stdClass Object ( [id] => 1360918 [title] => Kako po novom zakonu graditi na pomorskom dobru? ‘Dogovoriš se s načelnikom, i ne trebaju ti dozvole. Sjetite se Brela‘ [alias] => kako-po-novom-zakonu-graditi-na-pomorskom-dobru-dogovoris-se-s-nacelnikom-i-ne-trebaju-ti-dozvole-sjetite-se-brela [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon zbrke koju je stvorio novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, kao i njegovi zakasnjeli naknadni pravilnici i uredbe, javila nam se Vladimira Mascarell, predsjednica stranke Javno je dobro, ali i članica Radne skupine za izradu Zakona o pomorskom dobru.

– Zbrka je bila očekivana, upozoravala sam Ministarstvo na neusklađenosti i nelogičnosti u novom Zakonu još tijekom izrade, no na sve bitne primjedbe su se oglušili jer zakon nije pisan u dobroj vjeri, već zato da bi omogućio određene malverzacije i pogodovanja.

Makar je kao službeni razlog izrade novog zakona do kraja 2022. navedena potreba integriranja svih dodatnih pravilnika i uredbi nakon početnog Zakona iz 2004., bilo je odmah jasno kako se radi o smokvinu listu. A to se, kako vidimo, u samo godinu dana već i pokazalo donošenjem i planiranjem mnogih novih pravilnika i uredbi.

Zakon o pomorskom dobru naprosto nije dobar, neusuglašen je s mnogim drugim zakonima, a vjerojatno i s Ustavom RH, makar su nakon njegova donošenja i druga ministarstva, posebno graditeljstva, iskasapili svoje zakone da bi naknadno postigli suglasje – tvrdi Mascarell i ističe upravo problem s građenjem, o kojem smo nedavno pisali.

Podsjetimo, po novom zakonu u svim jadranskim županijama bi pročelnici upravnih odjela za prostorno uređenje i gradnju trebali “dati suglasnost” na planove upravljanja pomorskim dobrom općina i gradova. Svi oni kasne, a kako je upozorio Mario Radevenjić iz Splitsko-dalmatinske županije, zbog neusklađenosti dvaju zakona. Po jednome, naime, svaka, pa i tzv. jednostavna gradnja na pomorskom dobru treba građevinsku dozvolu, a po drugome ne treba.

Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, za “Slobodnu” je rekao da se neće raditi suprotno ni jednom ni drugom zakonu te da se izrađuje i nova uredba. Dodao je kako jasno piše da sam plan nije pravna osnova za izvođenje određenih radova te da će za to osnova biti građevinska dozvola, što ne znači da će je neka općina ili grad i dobiti.

“Ne vidim zašto netko ne bi dao suglasnost planu upravljanja pomorskim dobrom jer to nije građevinska dozvola”, istaknuo je državni tajnik.

Ono što je, među ostalim, stvorilo kaotičnu situaciju jesu rokovi propisani lokalnim samoupravama po kojima one moraju donijeti planove upravljanja pomorskim dobrom da bi mogle raspisati natječaje za “dozvole”, odnosno koncesijska odobrenja za obavljanje djelatnosti na plažama. Planovi upravljanja pomorskim dobrom mogu biti doneseni tek nakon što dobiju suglasnost iz županija.

– Upravo sam na ovo, kao sudionica Radne skupine na sastanku 14. rujna 2022., upozoravala te došla u direktan sukob s Ninom Perko, ravnateljicom Uprave pomorstva u Ministarstvu mora, koja je inzistirala da se planovima upravljanja pomorskim dobrom od strane upravnih odjela za graditeljstvo automatski dodjeljuje i dozvola za građenje tzv. jednostavnih građevina, kao i razne sanacije i rekonstrukcije, a što bi se postiglo ovjerom plana od strane Upravnog odjela za prostorno uređenje, koji nema nikakve zakonske ovlasti za to.

Planovi upravljanja pomorskim dobrom nisu ni idejni ni glavni projekti, kao ni prostorni planovi, dakle ne spadaju pod ovlasti županijskih upravnih odjela za prostorno uređenje i gradnju, osim ako ih u takve nisu htjeli lažno pretvoriti – pojašnjava Mascarell.

