stdClass Object ( [id] => 1128782 [title] => U Dugom Ratu revolt zbog izjava punomoćnika tvrtke ‘Projekt uvala‘: Peronja ne govori istinu, Englezi su sanaciju morali dovršiti još prije dvije godine, imamo dokument! [alias] => gradanska-inicijativa-za-dugi-rat-revoltirana-izjavama-punomocnika-tvrtke-projekt-uvala-peronja-ne-govori-istinu-englezi-su-sanaciju-morali-dovrsiti-jos-prije-dvije-godine-imamo-dokument [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Odvjetnik Kruno Peronja ne govori istinu u vezi s bivšom tvornicom 'Dalmacija' u Dugom Ratu i njezinom sanacijom. Nije istina da spojevi u obrađenoj troski nisu toksični, to je odavno utvrđeno, a neistinitih tvrdnji izrekao je još. Najbolje će ga demantirati dokumenti koje šaljemo..."

Poručuju to čelnici Građanske inicijative "Za Dugi Rat", ponajprije revoltirani izjavama spomenutog punomoćnika tvrtke "Projekt uvala" u predmetima u RH. Navedeno poduzeće malteških osnivača engleskog podrijetla kupilo je na javnom natječaju 2006. godine zemljište propale tvornice, obvezavši se na njezinu mjestu podignuti turistički kompleks. Još ga nema.

Problem se pokazao kod Peronjine autorizirane izjave: "Otkad zastupam društvo 'Projekt uvala', od 2015. godine, nijedna razina vlasti nije tražila bilo kakvu vrstu sanacije ili ispitivanje kakvoće zraka."

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---

Stoga čelnici dugoratske inicijative šalju dokument, odnosno suglasnost Ministarstva zaštite okoliša i prirode – od 25. studenoga 2015. godine – na Sanacijski program tvorničkog kruga bivše tvornice ferolegura iz Dugog Rata.

Sanacijski program izradilo je zagrebačko društvo "Dvokut ecro" u kolovozu 2014. godine.

"Ministarstvo zaštite okoliša i prirode daje suglasnost na Sanacijski program iz točke I. ove Suglasnosti uz obvezu provedbe mjera zaštite okoliša (A), mjera zaštite na radu (B) i provedbe programa praćenja stanja okoliša tijekom i nakon provedene sanacije (C)."

Ključna rečenica cijelog tog dokumenta od deset stranica glasi ovako:

"Sanacija štete u okolišu mora se provesti u roku od četiri godine od dana dostave ove Suglasnosti."

Dakle, za dva mjeseca bit će već šest godina od izdane Suglasnosti. Dvije preko roka!

Kad nam je već u rukama, evo što još navodi Ministarstvo u tom dokumentu iz 2015. godine:

"Utvrđeni način sanacije (...) na osnovi mišljenja savjetodavnog stručnog povjerenstva je sljedeći: s lokacije ukloniti postrojenje koje je služilo za obradu troske, odložena troska ostaje na lokaciji bez daljnje obrade, dio ostatnog materijala ostao nakon obrade troske i građevni otpad s lokacije iskoristiti na lokaciji za poravnavanje terena, a dio ostatnog materijala iskoristiti u cestogradnji ili za neku drugu odgovarajuću namjenu. Trosku ne vaditi iz mora već samo morski otpad i betonske blokove."

Propisane su i mjere zaštite okoliša tijekom sanacijskog postupka, odnosno zaštite morskog okoliša – kroz točno navedene i opisane postupke – te zaštite krajobraza.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---

U dijelu Suglasnosti koji govori o otpadu, navodi se:

"Ostatni materijal od obrade troske sa sadržajem sume 10 PAH-ova do 40 mg/kg suhe tvari iskoristiti na lokaciji planirane sanacije. A onaj sa sadržajem sume 10 PAH-ova više od 40 mg/kg suhe tvari iskoristiti u cestogradnji ili za neku drugu odgovarajuću namjenu."

Sanacijski plan kaže da se mora pratiti kvalitetu zraka mjerenjem lebdećih čestica aerodinamičkog promjera 10 gm (PM 10). Zatim, valja određivati udio teških metala u PM 10 i to: arsena, nikla, kadmija i olova. Mjerno mjesto trebalo je postaviti u smjeru vjetra, s obzirom na izvor, u najbližem naseljenom području.

Ministarstvo u Suglasnosti piše da je na platou bivše tvornice ostalo oko 250.000 tona troske u tri granulacije. Najviše je najkrupnijeg materijala.

Budući da u Hrvatskoj nema odlagališta za neopasni otpad materijala koje bi moglo zaprimiti količinu iz Dugog Rata – a i kada bi bilo, utjecaj na okoliš zbog transporta bio bi značajan – razmotrena je i prihvaćena mogućnost da materijal ostane na platou.

