StoryEditorOCM
ObalaODLETJET ĆE RIBE

Ministar Bačić ruši ambiciozni dalmatinski projekt na čak 24.000 kvadrata: nema gradnje na parceli koju ‘čuva‘ Tuđman!

Piše Dijana Turić
19. veljače 2024. - 22:15
Zbog jednog od planiranih objekata tzv. ‘riba‘ sa zelene površine se u zapećak štekata restorana ‘Vice‘, bivšeg ‘Monda‘, trebao premjestiti spomenik dr. Franji TuđmanuIvo Ravlić/Cropix

Plan aktualne vlasti u Makarskoj je na predjelu Peškera, uz samu glavnu gradsku plažu, do kraja mandata u svibnju 2025. godine, izgraditi šest objekata ukupne vrijednosti 13 milijuna eura, među kojima je i garaža na tri etaže za oko 200 vozila.

Podsjetimo, natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja, koji je 2022. raspisala gradska uprava, organiziralo je i provelo Društvo arhitekata Split (DAS). Riječ je o viziji "Lete ribe na Peškeru", pa je za nagrade arhitektima izdvojeno oko 42 tisuće eura, a prvu nagradu dobio je arhitektonski tim "Atmosfera" iz Zagreba.

Na ovom dijelu Makarske su u rujnu prošle godine počeli istražni geotehnički radovi, dok su u prosincu gradski vijećnici usvojili odluku o provođenju postupka stavljanja izvan snage Urbanističkog plana uređenja (UPU) Peškera. Međutim, lokalnoj vlasti nikako neće biti dozvoljena gradnja na planiranoj parceli broj 2929/1 koju je Vlada prije četiri godine darovala Gradu.

Zapravo, u obuhvat darovanog zemljišta, uvidom u državni servis Geoportal na kojema se vode ažurirani podaci iz katastarskih i zemljišnih knjiga u Hrvatskoj, jedino ne ulazi objekt - "riba" broj 5 koji je trebao biti dug 72 metra i širok 22, a u njemu bi se nalazio kafić i noćni klub umjesto sadašnjeg popularnog kluba "Makarana".

U projekt na spomenutoj parceli ne ulazi ni pola planirane garaže na tri etaže, a kada se sve zbroji, na terenu koji je Vlada darovala Gradu, planiralo se izgraditi pola garaže i četiri objekta, odnosno "ribe".

Osim toga, potencijalnu kaznenu odgovornost mogla bi snositi osoba koja za glavni projekt (postupak koji mora biti usklađen sa svim zakonima RH, op.a.) izda građevinsku dozvolu, kao i osoba koja izradi parcelacijski elaborat bez vidljivog pravnog interesa što je u slučaju Peškere, vidljivo darovnim ugovorom.

Da gradnja na Peškeri nije dozvoljena na darovanom zemljištu, u prosincu prošle godine je naslutio gradski vijećnik, bivši gradonačelnik i saborski zastupnik Jure Brkan (HDZ) koji je s govornice na Markovu trgu iznio problem darovnog ugovora pa je ministra graditeljstva i državne imovine Branka Bačića (HDZ) pitao hoće li se odlukom makarske (SDP-ove, op.a.) vlasti i projektom Peškera kršiti darovni ugovor pa će se prostor morati vratiti državi ili joj isplatiti nešto manje od 7 milijuna eura.

Kako je tada kazao Bačić, ne može se bez suglasnosti Ministarstva koje je u ime države potpisalo darovni ugovor, i prepustilo imovinu Gradu, mijenjati namjena spomenute nekretnine, jer je to "izigravanje odredbi Zakona". U sličnom kontekstu, za našu medijsku kuću je i službeno potvrđeno iz Bačićeva resora iz kojeg kazuju da se na parceli broj 2929/1 ne smije ništa graditi, što je istaknula glasnogovornica Valentina Vincek.

Evo njezina odgovora:

image

Žutom linijom omeđena je velika parcela koju je država darovala Gradu Makarskoj

Slobodna Dalmacija

- Između države i Grada Makarske sklopljen je 2020. ugovor o darovanju nekretnina koje u naravi predstavljaju izgrađene parkovne površine, dječja igrališta, javno-prometne površine, šetnice i spomenici, a u svrhu njihova održavanja, te je u ugovoru o darovanju navedeno kako su nekretnine već privedene namjeni.

Ugovor sadrži klauzulu kojom je država ovlaštena raskinuti ugovor ako Grad promjeni namjenu darovanih nekretnina te se u slučaju raskida ugovora nekretnina vraća u vlasništvo države ili Grad treba državi isplatiti naknadu u visini tržišne vrijednosti nekretnine u trenutku raskida ugovora.

Tržišna vrijednost nekretnina u trenutku darovanja iznosila je 42,5 milijuna kuna (5,64 milijuna eura). Realizacija bilo kakvog projekta na tim nekretnina nije dopuštena, jer su one već u trenutku darovanja privedene namjeni i to je konstatirano ugovorom, a svrha darovanja je bila održavanje nekretnina.

