stdClass Object ( [id] => 1381670 [title] => Bazga je sad u cvatu i pravo je vrijeme za babine recepte: evo što sve možete napraviti od ovog cvijeta! [alias] => bazga-je-sad-u-cvatu-i-pravo-je-vrijeme-za-babine-recepte-evo-sto-sve-mozete-napraviti-od-ovog-cvijeta [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sjećate se kako smo, dok smo bili djeca, kao i sva ostala bića na Zemlji, otkad znamo za sebe od starijih prijatelja ili roditelja učili jesti iz prirode? Kad što raste, kad je sezona kojem voću i povrću, kad i koja stabla treba ‘operušati‘ prije nego to naprave ptice? Jedna od takvih lijepih stvari koje su nas naše babe učile jest da je doma uvijek bilo popularnog ‘soka razmućenka‘ iliti sirupa koji se miješa s vodom, a na našem području nenadmašan je bio sirup od bazge. Bazga, zova, zovina, kako god je zvali, raste tamo gdje joj vjetar donese sjeme, a njezini paučasti široki bijeli cvjetovi u sebi imaju prekrasne arome i od nje se najčešće pravio sirup. 

U nešto novija vremena, bazgini cvjetovi se pohaju, njezin se ili sirup ili infuzija od cvijeta miješa sa sve popularnijim ginom, od bazge se pravi i sladoled te čaj, a nije da nije i ljekovita. Obiteljski recepti i dalje se prenose, a šteta ih je ne iskoristiti kad nam priroda i dubrovaqčka klima daju toliko toga doslovce ispred nosa.

---

image

Zbog neobično toplog travnja, bazga je u punom cvatu ove godine nešto ranije

---

Bazga je upravo sad u punom cvatu zbog neobično toplog i suhog vremena kroz cijeli travanj i svakako je vrijeme da taj predivni miris i aromu pospremimo i za sljedeće mjesece. 

Bazgini se cvjetovi beru za sunčana vremena, i to samo oni potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite nezagađeni grm te mirisne i ljekovite svibanjske ljepotice.

Stabla bazge nekad ste mogli naći po cijelom Gradu, a danas je sreća ako je pronađete negdje gdje nema ispušnih plinova, blizine ceste ili pak, kao ove lapadske, sretno rastu odvojene od kemikalija, no dosta su rijetke.

Kako nam je sirup zakon, ovo je, prema receptima naših baka, standardni recept za oko litru sirupa, a stu su svi sastojci koje imate u kredencama.

---

image

Sirup od bazge, popularni ‘razmućenko‘ iz djetinjjstva

Berislava Picek/cropix/
---

Što vam treba za sirup od bazge i kako ga pripremiti?

Na deset velikih cvjetova koristite litru vode, kilogram cukara, malo limunske kiseline i jedan limun iskidan na tanke fete. Čiste, veće posude napunite s tom količinom cvjetova, zalijte litrom vode u koju ćete staviti malo limunske kiseline (može i bez nje, ali zbog boleg okusa svakako je preporučamo bar u malim količinama) i potom stavite nafetani limun. Sve dobro promiješajte i stavite na 24 sata na tamno i hladno mjesto. nakon 24 sata tekućinu treba procijediti, naše su babe osim cijeđenja kroz tanku krpu ili gazu usput dobro istiskale cvjetove i fete limuna kako bi iz njih izašla baš sva tekućina. tek tada dodajte cukar, dobro promiješajte i ostavite još 24 sata na hladnom i tamnom mjestu.

Sa strane pripremite u ključaloj vodi sterilizirane staklene boce s dobrim čepovima, najbolje onim vakuumskim u koje ćete lijevati procijeđeni sirup. I nemojte žaliti cukara jer on je prirodni konzervans, neće vam ništa biti od njega, a smanjivanjem količine riskirate da vam se sirup od bazge pokvari, fermentira i na kraju da vam eksplodira u boci.

Ovako pripremljen sirup može stajati i do godine dana, no rijetko se događalo da se ne popije puno prije istjecanja roka.