"Tako je planirano ostatni materijal (s količinom sume 10 PAH-ova ispod 40 mg/kg suhe tvari) vratiti nazad u iskope. Sve bi trebalo nasuti materijalom dobivenim oporabom građevinskog otpada i po potrebi drobljenim vapnencem, odnosno pijeskom ili šljunkom. Završni sloj na vraćenom ostatnom materijalu bit će minimalne debljine od 40 cm."

Još 2011. godine, IGH je radio – piše Ministarstvo – analizu sadržaja ferokromne troske.

"U uzorku krupnije frakcije utvrđen je iznos ukupnog kroma od 560,54 mg/kg i suma PAH-ova u iznosu od 0,376 mg/kg suhe tvari, dok je u sitnijoj frakciji ukupnog kroma 698,29 mg/kg i suma 10 PAH-ova 30,417 mg/kg suhe tvari.

Budući da Hrvatska nije imala propisa koji bi govorio o tlima druge namjene, kao referentan je korišten Pravilnik o zaštiti poljoprivrednog zemljišta. Granične vrijednosti su: za krom, od 0 do 120 mg/kg suhe tvari i za sumu PAH-ova od 1 do 2 mg/kg suhe tvari, ovisno o vrsti tla."

---

image
Ivana Pločkinić 
Tom Dubravec/ Cropix
---

Očito je – ističe Ministarstvo – da materijal s platoa bivše tvornice ne zadovoljava zahtjeve navedenog Pravilnika prema sadržaju kroma i sumi PAH spojeva. Visoki sadržaj kroma je očekivan budući da je ostatni materijal (obrađena troska) smjesa metalnih oksida, a ne tlo.

"Krom se u ostatnom materijalu nalazi u obliku kromovog (lll) oksida koji je kemijski vrlo stabilan i ne otapa se u vodi, kiselinama ili lužinama. Od ostalih parametara, uzorci ostatnog materijala zadovoljavaju kriterije za korištenje na određenim tipovima tla.

U nedostatku domaćih propisa za ocjenu onečišćenosti lokacije korišteni su podaci iz nizozemskog 'Soil Remediation Circular 2009. godine', prema kojemu, ako su u tlu vrijednosti za sumu 10 PAH-ova veće od 40 mg/kg suhe tvari moraju se poduzeti mjere sanacije. Kako se na platou u Dugom Ratu ne planira poljoprivredna proizvodnja, a u Hrvatskoj nema propisa kojim se definira potrebna kvaliteta tla, moguće je takav materijal u skladu s odredbama Uredbe o načinu utvrđivanja štete u okolišu iskoristiti na samoj lokaciji, uzevši u obzir vrijednosti sume 10 PAH-ova prema navedenom nizozemskom parametru."

Čelnici Građanske inicijative "Za Dugi Rat" demantiraju i druge Peronjine izjave, pa ističu da vlasništvo nema veze s obvezom sanacije budući da je pravni zastupnik "Projekta uvala" u Hrvatskoj nekidan u našem listu kazao kako sanacija nije provedena, ni turistički projekt izveden, zbog sudskih sporova oko vlasništva nad dijelom zemljišta na platou.

Aktivisti dodaju i da su se odavno morale ishoditi sve potrebne dozvole – lokacijska se može dobiti i za područja na kojima niste vlasnik, a građevinska kada postoji pravni interes.

---

image
Suglasnost Ministarstva zaštite okoliša za Sanacijski program dugoratske 'Dalmacije', uz rok od četiri godine za provedbu
---

"Radovi su zaustavljeni davne 2011. godine jer je Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' obavio analize koje su pokazale da stara troska tvornice 'Dalmacija' ne sadrži, ali zato materijal koji je 'Projekt uvala' proizveo usitnjavanjem i eksploatacijom te stare troske itekako sadrži krom VI i policikličke aromatske ugljikovodike, odnosno kancerogenu prašinu", kažu dugoratski aktivisti, prilažući dokumentaciju koja potvrđuje njihove riječi.

Iznose i da je Peronja bio pravni zastupnik tvrtke "Colligo", društva povezanog s "Projektom uvala", koje od 2009. godine nezakonito eksploatira trosku, radeći od nje kancerogenu prašinu.

"Tvrtka 'Colligo' – nakon eksploatacije i zarade – slučajno je otišla u stečaj pod pravnim zastupanjem Kruna Peronje.

Štoviše, odvjetnik je i na javnim skupovima tvrdio kako je otpočetka uključen u cijeli slučaj i da sve o njemu zna", zaključili su dugoratski aktivisti.

