StoryEditorOCM
ObalaKREŠIMIR GLIBOTA

Imao prednost na natječaju kao invalid, pa izvisio, tri godine se borio za pravdu; sad će mu mjesto ravnatelja ponuditi

5. prosinca 2023. - 23:20

Prije tri godine je Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb Makarska (sadašnji Zavod za socijalni rad), nakon odlaska u mirovinu ravnatelja Ive Raosa, donijelo odluku kojom se Natalija Urlić imenuje novom ravnateljicom na mandat od četiri godine. Tada se na natječaj, osim nove ravnateljice, prijavio i pravnik Krešimir Glibota, koji inače u Odjelu za javne potrebe i društvene djelatnosti u Makarskoj radi 18 godina te je obnašao funkciju višeg stručnog suradnika za socijalnu skrb, a sada je zamjenik pročelnika. Makarska kronika je o ovom slučaju pisala u broju 937. od 15. prosinca 2020. godine.

Prilikom prijave na natječaj za imenovanje ravnatelja Centra, Glibota je imao pravo prednosti pri zapošljavanju pod jednakim uvjetima jer mu je utvrđeno 50-postotno tjelesno oštećenje, a na koje se prilikom prijave na natječaj i pozvao jer mu je priznato svojstvo osiguranika invalidne osobe, a pravo prednosti pri zapošljavanju je navedeno u Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Potvrda o statusu

Međutim, prilikom donošenja odluke o imenovanju ravnateljice Centra, Zakon koji je Gliboti davao prednost pri zapošljavanju, ni u kojem slučaju se nije poštovao. Naime, u natječaju za izbor ravnatelja makarskog Centra bilo je navedeno kako kandidati moraju imati završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij socijalnog rada, socijalne politike, prava, psihologije, socijalne pedagogije ili edukacijske rehabilitacije, najmanje pet godina radnog staža na stručnim poslovima u propisanom akademskom zvanju i akademskom stupnju u djelatnosti socijalne skrbi te položen stručni ispit.

Kandidat koji ostvaruje pravo prednosti pri zapošljavanju prema posebnim propisima dužan je u prijavi na natječaj pozvati se na to pravo i ima prednost u odnosu na ostale kandidate samo pod jednakim uvjetima.

Da bi ostvario pravo prednosti pri zapošljavanju, kandidat koji ispunjava uvjete za ostvarivanje toga prava, dužan je uz prijavu na natječaj priložiti sve dokaze o ispunjavanju traženih uvjeta, kao i rješenje o priznatom statusu, odnosno potvrdu o priznatom statusu iz koje je vidljivo spomenuto pravo, što je Glibota i uradio, ali na koncu nije izabran za ravnatelja.

image

Zgrada Visokog upravnog suda u Zagrebu

 

Damjan Tadić/Cropix

Ovaj slučaj i nepravdu prilikom prijave na natječaj, Glibota nije ‘‘puštao‘‘ pa se tri godine obraćao svim mogućim institucijama i na koncu je dokazao kako je bio u pravu. Naime, rješenjem Visokog upravnog suda Republike Hrvatske protiv tuženika Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, poništeno je rješenje Upravnog suda u Splitu kojim je Glibotina tužba odbačena kao neosnovana.

Tim rješenjem Visoki upravni sud je Gliboti dao za pravo i ukazao na pogreške i propuste Upravnog suda u Splitu te predmet vratio na ponovno odlučivanje s naputkom za rješavanje, bez ikakvih konzekvenci za grube pogreške, što u konačnici znači da će Gliboti morati ponuditi mjesto ravnatelja Centra za socijalnu skrb.

Povrijeđeno pravo

Kako se, među ostalim, navodi u rješenju Suda, Upravni sud u Splitu je odbacio Glibotinu tužbu čime je povrijedio njegovo pravo da pod jednakim uvjetima bude primljen u službu, što nalaže Ustav RH, a implicira se da je zabranjen svaki oblik privilegiranja pojedinaca na bilo koji način primanja u javne službe.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava je u srpnju 2021. odbilo Glibotinu žalbu izjavljenu protiv Centra za socijalnu skrb Makarska kojim je kao nedopušten odbačen njegov prigovor na postupak i odabir kandidata prilikom javnog natječaja za izbor i imenovanje ravnatelja Centra.

Stoga je Visoki upravni sud ocijenio kako je Upravni sud u Splitu kao prvostupanjski sud propustio uzeti u obzir sve činjenice i pravne elemente koji su mjerodavni za donošenje pravilne i zakonite odluke zbog čega će u nastavku postupka meritorno odlučiti o Glibotinom tužbenom zahtjevu.

– Tri godine sam se morao boriti kako bih ostvario pravo koje mi zakonski pripada, što sam argumentirao i aktima dokazao. Nadam se da će ubuduće svi građani Republike Hrvatske, kao i osobe s invaliditetom jednostavnije i brže ostvariti prava koja im zakonom pripadaju – kazao je Glibota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:35