---

image

Pohovani cvjetovi bazge prava su delicija

Shutterstock/
---

Slatko-slana lagana delicija - pohovani cvjetovi bazge

Možete je pohovati u različitim vrstama tijesta, onom kao za palačinke samo mrvicu gušćem, poput parisienne kašice (za klasično pohovanje, s tankim slojem hrskavog tijesta) ili pak u laganoj tempuri. U svakom slučaju, naše su bake sve radile ‘odoka‘, pa bez posebne gramaže probajte i vi ići s s količinama koje vam izgledaju ni prerijetke, ni preguste. Za tijesto će vam trebati: 1jaje, otprilike 10 dag glatkog brašna, otprilike decilitar mlijeka i isto toliko vode, možete dodati prašak za pecivo ali ne morate i pripremite ulje za duboko prženje.

Izbatite tijesto od jaja, mlijeka, vode i brašna, pa unutra, po svom gustu, dodajte ili vanilin cukar ili pak malo soli i mrvicu šarenog papra. nek tijesto bude samo malo gušće nego ono za palačinke kako bis e lijepo uhvatilo za cvjetove i bilo hrskavo nakon pečenja. Cvjetovi su obično dosta veliki za bilo koju teču, pa ih možete natrgati na komadiće ili prepoloviti. Umočite ih u smjesu, potom u dobro zagrijano ulje, kad su pozlatili okrenite ih i isprigajte i na drugoj strani, pa izvadite na papirnati ručnik da se ocijede od viška ulja.

Ako ste se odlučili za slatku verziju, nakon što se ocijedila, bazgu pospite cukarom u prahu, dok je za slanu verziju dovoljno lijepo je ispržiti.

Za cvjetove bazge u tempuri sastojci su slični - jaje, brašno, malo soli i dosta ledeno hladne mineralne ili obične vode, ali gotovo smrznute. kratko promiješati smjesu, što brže umočiti cvjetove i pržiti na umjereno jakoj vatri te na kraju ocijediti od viška ulja, a nakon tempure, obično ga ni nema.

---

image

Domaći sladoled od bazge

Getty Images/stockphoto/
---

Ledeno osvježenje

Sladoled od bazge kao bazu koristi standardni recept za ovaj ledeni užitak, a ako bi izdržao do kasnog ljeta, naše su bake od ostataka sirupa od bazge pravile i sladoled. Trebat će vam 2 žumanjka, 40 grama cukara u prahu, 2 decilitra mlijeka, 150 ml slatkog vrhnja, sok jednog limuna i oko 1 decilitra sirupa od bazge.

Priprema je jednostavna - žumanjke i cukar batite dok ne postanu bijeli i pjenasti, zagrijte mlijeko pa ga lagano ulijevajte u smjesu i miješajte, vratite na vatru i kuhajte nekih 10 minuta. potom je odmah prebacite u hladnu posudu i ostavite da se hladi. Istucite slatko vrhnje (recept može i bez ovoga), u njega dodajte sirup od bazge sa sokom od limuna i promiješajte u smjesu od žumanjaka i mlijeka.

Naše bake nisu imale aparate za pripremu sladoleda, pa bi smjesu prebacile u posudu za zamrzavanje i stavile u led na 2 do 3 sata. Izvaidte je, pantarulom ili mikserom dobro je izmiješajte da u nju uđe zrak, pa je opet vratite u led. Ovaj postupak učinite i do 3 - 4 puta. Nakon toga, smjesu ostavite u ledu preko noći i sutra uživajte u sladoledu!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIJETKA, A UKUSNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 65 [name] => Cross Link [value] => https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/moskar/gastro/bazga-je-sad-u-cvatu-i-pravo-je-vrijeme-za-babine-recepte-evo-sto-sve-mozete-napraviti-od-ovog-cvijeta-1381668 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 8 [alias] => cross_link ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => RIJETKA, A UKUSNA https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/moskar/gastro/bazga-je-sad-u-cvatu-i-pravo-je-vrijeme-za-babine-recepte-evo-sto-sve-mozete-napraviti-od-ovog-cvijeta-1381668 2 0 5851 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-18 06:50:54 [created_by] => 264 [created_by_alias] => L. V. [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-18 06:51:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-18 06:49:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Bazga je sad u cvatu i pravo je vrijeme za babine recepte: evo što sve možete napraviti od ovog cvijeta! page_title=Bazga je sad u cvatu i pravo je vrijeme za babine recepte: evo što sve možete napraviti od ovog cvijeta! [metakey] => Bazga, zova, zovina, sirup, pohovani cvijet, sladoled, bakini recepti [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/18\/22266880.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26962895.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26972201.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26972202.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/25294682.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","","Shutterstock\/","Berislava Picek\/cropix\/","Getty Images\/stockphoto\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Cvijet bazge prekrasan je \u2018materijal\u2018 za kojekakve slastice<\/p>","