---

Toksični spojevi u troski


Ministarstvo zaštite okoliša u ožujku 2014. šalje očitovanje Udruzi "Tvornica" iz Dugog Rata, potvrđujući da u obrađenoj troski postoje toksični spojevi, ustanovljeni još u svibnju 2011. godine.
"Ponovljeno je uzorkovanje jalovine, te je na traženje Ministarstva ovlašteni laboratorij, Zavod za javno zdravstvo 'Andrija Štampar' iz Zagreba u svibnju 2011. obavio detaljnije uzorkovanje sve tri frakcije obrađene troske, neobrađene troske, morske vode iz laguna i direktno iz mora ciljano na Cr (VI) i policikličke aromatske ugljikovodike (PAH).
Analizom su potvrđene povećane koncentracije i kroma i PAH-a u obrađenoj jalovini i ocijenjeno je da se daljnje aktivnosti na sanaciji ne mogu provoditi na temelju postojećeg sanacijskog programa i jer se tijekom provedbe tehnološkog procesa oplemenjivanja ferokromne troske pokazalo da definirani postupak ne daje očekivane rezultate u smislu utjecaja obrađene troske na okoliš", navodi se u očitovanju koje je bio potpisao Domagoj Stjepan Krnjak iz Ministarstva zaštite okoliša.

---

---

Mjerenja iz 1997.: Radioaktivnost troske vrlo niska


U dijelu o mogućoj radioaktivnosti, Ministarstvo u Suglasnosti iz 2015. godine navodi:
"Rezultati mjerenja radioaktivnosti iz 1997. godine ukazuju da je radioaktivnost troske vrlo niska i da se materijal može bez ograničenja koristiti u građevinarstvu.
Budući da dodatnim istražnim radovima ronilačko-biološkog pregleda mora uz lokaciju i analizama tijela školjkaša na sadržaj teških metala i PAH spojeva nije utvrđena značajna šteta u okolišu uzrokovana odloženom troskom, a negativan utjecaj očituje se na smanjenju kvalitete krajobraznih značajki, prijedlog u ovoj varijanti sanacije je da odložena troska ostane na lokaciji."

