_18562954_340.jpg":"340x227","h_18562954_220.jpg":"220x147","pp_18562954_1280.jpg":"1006x1280","pp_18562954_1024.jpg":"805x1024","pp_18562954_640.jpg":"503x640","pp_18562954_480.jpg":"377x480","pp_18562954_340.jpg":"267x340","pp_18562954_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1157","hd_18562958_1920.jpg":"1920x1080","k_18562958_1280.jpg":"1280x1280","k_18562958_1024.jpg":"1024x1024","k_18562958_640.jpg":"640x640","k_18562958_480.jpg":"480x480","k_18562958_340.jpg":"340x340","k_18562958_220.jpg":"220x220","o_18562958_1280.jpg":"1280x771","o_18562958_1024.jpg":"1024x617","o_18562958_640.jpg":"640x385","o_18562958_480.jpg":"480x289","o_18562958_340.jpg":"340x204","o_18562958_220.jpg":"220x132","h_18562958_1280.jpg":"1280x854","h_18562958_1024.jpg":"1024x683","h_18562958_640.jpg":"640x427","h_18562958_480.jpg":"480x320","h_18562958_340.jpg":"340x227","h_18562958_220.jpg":"220x147","pp_18562958_1280.jpg":"1006x1280","pp_18562958_1024.jpg":"805x1024","pp_18562958_640.jpg":"503x640","pp_18562958_480.jpg":"377x480","pp_18562958_340.jpg":"267x340","pp_18562958_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_18562956_1920.jpg":"1920x1080","k_18562956_1280.jpg":"1280x1280","k_18562956_1024.jpg":"1024x1024","k_18562956_640.jpg":"640x640","k_18562956_480.jpg":"480x480","k_18562956_340.jpg":"340x340","k_18562956_220.jpg":"220x220","o_18562956_1280.jpg":"1280x851","o_18562956_1024.jpg":"1024x681","o_18562956_640.jpg":"640x425","o_18562956_480.jpg":"480x319","o_18562956_340.jpg":"340x226","o_18562956_220.jpg":"220x146","h_18562956_1280.jpg":"1280x854","h_18562956_1024.jpg":"1024x683","h_18562956_640.jpg":"640x427","h_18562956_480.jpg":"480x320","h_18562956_340.jpg":"340x227","h_18562956_220.jpg":"220x147","pp_18562956_1280.jpg":"1006x1280","pp_18562956_1024.jpg":"805x1024","pp_18562956_640.jpg":"503x640","pp_18562956_480.jpg":"377x480","pp_18562956_340.jpg":"267x340","pp_18562956_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1255","hd_18562952_1920.jpg":"1920x1080","k_18562952_1280.jpg":"1280x1280","k_18562952_1024.jpg":"1024x1024","k_18562952_640.jpg":"640x640","k_18562952_480.jpg":"480x480","k_18562952_340.jpg":"340x340","k_18562952_220.jpg":"220x220","o_18562952_1280.jpg":"1280x836","o_18562952_1024.jpg":"1024x669","o_18562952_640.jpg":"640x418","o_18562952_480.jpg":"480x313","o_18562952_340.jpg":"340x222","o_18562952_220.jpg":"220x143","h_18562952_1280.jpg":"1280x854","h_18562952_1024.jpg":"1024x683","h_18562952_640.jpg":"640x427","h_18562952_480.jpg":"480x320","h_18562952_340.jpg":"340x227","h_18562952_220.jpg":"220x147","pp_18562952_1280.jpg":"1006x1280","pp_18562952_1024.jpg":"805x1024","pp_18562952_640.jpg":"503x640","pp_18562952_480.jpg":"377x480","pp_18562952_340.jpg":"267x340","pp_18562952_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1235","hd_18562946_1920.jpg":"1920x1080","k_18562946_1280.jpg":"1280x1280","k_18562946_1024.jpg":"1024x1024","k_18562946_640.jpg":"640x640","k_18562946_480.jpg":"480x480","k_18562946_340.jpg":"340x340","k_18562946_220.jpg":"220x220","o_18562946_1280.jpg":"1280x823","o_18562946_1024.jpg":"1024x658","o_18562946_640.jpg":"640x411","o_18562946_480.jpg":"480x308","o_18562946_340.jpg":"340x218","o_18562946_220.jpg":"220x141","h_18562946_1280.jpg":"1280x854","h_18562946_1024.jpg":"1024x683","h_18562946_640.jpg":"640x427","h_18562946_480.jpg":"480x320","h_18562946_340.jpg":"340x227","h_18562946_220.jpg":"220x147","pp_18562946_1280.jpg":"1006x1280","pp_18562946_1024.jpg":"805x1024","pp_18562946_640.jpg":"503x640","pp_18562946_480.jpg":"377x480","pp_18562946_340.jpg":"267x340","pp_18562946_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7306256 