---

image

Vladimira Mascarell: Novi se zakon ne da popraviti nikakvim uredbama

Jakov Prkić/Cropix
---

Slučaj u Brelima

Ona podsjeća na slučaj u Brelima, koji se događao istodobno s izradom novog zakona, kada je, prema pisanju medija, upravo ravnateljica Nina Perko intervenirala prilikom gradnje potpornog zida, a u korist investitora Pavla Vujnovca i Josipa Jurčevića.

– Naime, načelnik općine Brela promijenio je Plan upravljanja pomorskim dobrom i uplanio sve što je investitor htio graditi na pomorskom dobru, a nije mogao bez građevinske dozvole. Dakle, ni Vujnovac kao investitor nije mogao doći do građevinske bez da je prethodno napravio idejni projekt, studiju utjecaja na okoliš, ishodio lokacijsku, potom osvojio koncesiju za građenje na županijskom javnom natječaju, pa tek onda ishodio građevinsku dozvolu.

Načelnik Brela je stoga toga ljeta 2022. brzinski dobio “preporuku” za izmjenu općinskog Plana upravljanja, i to e-mailom direktno od Nine Perko iz Ministarstva, a koja je istodobno pisala novi Zakon i zdušno branila plan upravljanja pomorskim dobrom jedinice lokalne samouprave kao legitimni pravni interes za građenje i s kojom sam se zbog toga sukobila.

Upozoravala sam na mogućnost gradnje na pomorskom dobru bez tada propisane procedure u Zakonu o gradnji na temelju plana upravljanja koje donosi izvršno tijelo, dakle osobno načelnik ili gradonačelnik. Ukratko je to značilo da se svatko s dobrim vezama može dogovoriti s načelnikom i tako izbjeći čitavu proceduru kojom se štiti pomorsko dobro, prostor i okoliš – kaže Mascarell.

Vujnovac, inače najmoćniji poduzetnik Hrvatske, i Jurčević, njegov partner u nekretninskom biznisu, grade vilu uz obalu u Brelima, a za potporni zid nisu uopće trebali dozvole jer im ga je po preporuci Nine Perko načelnik općine ubacio u općinski Plan upravljanja.

– Potom je s njima potpisao ugovor da si sami izvedu što god da su zamislili – dodaje Vladimira Mascarell.

Iz Općine su tada odgovorili novinarima da je “krajem rujna 2022. općinski načelnik, sukladno statutu Općine Brela i uputama općinskog odvjetnika, donio Odluku o davanju ovlaštenja investitoru. Investicija izgradnje potpornih zidova u cijelosti ide u korist Općine jer su se na tom dijelu neprestano događali odroni i postojala velika opasnost za pješake koji su se kretali šetnicom”, pojasnio je.

Mascarell tvrdi da je odmah vidjela kako je mnogo predloženih članaka novog Zakona o pomorskom dobru pisano s namjerom pogodovanja, ali to da su neki već oprobani u praksi u vrijeme pisanja Zakona i nju je iznenadilo.

– Kasnije su neke članke pod pritiskom argumenata i opće pobune promijenili, ali ne sve i uskladili. Novi Zakon je, ponavljam, jedino dobar za smeće i ni stotinu dodatnih pravilnika ili uredbi ne može ga popraviti jer se u njega i nije išlo s dobrom namjerom, već s intencijom raznih pogodovanja moćnima.

Nažalost, tako nastalih zakona posljednjih godina je mnogo, Ustavni sud pere ruke od “ustavnosti”, a nitko od zakonopisaca za “krive postavke” ne odgovara – ogorčena je čelnica stranke Javno je dobro. 

---

Ministar Butković: Uvodimo red i transparentnost

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je u ponedjeljak da nema kršenja Zakona o pomorskom dobru odgovarajući načelnicima i gradonačelnicima koji su ranije upozorili da zbog loše pripremljenog zakona može doći u pitanje izdavanje dozvola za rad u tom pojasu.

"Nema nikakvog kršenja zakona. Donijeli smo Zakon o pomorskom dobru i prvi put će se dozvole – to su nekad bila koncesijska odobrenja – dodjeljivati putem javnog natječaja, što dosad nije bio slučaj", rekao je.