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ni tvornice ni turizma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ni tvornice ni turizma 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-20 11:35:45 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => Damir Tolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-20 21:45:44 [modified_by] => 3259 [publish_up] => 2021-09-20 19:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 37 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/20\/19352982.jpg","\/images\/docs\/2021\/09\/20\/19386260.pdf","\/images\/slike\/2021\/09\/20\/19353018.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/20\/19353014.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/20\/19353004.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/20\/19352988.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/20\/19352986.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/20\/19352972.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/ Cropix","","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Sanja Vitai\u0107, Karlo Tomi\u0107 i Antonieta Trgo iz Gra\u0111anske inicijative 'Za Dugi Rat'
\n\u00a0","Suglasnost Ministarstva za\u0161tite okoli\u0161a za Sanacijski program dugoratske 'Dalmacije', uz rok od \u010detiri godine za provedbu","","","","","","Ivana Plo\u010dkini\u0107\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1192","hd_19352982_1920.jpg":"1920x1080","k_19352982_1280.jpg":"1280x1280","k_19352982_1024.jpg":"1024x1024","k_19352982_640.jpg":"640x640","k_19352982_480.jpg":"480x480","k_19352982_340.jpg":"340x340","k_19352982_220.jpg":"220x220","o_19352982_1280.jpg":"1280x794","o_19352982_1024.jpg":"1024x635","o_19352982_640.jpg":"640x397","o_19352982_480.jpg":"480x298","o_19352982_340.jpg":"340x211","o_19352982_220.jpg":"220x136","h_19352982_1280.jpg":"1280x854","h_19352982_1024.jpg":"1024x683","h_19352982_640.jpg":"640x427","h_19352982_480.jpg":"480x320","h_19352982_340.jpg":"340x227","h_19352982_220.jpg":"220x147","pp_19352982_1280.jpg":"1006x1280","pp_19352982_1024.jpg":"805x1024","pp_19352982_640.jpg":"503x640","pp_19352982_480.jpg":"377x480","pp_19352982_340.jpg":"267x340","pp_19352982_220.jpg":"173x220"},{"size0":"x","hd_19386260_1920.pdf":"1920x1080","k_19386260_1280.pdf":"1280x1280","k_19386260_1024.pdf":"1024x1024","k_19386260_640.pdf":"640x640","k_19386260_480.pdf":"480x480","k_19386260_340.pdf":"340x340","k_19386260_220.pdf":"220x220","o_19386260_1280.pdf":"1280x0","o_19386260_1024.pdf":"1024x0","o_19386260_640.pdf":"640x0","o_19386260_480.pdf":"480x0","o_19386260_340.pdf":"340x0","o_19386260_220.pdf":"220x0","h_19386260_1280.pdf":"1280x854","h_19386260_1024.pdf":"1024x683","h_19386260_640.pdf":"640x427","h_19386260_480.pdf":"480x320","h_19386260_340.pdf":"340x227","h_19386260_220.pdf":"220x147","pp_19386260_1280.pdf":"1006x1280","pp_19386260_1024.pdf":"805x1024","pp_19386260_640.pdf":"503x640","pp_19386260_480.pdf":"377x480","pp_19386260_340.pdf":"267x340","pp_19386260_220.pdf":"173x220"},{"size0":"1920x1166","hd_19353018_1920.jpg":"1920x1080","k_19353018_1280.jpg":"1280x1280","k_19353018_1024.jpg":"1024x1024","k_19353018_640.jpg":"640x640","k_19353018_480.jpg":"480x480","k_19353018_340.jpg":"340x340","k_19353018_220.jpg":"220x220","o_19353018_1280.jpg":"1280x777","o_19353018_1024.jpg":"1024x621","o_19353018_640.jpg":"640x388","o_19353018_480.jpg":"480x291","o_19353018_340.jpg":"340x206","o_19353018_220.jpg":"220x133","h_19353018_1280.jpg":"1280x854","h_19353018_1024.jpg":"1024x683","h_19353018_640.jpg":"640x427","h_19353018_480.jpg":"480x320","h_19353018_340.jpg":"340x227","h_19353018_220.jpg":"220x147","pp_19353018_1280.jpg":"1006x1280","pp_19353018_1024.jpg":"805x1024","pp_19353018_640.jpg":"503x640","pp_19353018_480.jpg":"377x480","pp_19353018_340.jpg":"267x340","pp_19353018_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x869","hd_19353014_1920.jpg":"1920x1080","k_19353014_1280.jpg":"1280x1280","k_19353014_1024.jpg":"1024x1024","k_19353014_640.jpg":"640x640","k_19353014_480.jpg":"480x480","k_19353014_340.jpg":"340x340","k_19353014_220.jpg":"220x220","o_19353014_1280.jpg":"1280x579","o_19353014_1024.jpg":"1024x463","o_19353014_640.jpg":"640x289","o_19353014_480.jpg":"480x217","o_19353014_340.jpg":"340x153","o_19353014_220.jpg":"220x99","h_19353014_1280.jpg":"1280x854","h_19353014_1024.jpg":"1024x683","h_19353014_640.jpg":"640x427","h_19353014_480.jpg":"480x320","h_19353014_340.jpg":"340x227","h_19353014_220.jpg":"220x147","pp_19353014_1280.jpg":"1006x1280","pp_19353014_1024.jpg":"805x1024","pp_19353014_640.jpg":"503x640","pp_19353014_480.jpg":"377x480","pp_19353014_340.jpg":"267x340","pp_19353014_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x948","hd_19353004_1920.jpg":"1920x1080","k_19353004_1280.jpg":"1280x1280","k_19353004_1024.jpg":"1024x1024","k_19353004_640.jpg":"640x640","k_19353004_480.jpg":"480x480","k_19353004_340.jpg":"340x340","k_19353004_220.jpg":"220x220","o_19353004_1280.jpg":"1280x632","o_19353004_1024.jpg":"1024