Ako se Grad odluči izmijeniti ugovornu namjenu darovanih nekretnina, odnosno ako na njima odluči realizirati bilo kakav projekt koji nije u skladu s namjenom navedenom u ugovoru, Ministarstvo će pokrenuti postupak raskida ugovora - kazali su iz Ministarstva.

U ugovoru potpisanom između tadašnjega gradonačelnika Brkana i tadašnjeg ministra graditeljstva i državne imovine Darka Horvata (HDZ) koji ga je ovjerio u javnog bilježnika u veljači 2021., dok je odluku o darovanju u studenome 2020. godine donio premijer Andrej Plenković (HDZ), navodi se da je resorno Ministarstvo u svibnju 2019. zaprimilo zahtjev Grada za darovanje nekretnine.

Riječ je o parceli ukupne površine 23.745 četvornih metara, a u članku 8. ugovora je navedeno kako je Vlada kao darovatelj ovlaštena raskinuti ugovor ako obdarenik - Grad Makarska - promijeni namjenu darovane nekretnine, ako je otuđi ili optereti bez suglasnosti darovatelja, kao i u slučaju ako je ošteti namjernim ponašanjem ili postupanjem s krajnjom nepažnjom.

S obzirom na činjenicu da na darovanoj parceli nije dopuštena izgradnja četiriju od planiranih pet objekata i pola garaže, vrijedi podsjetiti bez čega sve Grad ostaje, odnosno što nije moguće realizirati projektom vrijednim 13 milijuna eura.

image

Ministar Branko Bačić (HDZ) i premijer Andrej Plenković (HDZ)

Goran Mehkek/Cropix

Svih pet objekata prema prvonagrađenom radu, trebalo je biti visoko po 6,2 metra, dok je troetažna garaža trebala imati visinu od 7,5 metara, dužinu 63 metra, a širinu od 33 metra. Time nema gradnje 60 posto "ribe" broj 1, dužine 50 metara, a širine 25 u kojoj se trebao nalaziti kafić, javni WC, teretana i igraonica za djecu.

Nema ni najduže "ribe" broj 2 od 112 metara, a širine 18 metara s kafićem, restoranom, javnim WC-om i osam trgovina. Zbog te "ribe", sa zelene površine se u zapećak štekata restorana "Vice", bivšeg "Monda", trebao premjestiti spomenik dr. Franji Tuđmanu.

Sa zelene površine pokraj sadašnjeg Tuđmanova kipa, trebalo je "nestati" i dječje igralište i višedesetljetni borovi, dok se igralište planiralo sagraditi u šumici. Nema ni gradnje 80 posto "ribe" broj 3 čija je dužina trebala biti 84, a širina 16 metara kao ni objekta broj 4 koji je trebao biti dug 62 metra i širok 22, a u kojoj se planiralo smjestiti kafić, javni WC i nove prostorije Pomorskog športskog ribolovnog društva "Arbun".

Treba naglasiti i da smo u prosincu prošle godine nakon odluke o stavljanju izvan snage UPU-a Peškera, pitali gradonačelnika Zorana Paunovića (SDP) krši li se darovni ugovor navedenom usvojenom odlukom i planiranim projektom. Kako nam je tada kazao, darovni ugovor se ne krši jer će na Peškeri ostati i spomenik i zahod kao i nove parkovne površine i dječja igrališta.

- Tamo nije riječ o novim objektima, jer su to paviljoni, a nije nužno privatno-javno partnerstvo. Sada radimo zelenilo, parkove, dječja i košarkaško, rukometno igralište, kao i ono odbojku na pijesku.

Priče o gradnji zgrada i betonizaciji Peškere su nebuloze koje ne zaslužuju moj osvrt. A ono što je Brkan govorio u Saboru o kršenju darovnog ugovora, to su manipulacije i laži i to nema veze sa istinom.

Ako itko surađuje s Gradom, onda su to ministarstva, pa makarski HDZ u ovom trenutku ne da nije u pravu, nego svjesno manipulira javnošću. Peškera je u startu bila gradska i onda državna pa je logično da se vrati Gradu i to nije nikakav revolucionaran potez - kazao je tada Paunović.

‘Stari plan nije bio razvojan‘

U razlozima za stavljanje UPU-a Peškera izvan snage, navedeno je da je 2022. raspisan natječaj za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje uređenja Peškere.

Obuhvat planiran za realizaciju većim dijelom se poklapa s obuhvatom postojećeg UPU-a, a u dijelu obalnog pojasa ne ulazi u obuhvat UPU-a, a u dijelu izlazi izvan obuhvata Plana. Obuhvat za realizaciju je oko 26.350 kvadrata na sedam katastarskih čestica, a među kojima je i ona broj 2929/1 koju je Vlada darovala Makarskoj.

- Važeći UPU je suštinski izrađen kao evidencija zatečenog stanja u prostoru, te kao takav nije razvojni i afirmativan za reprezentativan zahvat u cilju razvoja Makarske, a kakav se planira prvonagrađenim radom. Stavljanjem izvan snage UPU-a, omogućit će se provedba novih zahvata u prostoru, a sukladno propisanim uvjetima iz Prostornog plana uređenja Makarske kao plana šireg područja u trenutku izdavanja potrebnih akata za gradnju prema prvonagrađenom radu - navedeno je u obrazloženju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:14