Threads: 4 Questions: 1520611465 Slow queries: 4623001 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110383383 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/nasi-reporteri-su-na-ciovu-pricali-s-mjestanima-o-pozaru-ivo-rogosic-bio-je-u-kuci-najblizoj-buktinji-namjerno-sto-posto-je-li-zbog-parcela-ili-je-piroman-tko-ce-znat-1112492 [printLink] => /dalmacija/obala/nasi-reporteri-su-na-ciovu-pricali-s-mjestanima-o-pozaru-ivo-rogosic-bio-je-u-kuci-najblizoj-buktinji-namjerno-sto-posto-je-li-zbog-parcela-ili-je-piroman-tko-ce-znat-1112492?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 643683 [name] => požar čiovo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-13 20:03:22 [main_article_id] => 0 [alias] => pozar-ciovo [link] => /tag/pozar-ciovo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 470702 [name] => Čiovo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ciovo [link] => /tag/ciovo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 333177 [name] => reportaža [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => reportaza [link] => /tag/reportaza ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Tako se priča [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Naši reporteri su na Čiovu pričali s mještanima o požaru, Ivo Rogošić bio je u kući najbližoj buktinji: ‘Namjerno, sto posto. Je li zbog parcela ili je piroman, tko će znat...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18562964.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => 'Da si ti to vidija i čuja: lete šiške, fijuču, ka da tuku one male mine, pa lete priko pedeset metara. Gosti kupe tunju i biže', prepričava Ivo Rogošić, koji je bio u kući najbliže požaru [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18562964.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix'Da si ti to vidija i čuja: lete šiške, fijuču, ka da tuku one male mine, pa lete priko pedeset metara. Gosti kupe tunju i biže', prepričava Ivo Rogošić, koji je bio u kući najbliže požaru ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18562962.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix'Da si ti to vidija i čuja: lete šiške, fijuču, ka da tuku one male mine, pa lete priko pedeset metara. Gosti kupe tunju i biže', prepričava Ivo Rogošić, koji je bio u kući najbliže požaru ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18562966.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixPogled na opožareno područje iz uvale Duga ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18562954.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixPogled na opožareno područje s predjela Branac ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18562958.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixBlaško Miše: Ispalija bi bija da mi je moja oaza izgorila ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18562956.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixIvo Piveta: A već van se sumnja na nekoga. E... ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18562952.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixNa fotografiji: požar je krenuo iz uvale Široka ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18562946.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixSrećo Miše: A ovde u Dugoj uvali kaos: jedni gosti slikavaju, drugi biže ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ka Sveto pismo govori Ivo Rogošić, taman ga zatekli za stolon:

