StoryEditor
ObalaBOLESNI UM

Makarski veterinar Kažimir Tomasović: Nikada do sada nisam doživio da me odmah ujutro dočekaju tri otrovana psa, koji su, na svu sreću, preživjeli

9. listopada 2020. - 09:21
Veterinar Kažimir Tomasović: Vlasnici, čuvajte svoje ljubimceIvo Ravlić/Cropix

Vlasnici pasa koji stanuju na Dugišu, a koji su prije nekoliko dana u jutarnjim satima prošetali svoje kućne ljubimce na potezu od "Lidla" do "Kauflanda", točnije par metara od starog skladišta Makarskog komunalca, šokirali su se kada su shvatili da su njihovi psi otrovani mamcima koje je postavila, za sada, nepoznata osoba.

Naime, na javnoj površini je pronađena šunka umočena u pužomor tako da su jadne životinje dobile proljev, povišenu tjelesnu temperaturu, povraćale su i u mokraći se pojavila krv.

Tog istog dana otrovana su tri psa, što nam je potvrdio i veterinar Kažimir Tomasović, vlasnik veterinarske prakse "Snoopy" na Dugišu. Naime, kako kaže Tomasović, vlasnici su svoje pse doveli sat i pol nakon trovanja, kad su se pojavili simptomi.

Redari na terenu

– Nikada do sada nisam doživio da me u veterinarskoj stanici odmah ujutro dočekaju tri otrovana psa, koji su, na svu sreću, preživjeli jer su primili infuziju, protuotrov, K vitamin i ostale vitamine, kao i cijelu terapiju. Odmah nakon trovanja, na teren su izišli komunalni redari koji su našli komade salame umočene u plave granule, a radi se o pužomoru. Jedan pas je otrovan nakon što je samo ponjušio zatrovani mamac, a cijeli slučaj trovanja vlasnica je prijavila policiji. Takvo nešto sigurno ne može napraviti normalan čovjek, jer trovač nije razmišljao o najcrnjem scenariju po kojem bi zatrovani mamac moglo dotaknuti dijete te nakon toga staviti ruke u usta, i eto najveće tragedije – govori nam Tomasović.

Kako smo doznali od komunalnih redara, odmah nakon saznanja o otrovanim psima, odmah su izišli na teren te su na lokaciji pored starog skladišta Makarskog komunalca, pronašli dva zatrovana mamca koja su odnijeli na uvid veterinaru.

Visoke kazne

Inače, kako su nas obavijestili iz makarske Udruge "Šapama od srca", u slučajevima trovanja, teškog zlostavljanja ili ubojstva životinje, odmah treba pozvati policiju jer je riječ o kaznenom djelu. Prema Zakonu o zaštiti životinja za trovanje životinja fizička osoba plaća novčanu kaznu od 10 do 15 tisuća kuna, dok je prema Kaznenom zakonu za trovanje predviđena kazna zatvora od jedne godine.

Uz pismenu prijavu veterinarskoj inspekciji i policiji, dobro je priložiti i fotografije ili videosnimke postavljenog otrova ili ubijenih životinja i navesti lokacije na kojima je otrov postavljen. Potrebne su i pisane izjave svjedoka otrovanih životinja ili bilo kakva saznanja o trovanju. Ako postoji, prilaže se i veterinarska dokumentacija, kao i obdukcijski nalaz.

Provest će se policijski izvidi


Prema riječima službenika Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske, makarski policajci su zaprimili telefonsku dojavu da su u Makarskoj, u kvartu Dugiš otrovana tri psa, te je nakon toga u Policijsku postaju Makarska pristupila jedna od oštećenih osoba s kojom je obavljen razgovor vezano uz zaprimljenu informaciju.

– Prema prvim informacija događaj se zbio u četvrtak, 1. listopada, a vlasnici su pse odveli veterinaru i pružena im je pomoć. Provest će se policijski izvidi – kazali su nam iz PU splitsko-dalmatinske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2021 09:48