Zbog neobi\u010dno toplog travnja, bazga je u punom cvatu ove godine ne\u0161to ranije<\/p>","

Pohovani cvjetovi bazge prava su delicija<\/p>","

Sirup od bazge, popularni \u2018razmu\u0107enko\u2018 iz djetinjjstva<\/p>","

Doma\u0107i sladoled od bazge<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1000x667","hd_22266880_1920.jpg":"1920x1080","k_22266880_1280.jpg":"1280x1280","k_22266880_1024.jpg":"1024x1024","k_22266880_640.jpg":"640x640","k_22266880_480.jpg":"480x480","k_22266880_340.jpg":"340x340","k_22266880_220.jpg":"220x220","o_22266880_1280.jpg":"1280x853","o_22266880_1024.jpg":"1024x683","o_22266880_640.jpg":"640x426","o_22266880_480.jpg":"480x320","o_22266880_340.jpg":"340x226","o_22266880_220.jpg":"220x146","h_22266880_1280.jpg":"1280x854","h_22266880_1024.jpg":"1024x683","h_22266880_640.jpg":"640x427","h_22266880_480.jpg":"480x320","h_22266880_340.jpg":"340x227","h_22266880_220.jpg":"220x147","pp_22266880_1280.jpg":"1280x1628","pp_22266880_1024.jpg":"1024x1303","pp_22266880_640.jpg":"640x814","pp_22266880_480.jpg":"480x611","pp_22266880_340.jpg":"340x432","pp_22266880_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2566","hd_26962895_1920.jpg":"1920x1080","k_26962895_1280.jpg":"1280x1280","k_26962895_1024.jpg":"1024x1024","k_26962895_640.jpg":"640x640","k_26962895_480.jpg":"480x480","k_26962895_340.jpg":"340x340","k_26962895_220.jpg":"220x220","o_26962895_1280.jpg":"1280x1710","o_26962895_1024.jpg":"1024x1368","o_26962895_640.jpg":"640x855","o_26962895_480.jpg":"480x641","o_26962895_340.jpg":"340x454","o_26962895_220.jpg":"220x294","h_26962895_1280.jpg":"1280x854","h_26962895_1024.jpg":"1024x683","h_26962895_640.jpg":"640x427","h_26962895_480.jpg":"480x320","h_26962895_340.jpg":"340x227","h_26962895_220.jpg":"220x147","pp_26962895_1280.jpg":"1280x1628","pp_26962895_1024.jpg":"1024x1303","pp_26962895_640.jpg":"640x814","pp_26962895_480.jpg":"480x611","pp_26962895_340.jpg":"340x432","pp_26962895_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x801","hd_26972201_1920.jpg":"1920x1080","k_26972201_1280.jpg":"1280x1280","k_26972201_1024.jpg":"1024x1024","k_26972201_640.jpg":"640x640","k_26972201_480.jpg":"480x480","k_26972201_340.jpg":"340x340","k_26972201_220.jpg":"220x220","o_26972201_1280.jpg":"1280x854","o_26972201_1024.jpg":"1024x683","o_26972201_640.jpg":"640x427","o_26972201_480.jpg":"480x320","o_26972201_340.jpg":"340x226","o_26972201_220.jpg":"220x146","h_26972201_1280.jpg":"1280x854","h_26972201_1024.jpg":"1024x683","h_26972201_640.jpg":"640x427","h_26972201_480.jpg":"480x320","h_26972201_340.jpg":"340x227","h_26972201_220.jpg":"220x147","pp_26972201_1280.jpg":"1280x1628","pp_26972201_1024.jpg":"1024x1303","pp_26972201_640.jpg":"640x814","pp_26972201_480.jpg":"480x611","pp_26972201_340.jpg":"340x432","pp_26972201_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26972202_1920.jpg":"1920x1080","k_26972202_1280.jpg":"1280x1280","k_26972202_1024.jpg":"1024x1024","k_26972202_640.jpg":"640x640","k_26972202_480.jpg":"480x480","k_26972202_340.jpg":"340x340","k_26972202_220.jpg":"220x220","o_26972202_1280.jpg":"1280x1920","o_26972202_1024.jpg":"1024x1536","o_26972202_640.jpg":"640x960","o_26972202_480.jpg":"480x720","o_26972202_340.jpg":"340x510","o_26972202_220.jpg":"220x330","h_26972202_1280.jpg":"1280x854","h_26972202_1024.jpg":"1024x683","h_26972202_640.jpg":"640x427","h_26972202_480.jpg":"480x320","h_26972202_340.jpg":"340x227","h_26972202_220.jpg":"220x147","pp_26972202_1280.jpg":"1280x1628","pp_26972202_1024.jpg