x505","o_19353004_640.jpg":"640x316","o_19353004_480.jpg":"480x237","o_19353004_340.jpg":"340x167","o_19353004_220.jpg":"220x108","h_19353004_1280.jpg":"1280x854","h_19353004_1024.jpg":"1024x683","h_19353004_640.jpg":"640x427","h_19353004_480.jpg":"480x320","h_19353004_340.jpg":"340x227","h_19353004_220.jpg":"220x147","pp_19353004_1280.jpg":"1006x1280","pp_19353004_1024.jpg":"805x1024","pp_19353004_640.jpg":"503x640","pp_19353004_480.jpg":"377x480","pp_19353004_340.jpg":"267x340","pp_19353004_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_19352988_1920.jpg":"1920x1080","k_19352988_1280.jpg":"1280x1280","k_19352988_1024.jpg":"1024x1024","k_19352988_640.jpg":"640x640","k_19352988_480.jpg":"480x480","k_19352988_340.jpg":"340x340","k_19352988_220.jpg":"220x220","o_19352988_1280.jpg":"1280x854","o_19352988_1024.jpg":"1024x683","o_19352988_640.jpg":"640x427","o_19352988_480.jpg":"480x320","o_19352988_340.jpg":"340x227","o_19352988_220.jpg":"220x146","h_19352988_1280.jpg":"1280x854","h_19352988_1024.jpg":"1024x683","h_19352988_640.jpg":"640x427","h_19352988_480.jpg":"480x320","h_19352988_340.jpg":"340x227","h_19352988_220.jpg":"220x147","pp_19352988_1280.jpg":"1006x1280","pp_19352988_1024.jpg":"805x1024","pp_19352988_640.jpg":"503x640","pp_19352988_480.jpg":"377x480","pp_19352988_340.jpg":"267x340","pp_19352988_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2330","hd_19352986_1920.jpg":"1920x1080","k_19352986_1280.jpg":"1280x1280","k_19352986_1024.jpg":"1024x1024","k_19352986_640.jpg":"640x640","k_19352986_480.jpg":"480x480","k_19352986_340.jpg":"340x340","k_19352986_220.jpg":"220x220","o_19352986_1280.jpg":"1280x1553","o_19352986_1024.jpg":"1024x1242","o_19352986_640.jpg":"640x776","o_19352986_480.jpg":"480x582","o_19352986_340.jpg":"340x412","o_19352986_220.jpg":"220x266","h_19352986_1280.jpg":"1280x854","h_19352986_1024.jpg":"1024x683","h_19352986_640.jpg":"640x427","h_19352986_480.jpg":"480x320","h_19352986_340.jpg":"340x227","h_19352986_220.jpg":"220x147","pp_19352986_1280.jpg":"1006x1280","pp_19352986_1024.jpg":"805x1024","pp_19352986_640.jpg":"503x640","pp_19352986_480.jpg":"377x480","pp_19352986_340.jpg":"267x340","pp_19352986_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1329","hd_19352972_1920.jpg":"1920x1080","k_19352972_1280.jpg":"1280x1280","k_19352972_1024.jpg":"1024x1024","k_19352972_640.jpg":"640x640","k_19352972_480.jpg":"480x480","k_19352972_340.jpg":"340x340","k_19352972_220.jpg":"220x220","o_19352972_1280.jpg":"1280x886","o_19352972_1024.jpg":"1024x708","o_19352972_640.jpg":"640x443","o_19352972_480.jpg":"480x332","o_19352972_340.jpg":"340x235","o_19352972_220.jpg":"220x152","h_19352972_1280.jpg":"1280x854","h_19352972_1024.jpg":"1024x683","h_19352972_640.jpg":"640x427","h_19352972_480.jpg":"480x320","h_19352972_340.jpg":"340x227","h_19352972_220.jpg":"220x147","pp_19352972_1280.jpg":"1006x1280","pp_19352972_1024.jpg":"805x1024","pp_19352972_640.jpg":"503x640","pp_19352972_480.jpg":"377x480","pp_19352972_340.jpg":"267x340","pp_19352972_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8174820 Threads: 2 Questions: 1617354313 Slow queries: 4955665 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112976031 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/gradanska-inicijativa-za-dugi-rat-revoltirana-izjavama-punomocnika-tvrtke-projekt-uvala-peronja-ne-govori-istinu-englezi-su-sanaciju-morali-dovrsiti-jos-prije-dvije-godine-imamo-dokument-1128782 [printLink] => /dalmacija/obala/gradanska-inicijativa-za-dugi-rat-revoltirana-izjavama-punomocnika-tvrtke-projekt-uvala-peronja-ne-govori-istinu-englezi-su-sanaciju-morali-dovrsiti-jos-prije-dvije-godine-imamo-dokument-1128782?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241405 [name] => dugi rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dugi-rat [link] => /tag/dugi-rat ) [1] => stdClass Object ( [id] => 649965 [name] => sanacija tvornice dalmacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-20 21:42:24 [main_article_id] => 0 [alias] => sanacija-tvornice-dalmacija [link] => /tag/sanacija-tvornice-dalmacija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 642419 [name] => kruno peronja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-29 11:07:54 [main_article_id] => 0 [alias] => kruno-peronja [link] => /tag/kruno-peronja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ni tvornice ni turizma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U Dugom Ratu revolt zbog izjava punomoćnika tvrtke ‘Projekt uvala‘: Peronja ne govori istinu, Englezi su sanaciju morali dovršiti još prije dvije godine, imamo dokument! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/20/19352982.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/ Cropix [mainImageDesc] => Sanja Vitaić, Karlo Tomić i Antonieta Trgo iz Građanske inicijative 'Za Dugi Rat'
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/20/19352982.jpg [title] => Tom Dubravec/ CropixSanja Vitaić, Karlo Tomić i Antonieta Trgo iz Građanske inicijative 'Za Dugi Rat'
 
) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/docs/2021/09/20/19386260.pdf [title] => Suglasnost Ministarstva zaštite okoliša za Sanacijski program dugoratske 'Dalmacije', uz rok od četiri godine za provedbu ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/20/19353018.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/20/19353014.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/20/19353004.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/20/19352988.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/20/19352986.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/20/19352972.jpg [title] => Tom Dubravec/ CropixIvana Pločkinić  ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

"Odvjetnik Kruno Peronja ne govori istinu u vezi s bivšom tvornicom 'Dalmacija' u Dugom Ratu i njezinom sanacijom. Nije istina da spojevi u obrađenoj troski nisu toksični, to je odavno utvrđeno, a neistinitih tvrdnji izrekao je još. Najbolje će ga demantirati dokumenti koje šaljemo..."

Poručuju to čelnici Građanske inicijative "Za Dugi Rat", ponajprije revoltirani izjavama spomenutog punomoćnika tvrtke "Projekt uvala" u predmetima u RH. Navedeno poduzeće malteških osnivača engleskog podrijetla kupilo je na javnom natječaju 2006. godine zemljište propale tvornice, obvezavši se na njezinu mjestu podignuti turistički kompleks. Još ga nema.

Problem se pokazao kod Peronjine autorizirane izjave: "Otkad zastupam društvo 'Projekt uvala', od 2015. godine, nijedna razina vlasti nije tražila bilo kakvu vrstu sanacije ili ispitivanje kakvoće zraka."

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---

Stoga čelnici dugoratske inicijative šalju dokument, odnosno suglasnost Ministarstva zaštite okoliša i prirode – od 25. studenoga 2015. godine – na Sanacijski program tvorničkog kruga bivše tvornice ferolegura iz Dugog Rata.

Sanacijski program izradilo je zagrebačko društvo "Dvokut ecro" u kolovozu 2014. godine.

"Ministarstvo zaštite okoliša i prirode daje suglasnost na Sanacijski program iz točke I. ove Suglasnosti uz obvezu provedbe mjera zaštite okoliša (A), mjera zaštite na radu (B) i provedbe programa praćenja stanja okoliša tijekom i nakon provedene sanacije (C)."

Ključna rečenica cijelog tog dokumenta od deset stranica glasi ovako:

"Sanacija štete u okolišu mora se provesti u roku od četiri godine od dana dostave ove Suglasnosti."

Dakle, za dva mjeseca bit će već šest godina od izdane Suglasnosti. Dvije preko roka!

Kad nam je već u rukama, evo što još navodi Ministarstvo u tom dokumentu iz 2015. godine:

"Utvrđeni način sanacije (...) na osnovi mišljenja savjetodavnog stručnog povjerenstva je sljedeći: s lokacije ukloniti postrojenje koje je služilo za obradu troske, odložena troska ostaje na lokaciji bez daljnje obrade, dio ostatnog materijala ostao nakon obrade troske i građevni otpad s lokacije iskoristiti na lokaciji za poravnavanje terena, a dio ostatnog materijala iskoristiti u cestogradnji ili za neku drugu odgovarajuću namjenu. Trosku ne vaditi iz mora već samo morski otpad i betonske blokove."

Propisane su i mjere zaštite okoliša tijekom sanacijskog postupka, odnosno zaštite morskog okoliša – kroz točno navedene i opisane postupke – te zaštite krajobraza.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---

U dijelu Suglasnosti koji govori o otpadu, navodi se:

"Ostatni materijal od obrade troske sa sadržajem sume 10 PAH-ova do 40 mg/kg suhe tvari iskoristiti na lokaciji planirane sanacije. A onaj sa sadržajem sume 10 PAH-ova više od 40 mg/kg suhe tvari iskoristiti u cestogradnji ili za neku drugu odgovarajuću namjenu."

Sanacijski plan kaže da se mora pratiti kvalitetu zraka mjerenjem lebdećih čestica aerodinamičkog promjera 10 gm (PM 10). Zatim, valja određivati udio teških metala u PM 10 i to: arsena, nikla, kadmija i olova. Mjerno mjesto trebalo je postaviti u smjeru vjetra, s obzirom na izvor, u najbližem naseljenom području.

Ministarstvo u Suglasnosti piše da je na platou bivše tvornice ostalo oko 250.000 tona troske u tri granulacije. Najviše je najkrupnijeg materijala.

Budući da u Hrvatskoj nema odlagališta za neopasni otpad materijala koje bi moglo zaprimiti količinu iz Dugog Rata – a i kada bi bilo, utjecaj na okoliš zbog transporta bio bi značajan – razmotrena je i prihvaćena mogućnost da materijal ostane na platou.

"Tako je planirano ostatni materijal (s količinom sume 10 PAH-ova ispod 40 mg/kg suhe tvari) vratiti nazad u iskope. Sve bi trebalo nasuti materijalom dobivenim oporabom građevinskog otpada i po potrebi drobljenim vapnencem, odnosno pijeskom ili šljunkom. Završni sloj na vraćenom ostatnom materijalu bit će minimalne debljine od 40 cm."