- Bogati, ja san ovde doša ka Robinzon ima priko dvadeset godina. A to san i tija, uteć! Nema struje, nema vode, nema puta. Nema ničega. Moš samo ribu lovit… Ali, evo šta je došlo: usrid Splita su mi razbijali glavu muzikon u svaka doba, nisi moga živ ostat. Sad su me i ovde našli, dođu brodima u valu, bace sidro, privrću mi i vižitaju vrše po sto puta, a za vikend dobro još nismo i izgorili…

Nemamo mi kad, banili smo s južne strane Čiova, tamo di je nikidan gorilo, a ko će se snać na brzinu: makadamski puti šire se na sve strane, okolo suhozidi, stari maslinici, makija, borovina, iskrčene parcele, miljun auta se mimoilazi, tisno je i sve praši. A Rogošić bi objašnjava dvi ure, ko pravi domaćin. Ajde, naletit ćemo drugi put.

---

image
'Da si ti to vidija i čuja: lete šiške, fijuču, ka da tuku one male mine, pa lete priko pedeset metara. Gosti kupe tunju i biže', prepričava Ivo Rogošić, koji je bio u kući najbliže požaru
Tom Dubravec/Cropix
---

Okolo razapeti konopi, lanci, izliveni betonski zidići: glavni biznis su parkirališta, negdi 20, negdi 35 kuna za cili dan. Ima starih vikendica koje će postat nove kuće za odmor, baraka, nalivenih taraca, gradilišta, mišalica, cisterni koje voze gorivo za agregate, Nepalaca koji naplaćuju parking, kažu da je vrućina žešća nego u njih doma. Čudimo se da su živi ikako. Tu su i kampovi, di koja konoba, svašta.

Prije deset godina nije bilo ničega, a za deset će bit cilo naselje. A mi došli vidit ko je zapalija žito, ka šta bi reka Krvavi Šicer, gestapovac iz "Salaša u Malom Ritu". Eno je i policija u civilu došla isto pitat.

---

image
Na fotografiji: požar je krenuo iz uvale Široka
Tom Dubravec/Cropix
---

- Namjerno je izazvano, to ti je sto posto! A sad, čiste li buduće građevinske parcele ili je piroman, možda i nešto treće - ko će ti ga znat?! Čujen da spominju da je na devet mista planilo, ali tvrdit ne mogu ništa. Da si ti to vidija i čuja: lete šiške, fijuču, ka da tuku one male mine, pa lete priko pedeset metara. Gosti kupe tunju i biže. Gori na putu vatrogasci ne daju izać nikome, domaći utekli na brodove - govori Rogošić dok mi bižimo.

Vitar je spasija. Srićon, puva je maestral, taman vuče između Fimije i Kraljevca, dvaju otočića na manje od pola milje od čiovske južne obale i uvala Široka, Branac i Duga. Pa je odnija oganj dalje. Da je bila tramuntana, stradale bi kuće, kamp, konobe, zapalilo bi auta. Furešte je uvatila panika, ostavljali su sve, sidali u auta i po gasu. Svi u isto vrime! Normalno, začepilo, ne može više niko nigdi.

Nekin je Slovacima u lokalnoj konobi taman na stol poslužilo spize za dvi iljade kuna. Takli je nisu, a ni platili. Samo - pedala.

- A šta ću ti reć: ovo mi je oaza, to je šuma od priko sto godina. Masline su bile, sad ima svega, česmine, makije, borovine… Ispalija bi bija da mi je izgorilo. Otiša bi, ne bi se više nikad vratija, a prije bi i umra nego bi sve zapaljeno opet ozelenilo - kaže nan Blaško Miše.

---

image
Blaško Miše: Ispalija bi bija da mi je moja oaza izgorila
Tom Dubravec/Cropix
---

Baš je maloprije razgovara s inspektorima iz policije. Istražuju, ispituju, gledaju ko je, šta je, kako i zašto. Potrajat će to.

- Na mulu san bija i prvi zva vatrogasce. Jebiga, da san ima gradele, bija bi gleda u ribu ili meso, ovako san zvirka okolo i sinja dim. Spašavali smo goste, svit, aute, bager…

- Koji sad bager?!

- Moj! Sija u bager i spustija ga na plažu! Moraš ić kontra vitra kad je požar, razumiš?! Doda san i vode vatrogascima, čuvali su i pazili, ali ih je isto zalija kanader.

Kad bi ovi naš Blaško zapovida, u njega bi se odma znalo: imaš vatrogasca na terenu i dispečera na vezi. Odma se zove kanader. A ne helikopter. U onu baju stane mu dvi iljade litara vode, ali baja pušta! Pola iz nje iscuri dok dođe na misto.