":"1024x1303","pp_26972202_640.jpg":"640x814","pp_26972202_480.jpg":"480x611","pp_26972202_340.jpg":"340x432","pp_26972202_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x670","hd_25294682_1920.jpg":"1920x1080","k_25294682_1280.jpg":"1280x1280","k_25294682_1024.jpg":"1024x1024","k_25294682_640.jpg":"640x640","k_25294682_480.jpg":"480x480","k_25294682_340.jpg":"340x340","k_25294682_220.jpg":"220x220","o_25294682_1280.jpg":"1280x670","o_25294682_1024.jpg":"1024x536","o_25294682_640.jpg":"640x335","o_25294682_480.jpg":"480x251","o_25294682_340.jpg":"340x177","o_25294682_220.jpg":"220x115","h_25294682_1280.jpg":"1280x854","h_25294682_1024.jpg":"1024x683","h_25294682_640.jpg":"640x427","h_25294682_480.jpg":"480x320","h_25294682_340.jpg":"340x227","h_25294682_220.jpg":"220x147","pp_25294682_1280.jpg":"1280x1628","pp_25294682_1024.jpg":"1024x1303","pp_25294682_640.jpg":"640x814","pp_25294682_480.jpg":"480x611","pp_25294682_340.jpg":"340x432","pp_25294682_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14842172 Threads: 1 Questions: 3135054837 Slow queries: 6983730 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234672252 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/bazga-je-sad-u-cvatu-i-pravo-je-vrijeme-za-babine-recepte-evo-sto-sve-mozete-napraviti-od-ovog-cvijeta-1381670 [printLink] => /dalmacija/obala/bazga-je-sad-u-cvatu-i-pravo-je-vrijeme-za-babine-recepte-evo-sto-sve-mozete-napraviti-od-ovog-cvijeta-1381670?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 324822 [name] => Bazga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bazga [link] => /tag/bazga ) [1] => stdClass Object ( [id] => 755934 [name] => zova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-18 08:49:35 [main_article_id] => 0 [alias] => zova [link] => /tag/zova ) [2] => stdClass Object ( [id] => 755935 [name] => zovina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-18 08:49:35 [main_article_id] => 0 [alias] => zovina [link] => /tag/zovina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 376792 [name] => sirup [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sirup [link] => /tag/sirup ) [4] => stdClass Object ( [id] => 755936 [name] => pohovani cvijet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-18 08:49:35 [main_article_id] => 0 [alias] => pohovani-cvijet [link] => /tag/pohovani-cvijet ) [5] => stdClass Object ( [id] => 474358 [name] => sladoled [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sladoled [link] => /tag/sladoled ) [6] => stdClass Object ( [id] => 755937 [name] => bakini recepti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-18 08:49:36 [main_article_id] => 0 [alias] => bakini-recepti [link] => /tag/bakini-recepti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIJETKA, A UKUSNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [cross_link] => stdClass Object ( [id] => 65 [name] => Cross Link [value] => https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/moskar/gastro/bazga-je-sad-u-cvatu-i-pravo-je-vrijeme-za-babine-recepte-evo-sto-sve-mozete-napraviti-od-ovog-cvijeta-1381668 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 8 [alias] => cross_link ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bazga je sad u cvatu i pravo je vrijeme za babine recepte: evo što sve možete napraviti od ovog cvijeta! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-04-00-27-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/22266880.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] =>