Cilj nam je, dodao je, da se i u taj dio vrlo vrijednog resursa, a to je pomorsko dobro, uvede transparentnost i red.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Vladimira Mascarell kaže da je kao članica Radne skupine za izradu Zakona o pomorskom dobru uvidjela kako će se i po novom Zakonu nastaviti s praksom da se svatko s dobrim vezama može dogovoriti s načelnikom i tako izbjeći čitavu proceduru kojom se štiti pomorsko dobro, prostor i okoliš [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Mascarell upozorava [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Vladimira Mascarell kaže da je kao članica Radne skupine za izradu Zakona o pomorskom dobru uvidjela kako će se i po novom Zakonu nastaviti s praksom da se svatko s dobrim vezama može dogovoriti s načelnikom i tako izbjeći čitavu proceduru kojom se štiti pomorsko dobro, prostor i okoliš Mascarell upozorava 0 6301 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-30 10:38:36 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-04 07:22:25 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-04 07:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Vladimira Mascarell kaže da je kao članica Radne skupine za izradu Zakona o pomorskom dobru uvidjela kako će se i po novom Zakonu nastaviti s praksom da se svatko s dobrim vezama može dogovoriti s načelnikom i tako izbjeći čitavu proceduru kojom se štiti pomorsko dobro, prostor i okoliš [metadata] => robots= author= title=Kako po novom zakonu graditi na pomorskom dobru? 'Dogovoriš se s načelnikom, i ne trebaju ti dozvole. Sjetite se Brela' page_title=Kako po novom zakonu graditi na pomorskom dobru? 'Dogovoriš se s načelnikom, i ne trebaju ti dozvole. Sjetite se Brela' [metakey] => zakon o pomorsko dobru, pomorsko dobro, vladimira mascarell, Brela, pavao vujnovac, Josip Jurčević, Nina Perko [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/30\/26487348.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/30\/23892688.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U Brelima su dopustili privatnom investitoru gradnju potpornog zida na pomorskom dobru jednostavnim uvr\u0161tavanjem u plan<\/p>","

Vladimira Mascarell: Novi se zakon ne da popraviti nikakvim uredbama<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_26487348_1920.jpg":"1920x1080","k_26487348_1280.jpg":"1280x1280","k_26487348_1024.jpg":"1024x1024","k_26487348_640.jpg":"640x640","k_26487348_480.jpg":"480x480","k_26487348_340.jpg":"340x340","k_26487348_220.jpg":"220x220","o_26487348_1280.jpg":"1280x853","o_26487348_1024.jpg":"1024x682","o_26487348_640.jpg":"640x426","o_26487348_480.jpg":"480x320","o_26487348_340.jpg":"340x226","o_26487348_220.jpg":"220x146","h_26487348_1280.jpg":"1280x854","h_26487348_1024.jpg":"1024x683","h_26487348_640.jpg":"640x427","h_26487348_480.jpg":"480x320","h_26487348_340.jpg":"340x227","h_26487348_220.jpg":"220x147","pp_26487348_1280.jpg":"1280x1628","pp_26487348_1024.jpg":"1024x1303","pp_26487348_640.jpg":"640x814","pp_26487348_480.jpg":"480x611","pp_26487348_340.jpg":"340x432","pp_26487348_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1324","hd_23892688_1920.jpg":"1920x1080","k_23892688_1280.jpg":"1280x1280","k_23892688_1024.jpg":"1024x1024","k_23892688_640.jpg":"640x640","k_23892688_480.jpg":"480x480","k_23892688_340.jpg":"340x340","k_23892688_220.jpg":"220x220","o_23892688_1280.jpg":"1280x882","o_23892688_1024.jpg":"1024x706","o_23892688_640.jpg":"640x441","o_23892688_480.jpg":"480x331","o_23892688_340.jpg":"340x234","o_23892688_220.jpg":"220x151","h_23892688_1280.jpg":"1280x854","h_23892688_1024.jpg":"1024x683","h_23892688_640.jpg":"640x427","h_23892688_480.jpg":"480x320","h_23892688_340.jpg":"340x227","h_23892688_220.jpg":"220x147","pp_23892688_1280.jpg":"1280x1628","pp_23892688_1024.jpg":"1024x1303","pp_23892688_640.jpg":"640x814","pp_23892688_480.jpg":"480x611","pp_23892688_340.jpg":"340x432","pp_23892688_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7864714 Threads: 10 Questions: 1578530367 Slow queries: 4816828 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111971721 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/kako-po-novom-zakonu-graditi-na-pomorskom-dobru-dogovoris-se-s-nacelnikom-i-ne-trebaju-ti-dozvole-sjetite-se-brela-1360918 [printLink] => /dalmacija/obala/kako-po-novom-zakonu-graditi-na-pomorskom-dobru-dogovoris-se-s-nacelnikom-i-ne-trebaju-ti-dozvole-sjetite-se-brela-1360918?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 746667 [name] => zakon o pomorsko dobru [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-04 08:22:36 [main_article_id] => 0 [alias] => zakon-o-pomorsko-dobru [link] => /tag/zakon-o-pomorsko-dobru ) [1] => stdClass Object ( [id] => 421166 [name] => pomorsko dobro [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pomorsko-dobro [link] => /tag/pomorsko-dobro ) [2] => stdClass Object ( [id] => 693885 [name] => vladimira mascarell [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-13 11:20:29 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimira-mascarell [link] => /tag/vladimira-mascarell ) [3] => stdClass Object ( [id] => 295857 [name] => brela [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brela [link] => /tag/brela ) [4] => stdClass Object ( [id] => 418800 [name] => Pavao Vujnovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pavao-vujnovac [link] => /tag/pavao-vujnovac ) [5] => stdClass Object ( [id] => 290954 [name] => Josip Jurčević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => josip-jurcevic [link] => /tag/josip-jurcevic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 698604 [name] => Nina Perko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-29 18:29:52 [main_article_id] => 0 [alias] => nina-perko [link] => /tag/nina-perko ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Vladimira Mascarell kaže da je kao članica Radne skupine za izradu Zakona o pomorskom dobru uvidjela kako će se i po novom Zakonu nastaviti s praksom da se svatko s dobrim vezama može dogovoriti s načelnikom i tako izbjeći čitavu proceduru kojom se štiti pomorsko dobro, prostor i okoliš [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Mascarell upozorava [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako po novom zakonu graditi na pomorskom dobru? ‘Dogovoriš se s načelnikom, i ne trebaju ti dozvole. Sjetite se Brela‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/26487348.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] =>