Planilo je sto pedeset metara od kuće mu, koja se i ne vidi od gustiša, a još bliže je Rogošićeva vikendica. Sve suvo ko barut. Da tu padne iskra, ko bi to spasija?! Niko živ!

Sve to nije puno uzrujalo dvi Šveđanke: zatekli smo ih ispod masline. Side i lade se. Ne zamišlja naš čovik Šveđanke baš tako, da nas krivo ne svatite. Mrvu su jače, nabrala se i po koja godina, ali je duh mlad! Dopilotale su na dva skuterića, jedna se privrnila i dobro posikla gležanj. Sad čekaju prevoz za u likara. Tribat će ušit koji punat. Požar ih ne uzbuđuje...

---

image
Pogled na opožareno područje iz uvale Duga
Tom Dubravec/Cropix
---

I šta se priča? Hm, ko bi razoputija! Svi govore da je zapaljeno, to ste i sami čuli. Širi se među sviton teorija da je upaljeno fosforon. Da ga donesu u tegli s vodon jer da se upali odma u dodiru sa zrakon. Drugi kažu da "piroman vulgaris" ili "građevinski piroman" donese smjesu fosfora, zakopa je plitko i ode. Ujutro počne rast temperatura, a kad se zemlja ugrije na 25 stupnjeva - fosforna smjesa se sama pali. Govore da je takva priroda fosfora. Ko će znat je li.

- A već van se sumnja na nekoga. E... Navodno su ga i lani privodili radi iste stvari, kad je gorila Glavica i Papolača. Navodno je neki naš, ne naš Čiovljanin, nego naš Hrvat, ali priko godine radi u Njemačkoj. Tako svit ćakula - kaže nan Ivo Piveta u prolazu.

Prošli smo kraj jedne crne fete, možda dvjesto kvadrata, cila je izgorila, a oko nje ništa, sve netaknuto. I svi se čude kako je vatra toliko priskočila. Da nisu letile one šiške?! Teško bi moga čovik tuda prolazit i baš tako palit, a da ga baš niko ne ubere. Piroman pali jer mu je gušt, voli gledat vatru i pali di stigne, ne čeka lito. To mu je uzbudljivo. Ali, to je i dijagnoza, ne virujemo da piromana ima baš koliko i požara svako lito u Dalmaciji. Ili je stvarno u pitanju građevinski krug vatrom, parceliranje žigicon i upaljačen?

---

image
Ivo Piveta: A već van se sumnja na nekoga. E...
Tom Dubravec/Cropix
---

Dobacuje jedan lik:

- A kako ćemo mi znat kad ni policija ne zna?! A oni su stručnjaci za vatru: za gradele, ćevape, janjetinu i slično.

- Ha, ha, ha…

- A čigove su onda ove zemlje od uvale Branac do Široke?

- Ruske!

- Ma jesu, moš mislit, doša Putin i pokupova.

- Je, je, prodavalo se i priprodavalo više puta, ko bi više zna.

Jedna domaća ženskica daje nan za primjer obližnje Bušince: govori da je tu gorilo nazad nekoliko godina, a onda su na zgarištima nikle vile. Brže od visoke trave u krateru ugasloga tanzanijskog vulkana Ngorongoro. Ili na ravnicama Serengetija.

- Govori svit da je sa Fumije - a evo ti je isprid tebe - otočića koji gleda baš u čiovsku uvalu Široku, di je sve i počelo u subotu oko podneva, govori svit da je planilo na tri mista u isto vrime.

- Ajde?!

- Bože moj, znan čovika koji je gleda! Znaju i vatrogasci u Okruku... A ovde u Dugoj uvali kaos: jedni gosti slikavaju, drugi biže. Ne kuže da je najsigurnije na parkiralištu, vidiš da je sve čisto - tumači nan Srećo Miše.

Opet ćemo naletit, eto nas prije nego trava nikne: pa nije požar za jedan put...