Još 2011. godine, IGH je radio – piše Ministarstvo – analizu sadržaja ferokromne troske.

"U uzorku krupnije frakcije utvrđen je iznos ukupnog kroma od 560,54 mg/kg i suma PAH-ova u iznosu od 0,376 mg/kg suhe tvari, dok je u sitnijoj frakciji ukupnog kroma 698,29 mg/kg i suma 10 PAH-ova 30,417 mg/kg suhe tvari.

Budući da Hrvatska nije imala propisa koji bi govorio o tlima druge namjene, kao referentan je korišten Pravilnik o zaštiti poljoprivrednog zemljišta. Granične vrijednosti su: za krom, od 0 do 120 mg/kg suhe tvari i za sumu PAH-ova od 1 do 2 mg/kg suhe tvari, ovisno o vrsti tla."

---

image
Ivana Pločkinić 
Tom Dubravec/ Cropix
---

Očito je – ističe Ministarstvo – da materijal s platoa bivše tvornice ne zadovoljava zahtjeve navedenog Pravilnika prema sadržaju kroma i sumi PAH spojeva. Visoki sadržaj kroma je očekivan budući da je ostatni materijal (obrađena troska) smjesa metalnih oksida, a ne tlo.

"Krom se u ostatnom materijalu nalazi u obliku kromovog (lll) oksida koji je kemijski vrlo stabilan i ne otapa se u vodi, kiselinama ili lužinama. Od ostalih parametara, uzorci ostatnog materijala zadovoljavaju kriterije za korištenje na određenim tipovima tla.

U nedostatku domaćih propisa za ocjenu onečišćenosti lokacije korišteni su podaci iz nizozemskog 'Soil Remediation Circular 2009. godine', prema kojemu, ako su u tlu vrijednosti za sumu 10 PAH-ova veće od 40 mg/kg suhe tvari moraju se poduzeti mjere sanacije. Kako se na platou u Dugom Ratu ne planira poljoprivredna proizvodnja, a u Hrvatskoj nema propisa kojim se definira potrebna kvaliteta tla, moguće je takav materijal u skladu s odredbama Uredbe o načinu utvrđivanja štete u okolišu iskoristiti na samoj lokaciji, uzevši u obzir vrijednosti sume 10 PAH-ova prema navedenom nizozemskom parametru."

Čelnici Građanske inicijative "Za Dugi Rat" demantiraju i druge Peronjine izjave, pa ističu da vlasništvo nema veze s obvezom sanacije budući da je pravni zastupnik "Projekta uvala" u Hrvatskoj nekidan u našem listu kazao kako sanacija nije provedena, ni turistički projekt izveden, zbog sudskih sporova oko vlasništva nad dijelom zemljišta na platou.

Aktivisti dodaju i da su se odavno morale ishoditi sve potrebne dozvole – lokacijska se može dobiti i za područja na kojima niste vlasnik, a građevinska kada postoji pravni interes.

---

image
Suglasnost Ministarstva zaštite okoliša za Sanacijski program dugoratske 'Dalmacije', uz rok od četiri godine za provedbu
---

"Radovi su zaustavljeni davne 2011. godine jer je Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' obavio analize koje su pokazale da stara troska tvornice 'Dalmacija' ne sadrži, ali zato materijal koji je 'Projekt uvala' proizveo usitnjavanjem i eksploatacijom te stare troske itekako sadrži krom VI i policikličke aromatske ugljikovodike, odnosno kancerogenu prašinu", kažu dugoratski aktivisti, prilažući dokumentaciju koja potvrđuje njihove riječi.

Iznose i da je Peronja bio pravni zastupnik tvrtke "Colligo", društva povezanog s "Projektom uvala", koje od 2009. godine nezakonito eksploatira trosku, radeći od nje kancerogenu prašinu.

"Tvrtka 'Colligo' – nakon eksploatacije i zarade – slučajno je otišla u stečaj pod pravnim zastupanjem Kruna Peronje.

Štoviše, odvjetnik je i na javnim skupovima tvrdio kako je otpočetka uključen u cijeli slučaj i da sve o njemu zna", zaključili su dugoratski aktivisti.

