StoryEditorOCM
ObalaPROSTORNI PLAN

Gradonačelnik Paunović Ministarstvu turizma: Pomozite nam spasiti Makarsku, uništit će nas novi val apartmanizacije!

27. rujna 2023. - 21:17

Makarski gradonačelnik Zoran Paunović održao je u Splitu konferenciju za novinare u povodu novog Zakona o turizmu, a na njoj je sudjelovao i Neven Ivandić u ime Instituta za turizam, koji je kao autor prezentirao Studiju turističkog nosivog kapaciteta grada Makarske, na temelju koje je, kao jedan od rijetkih u Hrvatskoj, uputio konkretne primjedbe na nacrt zakona, ali ni jedna nije uvažena.

Paunović je iz Splita zavapio da će Makarsku uništiti novi val apartmanizacije ako se zakoni ne izmjene. Nacrt Zakona prošao je javno savjetovanje i stupit će na snagu prvog dana 2024. godine. Uvodi se nova raspodjela odgovornosti kojom će jedinice lokalne samouprave i turističke zajednice dobiti veće ovlasti. Zadovoljan je novim zakonom, ali apelira na Ministarstvo turizma da posebnu pozornost obrati na gradove koji na papiru imaju visok indeks turističke razvijenosti, a u stvarnosti će im biti potrebna velika pomoć kako bi turizam učinili održivim.

Red u prostor

– Kako bismo promijenili trendove i uveli red u prostor, trebat će nam značajna financijska sredstva, a ako Makarska bude kategorizirana kao turistički visoko razvijena, neće moći privući novac nužan za pokretanje promjena – kazao je Paunović, dodavši da su odlučili djelovati proaktivno pa su, među prvima u Hrvatskoj, izradili Studiju, koja je pokazala alarmantne podatke.

image

Kako spasiti preostale komadiće Makarske?

Ivo Ravlić/Cropix

– Ako se postojeći trendovi nastave, najjednostavnije rečeno, komunalna infrastruktura Makarske neće izdržati. Trenutno su Makarani i njihovi gosti zadovoljni kvalitetom života, ali u slučaju izgradnje novih stambenih jedinica, promet u mirovanju, opskrba vodom, javna odvodnja, sve će biti ugroženo – rekao je Ivandić.

Paunović je podsjetio da je Grad u procesu izmjena Prostornog plana, koji će dovesti do ukidanja višestambenih građevina i spašavanja preostalog prostora.

– U godinama koje slijede možemo očekivati novi val apartmanizacije. Na Ministarstvu je velika odgovornost jer bez njihova pozitivnog mišljenja konačan prijedlog plana ne možemo usvojiti – naveo je Paunović, dodavši kako vjeruje da će Ministarstvo uvažiti prijedloge, jer su i prilikom izrade Zakona imali odličnu suradnju iako im tri primjedbe nisu uvažene.

– Tražili smo da se jasno razgraniče domaćini u obiteljskom smještaju i oni koji se bave nekretninskim biznisom. Ne mogu se jednako oporezivati baka i djed koji iznajmljuju apartman ili sobu u obiteljskoj kući i vlasnik 10 apartmana.

Mladi odlaze

– Predložili smo i da se gradovima i općinama prepusti kategorizacija i ograničavanje najma stambenih jedinica. Naša posljednja primjedba odnosila se na indeks turističke razvijenosti jer smatramo da se Makarska, koja je prerazvijena, treba posebno kategorizirati – pojasnio je Paunović.

– Ovdje je riječ o našim ljudima, mladi nam napuštaju grad, jer je cijena kvadrata nevjerojatno visoka, a nikada se nije više gradilo. Želimo to promijeniti, znam da i vladajući imaju isti cilj i zaista se nadam kako će nam izići ususret. Molimo Ministarstvo da nam pomogne spasiti Makarsku – poručio je Paunović.

image

Šef oporbe i HDZ-ov saborski zastupnik Jure Brkan ima drugačije mišljenje

Ivo Ravlić/Cropix

Na to se se osvrnuo Jure Brkan, HDZ-ov vijećnik, saborski zastupnik i član saborskog Odbora za turizam, istaknuvši da je “već naučeno da gradonačelnik Paunović za sve svoje dosadašnje neuspjehe optužuje bivšu vlast, Županiju, Vladu, pa čak i građane Makarske”.

– Ovaj put iznenadio nas je pa je za svoje buduće neuspjehe optužio novi Zakon o turizmu i Ministarstvo i pita se zbog čega se donosi Zakon ako neće udovoljiti njegovim zahtjevima!? Paunović je u svom neznanju Studiju nazvao prvom takvom, bez obzira što je TZ županije Splitsko-dalmatinske davno prije izradila Studiju nosivosti županije s kompletnom metodologijom – kazao je Brkan.

– Već od svog prvog javnog političkog nastupa, u kampanji za lokalne izbore 2021., Paunović je Makarsku etiketirao kao grad slučaj. Nije prestao ponavljati i svaki put je bio sve maštovitiji u blaćenju našega grada i svega onoga što predstavlja.

Iz tih objeda, da se zaključiti da je naš grad jedna urbanistička rugoba, iz koje bježe stanovnici i u kojem horde zlih turista uništavaju sve što su on i drugovi iz komiteta stvorili.