U Brelima su dopustili privatnom investitoru gradnju potpornog zida na pomorskom dobru jednostavnim uvrštavanjem u plan

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/26487348.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix

U Brelima su dopustili privatnom investitoru gradnju potpornog zida na pomorskom dobru jednostavnim uvrštavanjem u plan

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/23892688.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix

Vladimira Mascarell: Novi se zakon ne da popraviti nikakvim uredbama

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nakon zbrke koju je stvorio novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, kao i njegovi zakasnjeli naknadni pravilnici i uredbe, javila nam se Vladimira Mascarell, predsjednica stranke Javno je dobro, ali i članica Radne skupine za izradu Zakona o pomorskom dobru.

– Zbrka je bila očekivana, upozoravala sam Ministarstvo na neusklađenosti i nelogičnosti u novom Zakonu još tijekom izrade, no na sve bitne primjedbe su se oglušili jer zakon nije pisan u dobroj vjeri, već zato da bi omogućio određene malverzacije i pogodovanja.

Makar je kao službeni razlog izrade novog zakona do kraja 2022. navedena potreba integriranja svih dodatnih pravilnika i uredbi nakon početnog Zakona iz 2004., bilo je odmah jasno kako se radi o smokvinu listu. A to se, kako vidimo, u samo godinu dana već i pokazalo donošenjem i planiranjem mnogih novih pravilnika i uredbi.

Zakon o pomorskom dobru naprosto nije dobar, neusuglašen je s mnogim drugim zakonima, a vjerojatno i s Ustavom RH, makar su nakon njegova donošenja i druga ministarstva, posebno graditeljstva, iskasapili svoje zakone da bi naknadno postigli suglasje – tvrdi Mascarell i ističe upravo problem s građenjem, o kojem smo nedavno pisali.

Podsjetimo, po novom zakonu u svim jadranskim županijama bi pročelnici upravnih odjela za prostorno uređenje i gradnju trebali “dati suglasnost” na planove upravljanja pomorskim dobrom općina i gradova. Svi oni kasne, a kako je upozorio Mario Radevenjić iz Splitsko-dalmatinske županije, zbog neusklađenosti dvaju zakona. Po jednome, naime, svaka, pa i tzv. jednostavna gradnja na pomorskom dobru treba građevinsku dozvolu, a po drugome ne treba.

Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, za “Slobodnu” je rekao da se neće raditi suprotno ni jednom ni drugom zakonu te da se izrađuje i nova uredba. Dodao je kako jasno piše da sam plan nije pravna osnova za izvođenje određenih radova te da će za to osnova biti građevinska dozvola, što ne znači da će je neka općina ili grad i dobiti.