---

image
Srećo Miše: A ovde u Dugoj uvali kaos: jedni gosti slikavaju, drugi biže
Tom Dubravec/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Tom Dubravec/Cropix
'Da si ti to vidija i čuja: lete šiške, fijuču, ka da tuku one male mine, pa lete priko pedeset metara. Gosti kupe tunju i biže', prepričava Ivo Rogošić, koji je bio u kući najbliže požaru
Tom Dubravec/Cropix
'Da si ti to vidija i čuja: lete šiške, fijuču, ka da tuku one male mine, pa lete priko pedeset metara. Gosti kupe tunju i biže', prepričava Ivo Rogošić, koji je bio u kući najbliže požaru
Tom Dubravec/Cropix
Pogled na opožareno područje iz uvale Duga
Tom Dubravec/Cropix
Pogled na opožareno područje s predjela Branac
Tom Dubravec/Cropix
Blaško Miše: Ispalija bi bija da mi je moja oaza izgorila
Tom Dubravec/Cropix
Ivo Piveta: A već van se sumnja na nekoga. E...
Tom Dubravec/Cropix
Na fotografiji: požar je krenuo iz uvale Široka
Tom Dubravec/Cropix
Srećo Miše: A ovde u Dugoj uvali kaos: jedni gosti slikavaju, drugi biže
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/nasi-reporteri-su-na-ciovu-pricali-s-mjestanima-o-pozaru-ivo-rogosic-bio-je-u-kuci-najblizoj-buktinji-namjerno-sto-posto-je-li-zbog-parcela-ili-je-piroman-tko-ce-znat-1112492 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bf948e02fe1d5e0bfdd38529ae6b2f84f25c47c5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na%C5%A1i+reporteri+su+na+%C4%8Ciovu+pri%C4%8Dali+s+mje%C5%A1tanima+o+po%C5%BEaru%2C+Ivo+Rogo%C5%A1i%C4%87+bio+je+u+ku%C4%87i+najbli%C5%BEoj+buktinji%3A+%E2%80%98Namjerno%2C+sto+posto.+Je+li+zbog+parcela+ili+je+piroman%2C+tko+%C4%87e+znat...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fnasi-reporteri-su-na-ciovu-pricali-s-mjestanima-o-pozaru-ivo-rogosic-bio-je-u-kuci-najblizoj-buktinji-namjerno-sto-posto-je-li-zbog-parcela-ili-je-piroman-tko-ce-znat-1112492 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fnasi-reporteri-su-na-ciovu-pricali-s-mjestanima-o-pozaru-ivo-rogosic-bio-je-u-kuci-najblizoj-buktinji-namjerno-sto-posto-je-li-zbog-parcela-ili-je-piroman-tko-ce-znat-1112492 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Tako se priča [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ObalaTako se priča

Naši reporteri su na Čiovu pričali s mještanima o požaru, Ivo Rogošić bio je u kući najbližoj buktinji: ‘Namjerno, sto posto. Je li zbog parcela ili je piroman, tko će znat...‘

13. srpnja 2021. - 20:01
'Da si ti to vidija i čuja: lete šiške, fijuču, ka da tuku one male mine, pa lete priko pedeset metara. Gosti kupe tunju i biže', prepričava Ivo Rogošić, koji je bio u kući najbliže požaruTom Dubravec/Cropix

Ka Sveto pismo govori Ivo Rogošić, taman ga zatekli za stolon:

- Bogati, ja san ovde doša ka Robinzon ima priko dvadeset godina. A to san i tija, uteć! Nema struje, nema vode, nema puta. Nema ničega. Moš samo ribu lovit… Ali, evo šta je došlo: usrid Splita su mi razbijali glavu muzikon u svaka doba, nisi moga živ ostat. Sad su me i ovde našli, dođu brodima u valu, bace sidro, privrću mi i vižitaju vrše po sto puta, a za vikend dobro još nismo i izgorili…

Nemamo mi kad, banili smo s južne strane Čiova, tamo di je nikidan gorilo, a ko će se snać na brzinu: makadamski puti šire se na sve strane, okolo suhozidi, stari maslinici, makija, borovina, iskrčene parcele, miljun auta se mimoilazi, tisno je i sve praši. A Rogošić bi objašnjava dvi ure, ko pravi domaćin....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 22:46