---

Toksični spojevi u troski


Ministarstvo zaštite okoliša u ožujku 2014. šalje očitovanje Udruzi "Tvornica" iz Dugog Rata, potvrđujući da u obrađenoj troski postoje toksični spojevi, ustanovljeni još u svibnju 2011. godine.
"Ponovljeno je uzorkovanje jalovine, te je na traženje Ministarstva ovlašteni laboratorij, Zavod za javno zdravstvo 'Andrija Štampar' iz Zagreba u svibnju 2011. obavio detaljnije uzorkovanje sve tri frakcije obrađene troske, neobrađene troske, morske vode iz laguna i direktno iz mora ciljano na Cr (VI) i policikličke aromatske ugljikovodike (PAH).
Analizom su potvrđene povećane koncentracije i kroma i PAH-a u obrađenoj jalovini i ocijenjeno je da se daljnje aktivnosti na sanaciji ne mogu provoditi na temelju postojećeg sanacijskog programa i jer se tijekom provedbe tehnološkog procesa oplemenjivanja ferokromne troske pokazalo da definirani postupak ne daje očekivane rezultate u smislu utjecaja obrađene troske na okoliš", navodi se u očitovanju koje je bio potpisao Domagoj Stjepan Krnjak iz Ministarstva zaštite okoliša.

---

---

Mjerenja iz 1997.: Radioaktivnost troske vrlo niska


U dijelu o mogućoj radioaktivnosti, Ministarstvo u Suglasnosti iz 2015. godine navodi:
"Rezultati mjerenja radioaktivnosti iz 1997. godine ukazuju da je radioaktivnost troske vrlo niska i da se materijal može bez ograničenja koristiti u građevinarstvu.
Budući da dodatnim istražnim radovima ronilačko-biološkog pregleda mora uz lokaciju i analizama tijela školjkaša na sadržaj teških metala i PAH spojeva nije utvrđena značajna šteta u okolišu uzrokovana odloženom troskom, a negativan utjecaj očituje se na smanjenju kvalitete krajobraznih značajki, prijedlog u ovoj varijanti sanacije je da odložena troska ostane na lokaciji."

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix
Tom Dubravec/ Cropix
Sanja Vitaić, Karlo Tomić i Antonieta Trgo iz Građanske inicijative 'Za Dugi Rat'
 

Suglasnost Ministarstva zaštite okoliša za Sanacijski program dugoratske 'Dalmacije', uz rok od četiri godine za provedbu
Tom Dubravec/ Cropix
Ivana Pločkinić 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/gradanska-inicijativa-za-dugi-rat-revoltirana-izjavama-punomocnika-tvrtke-projekt-uvala-peronja-ne-govori-istinu-englezi-su-sanaciju-morali-dovrsiti-jos-prije-dvije-godine-imamo-dokument-1128782 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a1dabea0bc9ed96ca69cc5228abf39cbb8892f4d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+Dugom+Ratu+revolt+zbog+izjava+punomo%C4%87nika+tvrtke+%E2%80%98Projekt+uvala%E2%80%98%3A+Peronja+ne+govori+istinu%2C+Englezi+su+sanaciju+morali+dovr%C5%A1iti+jo%C5%A1+prije+dvije+godine%2C+imamo+dokument%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fgradanska-inicijativa-za-dugi-rat-revoltirana-izjavama-punomocnika-tvrtke-projekt-uvala-peronja-ne-govori-istinu-englezi-su-sanaciju-morali-dovrsiti-jos-prije-dvije-godine-imamo-dokument-1128782 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fgradanska-inicijativa-za-dugi-rat-revoltirana-izjavama-punomocnika-tvrtke-projekt-uvala-peronja-ne-govori-istinu-englezi-su-sanaciju-morali-dovrsiti-jos-prije-dvije-godine-imamo-dokument-1128782 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ni tvornice ni turizma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Obalani tvornice ni turizma

U Dugom Ratu revolt zbog izjava punomoćnika tvrtke ‘Projekt uvala‘: Peronja ne govori istinu, Englezi su sanaciju morali dovršiti još prije dvije godine, imamo dokument!

Piše Damir Tolj
20. rujna 2021. - 21:42

"Odvjetnik Kruno Peronja ne govori istinu u vezi s bivšom tvornicom 'Dalmacija' u Dugom Ratu i njezinom sanacijom. Nije istina da spojevi u obrađenoj troski nisu toksični, to je odavno utvrđeno, a neistinitih tvrdnji izrekao je još. Najbolje će ga demantirati dokumenti koje šaljemo..."

Poručuju to čelnici Građanske inicijative "Za Dugi Rat", ponajprije revoltirani izjavama spomenutog punomoćnika tvrtke "Projekt uvala" u predmetima u RH. Navedeno poduzeće malteških osnivača engleskog podrijetla kupilo je na javnom natječaju 2006. godine zemljište propale tvornice, obvezavši se na njezinu mjestu podignuti turistički kompleks. Još ga nema.

Problem se pokazao kod Peronjine autorizirane izjave: "Otkad zastupam društvo 'Projekt uvala', od 2015. godine, nijedna razina vlasti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 00:02