“Ne vidim zašto netko ne bi dao suglasnost planu upravljanja pomorskim dobrom jer to nije građevinska dozvola”, istaknuo je državni tajnik.

Ono što je, među ostalim, stvorilo kaotičnu situaciju jesu rokovi propisani lokalnim samoupravama po kojima one moraju donijeti planove upravljanja pomorskim dobrom da bi mogle raspisati natječaje za “dozvole”, odnosno koncesijska odobrenja za obavljanje djelatnosti na plažama. Planovi upravljanja pomorskim dobrom mogu biti doneseni tek nakon što dobiju suglasnost iz županija.

– Upravo sam na ovo, kao sudionica Radne skupine na sastanku 14. rujna 2022., upozoravala te došla u direktan sukob s Ninom Perko, ravnateljicom Uprave pomorstva u Ministarstvu mora, koja je inzistirala da se planovima upravljanja pomorskim dobrom od strane upravnih odjela za graditeljstvo automatski dodjeljuje i dozvola za građenje tzv. jednostavnih građevina, kao i razne sanacije i rekonstrukcije, a što bi se postiglo ovjerom plana od strane Upravnog odjela za prostorno uređenje, koji nema nikakve zakonske ovlasti za to.

Planovi upravljanja pomorskim dobrom nisu ni idejni ni glavni projekti, kao ni prostorni planovi, dakle ne spadaju pod ovlasti županijskih upravnih odjela za prostorno uređenje i gradnju, osim ako ih u takve nisu htjeli lažno pretvoriti – pojašnjava Mascarell.

---

image

Vladimira Mascarell: Novi se zakon ne da popraviti nikakvim uredbama

Jakov Prkić/Cropix
---

Slučaj u Brelima

Ona podsjeća na slučaj u Brelima, koji se događao istodobno s izradom novog zakona, kada je, prema pisanju medija, upravo ravnateljica Nina Perko intervenirala prilikom gradnje potpornog zida, a u korist investitora Pavla Vujnovca i Josipa Jurčevića.

– Naime, načelnik općine Brela promijenio je Plan upravljanja pomorskim dobrom i uplanio sve što je investitor htio graditi na pomorskom dobru, a nije mogao bez građevinske dozvole. Dakle, ni Vujnovac kao investitor nije mogao doći do građevinske bez da je prethodno napravio idejni projekt, studiju utjecaja na okoliš, ishodio lokacijsku, potom osvojio koncesiju za građenje na županijskom javnom natječaju, pa tek onda ishodio građevinsku dozvolu.

Načelnik Brela je stoga toga ljeta 2022. brzinski dobio “preporuku” za izmjenu općinskog Plana upravljanja, i to e-mailom direktno od Nine Perko iz Ministarstva, a koja je istodobno pisala novi Zakon i zdušno branila plan upravljanja pomorskim dobrom jedinice lokalne samouprave kao legitimni pravni interes za građenje i s kojom sam se zbog toga sukobila.

Upozoravala sam na mogućnost gradnje na pomorskom dobru bez tada propisane procedure u Zakonu o gradnji na temelju plana upravljanja koje donosi izvršno tijelo, dakle osobno načelnik ili gradonačelnik. Ukratko je to značilo da se svatko s dobrim vezama može dogovoriti s načelnikom i tako izbjeći čitavu proceduru kojom se štiti pomorsko dobro, prostor i okoliš – kaže Mascarell.

Vujnovac, inače najmoćniji poduzetnik Hrvatske, i Jurčević, njegov partner u nekretninskom biznisu, grade vilu uz obalu u Brelima, a za potporni zid nisu uopće trebali dozvole jer im ga je po preporuci Nine Perko načelnik općine ubacio u općinski Plan upravljanja.

– Potom je s njima potpisao ugovor da si sami izvedu što god da su zamislili – dodaje Vladimira Mascarell.

Iz Općine su tada odgovorili novinarima da je “krajem rujna 2022. općinski načelnik, sukladno statutu Općine Brela i uputama općinskog odvjetnika, donio Odluku o davanju ovlaštenja investitoru. Investicija izgradnje potpornih zidova u cijelosti ide u korist Općine jer su se na tom dijelu neprestano događali odroni i postojala velika opasnost za pješake koji su se kretali šetnicom”, pojasnio je.

Mascarell tvrdi da je odmah vidjela kako je mnogo predloženih članaka novog Zakona o pomorskom dobru pisano s namjerom pogodovanja, ali to da su neki već oprobani u praksi u vrijeme pisanja Zakona i nju je iznenadilo.