Najveći je problem našega grada, njegovo je mišljenje, betonizacija, urbanizacija, apartmanizacija.

Što je gradonačelnik Paunović napravio po tom pitanju? Do sada, treće godine mandata, apsolutno ništa – istaknuo je Brkan te dodao ako Paunović želi uvesti reda u prostornom uređenju grada, to se radi izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja grada. Kako kaže, do danas gradonačelnik u prostornom planu nije promijenio ni crticu, ni zarez.

– Zašto? Jer svi prijedlozi izmjena i dopuna koje je poslao na suglasnost Županiji i Ministarstvu nisu odobreni, jer nisu bili izrađeni u skladu s procedurama i zakonom.

Sada mu ponovno poručujem da i zadnji prijedlog koji je napravio nije u skladu sa Zakonom. Možda će dojam popraviti zamjenica Antonia Radić Brkan s još jednim srcedrapateljskim pismom Ministarstvu – ustvrdio je Brkan.

Naplaćena ovrha

On je kazao da se Paunović možda ne sjeća kad su u njegovu mandatu gradonačelnika 2019. u cilju demotiviranja stambene izgradnje na sjednici Gradskog vijeća podizali cijenu komunalnog doprinosa na najveću zakonski propisanu od 138 kn/m3, a tada je SDP bio protiv.

– Zbog čega, nije mi poznato. Mišljenja sam da su imali u planu investicije u stambenoj izgradnji. Paunović je, čini mi se baš u to vrijeme, dobio rješenje o komunalnom doprinosu za hostel koji je sagradio u dvorištu očeve kuće. To smo rješenje, nažalost, morali naplatiti ovrhom.

Paunović za svoj hostel nije platio komunalni doprinos i Grad ga je morao ovršiti.

On kaže da hostel nije njegov nego njegova poduzeća. Možda je tako, ali on je dolazio moliti da mu se omogući plaćanje komunalnog doprinosa na rate. Što se tiče iznajmljivanja apartmana i velike želje gradonačelnika Paunovića da zabrani tu djelatnost, moram ga podsjetiti da ima alate demotiviranja građana od iznajmljivanja, a da im to ne zabrani. Primjerice, paušalni porez za iznajmljivače.

Vlada je dala ovlasti gradovima da sami donesu odluku o visini paušalnog poreza od 150 do 1500 kuna po krevetu. U Makarskoj on iznosi 300 kuna.

Gradonačelniče Paunović, umjesto da vičete i prijetite zabranom iznajmljivanja, zbog čega niste podigli ovaj porez poput Splita, Zagreba, Dubrovnika – naveo je Brkan, napomenuvši da je komunalni doprinos namjenski prihod i smije se utrošiti samo za gradnju gradske infrastrukture. Gradski proračun Makarske i blagajna se dobro pune od naplate komunalnog doprinosa i ima ga dovoljno.

– Kada obrazlaže izvršenje proračuna, njegovi programi građenja komunalne infrastrukture su na ostvarenju oko 10 posto.

U mom mandatu ostvarivali su se više od 90 posto. Žali se na indeks turističke razvijenosti Makarske i smatra da ga treba smanjiti kako bi on od države dobio više novca.

’Gdje su projekti?’

– Želi Makarsku, barem ja to tako shvaćam, proglasiti turistički nerazvijenom kako bi ostvario svoje grandiozne planove.

Javno pitanje gradonačelniku Paunoviću glasi – koliko turističkih projekata je prijavio na natječaje? Kada i u kojem natječaju mu je indeks bio problem da dobije sredstva – istaknuo je Brkan, dodavši da se Paunović mora zapitati tko mu vodi makarski turizam.

– U dvije i pol godine njegove apsolutne vlasti, na radnome mjestu direktora Turističke zajednice promijenio je dva čovjeka. Sadašnji direktor nema dana staža u turizmu ni bilo kakvu turističku školu. Pitanje je ima li uopće radnog staža. Ali je zato odan Paunoviću i partiji, za rezultat ga nitko neće pitati, a za sve što je krivo, Paunović i on će već naći nekoga da upru prstom – naveo je Brkan.

Dragi moji sugrađani, uvijek ste bili dobri domaćini i turistički profesionalci.

Gosti su se uvijek rado i zadovoljno vraćali u naš grad. Novi Zakon to neće promijeniti, naprotiv olakšat će i urediti bavljenje turizmom.

Naš grad je lijep, dobar, velikodušan, atraktivan i turistički razvijen ma koliko ga Paunović blatio – zaključio je Jure Brkan.

Zabrinjavajući podaci

Preliminarni rezultati Studije pokazali su kako za vrijeme špice sezone u gradu živi 2,2 posjetitelja po stanovniku. Više od polovice stambenih jedinica u Makarskoj nije stalno naseljeno, šest od deset Makarana smatra kako postojeća izgrađenost nije prihvatljiva, a od 2017. do 2021. površina izgrađenih stanova je 2,2 puta veća od one u razdoblju od 2012. do 2016. godine.

Jednako zabrinjavajuće, procjena je kako postoji 10.000 neprijavljenih komercijalnih ležajeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:57