Cvijet bazge prekrasan je ‘materijal‘ za kojekakve slastice

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/22266880.jpg [title] =>

Cvijet bazge prekrasan je ‘materijal‘ za kojekakve slastice

/Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26962895.jpg [title] =>

Zbog neobično toplog travnja, bazga je u punom cvatu ove godine nešto ranije

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26972201.jpg [title] =>

Pohovani cvjetovi bazge prava su delicija

Shutterstock/ ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26972202.jpg [title] =>

Sirup od bazge, popularni ‘razmućenko‘ iz djetinjjstva

Berislava Picek/cropix/ ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/25294682.jpg [title] =>

Domaći sladoled od bazge

Getty Images/stockphoto/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sjećate se kako smo, dok smo bili djeca, kao i sva ostala bića na Zemlji, otkad znamo za sebe od starijih prijatelja ili roditelja učili jesti iz prirode? Kad što raste, kad je sezona kojem voću i povrću, kad i koja stabla treba ‘operušati‘ prije nego to naprave ptice? Jedna od takvih lijepih stvari koje su nas naše babe učile jest da je doma uvijek bilo popularnog ‘soka razmućenka‘ iliti sirupa koji se miješa s vodom, a na našem području nenadmašan je bio sirup od bazge. Bazga, zova, zovina, kako god je zvali, raste tamo gdje joj vjetar donese sjeme, a njezini paučasti široki bijeli cvjetovi u sebi imaju prekrasne arome i od nje se najčešće pravio sirup. 

U nešto novija vremena, bazgini cvjetovi se pohaju, njezin se ili sirup ili infuzija od cvijeta miješa sa sve popularnijim ginom, od bazge se pravi i sladoled te čaj, a nije da nije i ljekovita. Obiteljski recepti i dalje se prenose, a šteta ih je ne iskoristiti kad nam priroda i dubrovaqčka klima daju toliko toga doslovce ispred nosa.

---

image

Zbog neobično toplog travnja, bazga je u punom cvatu ove godine nešto ranije

---

Bazga je upravo sad u punom cvatu zbog neobično toplog i suhog vremena kroz cijeli travanj i svakako je vrijeme da taj predivni miris i aromu pospremimo i za sljedeće mjesece. 

Bazgini se cvjetovi beru za sunčana vremena, i to samo oni potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite nezagađeni grm te mirisne i ljekovite svibanjske ljepotice.

Stabla bazge nekad ste mogli naći po cijelom Gradu, a danas je sreća ako je pronađete negdje gdje nema ispušnih plinova, blizine ceste ili pak, kao ove lapadske, sretno rastu odvojene od kemikalija, no dosta su rijetke.

Kako nam je sirup zakon, ovo je, prema receptima naših baka, standardni recept za oko litru sirupa, a stu su svi sastojci koje imate u kredencama.

---

image

Sirup od bazge, popularni ‘razmućenko‘ iz djetinjjstva

Berislava Picek/cropix/
---

Što vam treba za sirup od bazge i kako ga pripremiti?