– Kasnije su neke članke pod pritiskom argumenata i opće pobune promijenili, ali ne sve i uskladili. Novi Zakon je, ponavljam, jedino dobar za smeće i ni stotinu dodatnih pravilnika ili uredbi ne može ga popraviti jer se u njega i nije išlo s dobrom namjerom, već s intencijom raznih pogodovanja moćnima.

Nažalost, tako nastalih zakona posljednjih godina je mnogo, Ustavni sud pere ruke od “ustavnosti”, a nitko od zakonopisaca za “krive postavke” ne odgovara – ogorčena je čelnica stranke Javno je dobro. 

---

Ministar Butković: Uvodimo red i transparentnost

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je u ponedjeljak da nema kršenja Zakona o pomorskom dobru odgovarajući načelnicima i gradonačelnicima koji su ranije upozorili da zbog loše pripremljenog zakona može doći u pitanje izdavanje dozvola za rad u tom pojasu.

"Nema nikakvog kršenja zakona. Donijeli smo Zakon o pomorskom dobru i prvi put će se dozvole – to su nekad bila koncesijska odobrenja – dodjeljivati putem javnog natječaja, što dosad nije bio slučaj", rekao je.

Cilj nam je, dodao je, da se i u taj dio vrlo vrijednog resursa, a to je pomorsko dobro, uvede transparentnost i red.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix
Jakov Prkić/Cropix

U Brelima su dopustili privatnom investitoru gradnju potpornog zida na pomorskom dobru jednostavnim uvrštavanjem u plan

Jakov Prkić/Cropix

Vladimira Mascarell: Novi se zakon ne da popraviti nikakvim uredbama

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/kako-po-novom-zakonu-graditi-na-pomorskom-dobru-dogovoris-se-s-nacelnikom-i-ne-trebaju-ti-dozvole-sjetite-se-brela-1360918 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d1d8e75435167f85a6dd7013f61106073fa1d9ae [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+po+novom+zakonu+graditi+na+pomorskom+dobru%3F+%E2%80%98Dogovori%C5%A1+se+s+na%C4%8Delnikom%2C+i+ne+trebaju+ti+dozvole.+Sjetite+se+Brela%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fkako-po-novom-zakonu-graditi-na-pomorskom-dobru-dogovoris-se-s-nacelnikom-i-ne-trebaju-ti-dozvole-sjetite-se-brela-1360918 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fkako-po-novom-zakonu-graditi-na-pomorskom-dobru-dogovoris-se-s-nacelnikom-i-ne-trebaju-ti-dozvole-sjetite-se-brela-1360918 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Vladimira Mascarell kaže da je kao članica Radne skupine za izradu Zakona o pomorskom dobru uvidjela kako će se i po novom Zakonu nastaviti s praksom da se svatko s dobrim vezama može dogovoriti s načelnikom i tako izbjeći čitavu proceduru kojom se štiti pomorsko dobro, prostor i okoliš [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Mascarell upozorava [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ObalaMascarell upozorava

Kako po novom zakonu graditi na pomorskom dobru? ‘Dogovoriš se s načelnikom, i ne trebaju ti dozvole. Sjetite se Brela‘

Piše Silvana Uzinić
4. veljače 2024. - 08:22
U Brelima su dopustili privatnom investitoru gradnju potpornog zida na pomorskom dobru jednostavnim uvrštavanjem u planJakov Prkić/Cropix

Nakon zbrke koju je stvorio novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, kao i njegovi zakasnjeli naknadni pravilnici i uredbe, javila nam se Vladimira Mascarell, predsjednica stranke Javno je dobro, ali i članica Radne skupine za izradu Zakona o pomorskom dobru.

– Zbrka je bila očekivana, upozoravala sam Ministarstvo na neusklađenosti i nelogičnosti u novom Zakonu još tijekom izrade, no na sve bitne primjedbe su se oglušili jer zakon nije pisan u dobroj vjeri, već zato da bi omogućio određene malverzacije i pogodovanja.

Makar je kao službeni razlog izrade novog zakona do kraja 2022. navedena potreba integriranja svih dodatnih pravilnika i uredbi nakon početnog Zakona iz 2004., bilo je odmah jasno kako se radi o smokvinu listu. A to se, kako vidimo, u samo godinu dana već...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 09:54