Na deset velikih cvjetova koristite litru vode, kilogram cukara, malo limunske kiseline i jedan limun iskidan na tanke fete. Čiste, veće posude napunite s tom količinom cvjetova, zalijte litrom vode u koju ćete staviti malo limunske kiseline (može i bez nje, ali zbog boleg okusa svakako je preporučamo bar u malim količinama) i potom stavite nafetani limun. Sve dobro promiješajte i stavite na 24 sata na tamno i hladno mjesto. nakon 24 sata tekućinu treba procijediti, naše su babe osim cijeđenja kroz tanku krpu ili gazu usput dobro istiskale cvjetove i fete limuna kako bi iz njih izašla baš sva tekućina. tek tada dodajte cukar, dobro promiješajte i ostavite još 24 sata na hladnom i tamnom mjestu.

Sa strane pripremite u ključaloj vodi sterilizirane staklene boce s dobrim čepovima, najbolje onim vakuumskim u koje ćete lijevati procijeđeni sirup. I nemojte žaliti cukara jer on je prirodni konzervans, neće vam ništa biti od njega, a smanjivanjem količine riskirate da vam se sirup od bazge pokvari, fermentira i na kraju da vam eksplodira u boci.

Ovako pripremljen sirup može stajati i do godine dana, no rijetko se događalo da se ne popije puno prije istjecanja roka.

---

image

Pohovani cvjetovi bazge prava su delicija

Shutterstock/
---

Slatko-slana lagana delicija - pohovani cvjetovi bazge

Možete je pohovati u različitim vrstama tijesta, onom kao za palačinke samo mrvicu gušćem, poput parisienne kašice (za klasično pohovanje, s tankim slojem hrskavog tijesta) ili pak u laganoj tempuri. U svakom slučaju, naše su bake sve radile ‘odoka‘, pa bez posebne gramaže probajte i vi ići s s količinama koje vam izgledaju ni prerijetke, ni preguste. Za tijesto će vam trebati: 1jaje, otprilike 10 dag glatkog brašna, otprilike decilitar mlijeka i isto toliko vode, možete dodati prašak za pecivo ali ne morate i pripremite ulje za duboko prženje.

Izbatite tijesto od jaja, mlijeka, vode i brašna, pa unutra, po svom gustu, dodajte ili vanilin cukar ili pak malo soli i mrvicu šarenog papra. nek tijesto bude samo malo gušće nego ono za palačinke kako bis e lijepo uhvatilo za cvjetove i bilo hrskavo nakon pečenja. Cvjetovi su obično dosta veliki za bilo koju teču, pa ih možete natrgati na komadiće ili prepoloviti. Umočite ih u smjesu, potom u dobro zagrijano ulje, kad su pozlatili okrenite ih i isprigajte i na drugoj strani, pa izvadite na papirnati ručnik da se ocijede od viška ulja.

Ako ste se odlučili za slatku verziju, nakon što se ocijedila, bazgu pospite cukarom u prahu, dok je za slanu verziju dovoljno lijepo je ispržiti.

Za cvjetove bazge u tempuri sastojci su slični - jaje, brašno, malo soli i dosta ledeno hladne mineralne ili obične vode, ali gotovo smrznute. kratko promiješati smjesu, što brže umočiti cvjetove i pržiti na umjereno jakoj vatri te na kraju ocijediti od viška ulja, a nakon tempure, obično ga ni nema.

---

image

Domaći sladoled od bazge

Getty Images/stockphoto/
---

Ledeno osvježenje

Sladoled od bazge kao bazu koristi standardni recept za ovaj ledeni užitak, a ako bi izdržao do kasnog ljeta, naše su bake od ostataka sirupa od bazge pravile i sladoled. Trebat će vam 2 žumanjka, 40 grama cukara u prahu, 2 decilitra mlijeka, 150 ml slatkog vrhnja, sok jednog limuna i oko 1 decilitra sirupa od bazge.

Priprema je jednostavna - žumanjke i cukar batite dok ne postanu bijeli i pjenasti, zagrijte mlijeko pa ga lagano ulijevajte u smjesu i miješajte, vratite na vatru i kuhajte nekih 10 minuta. potom je odmah prebacite u hladnu posudu i ostavite da se hladi. Istucite slatko vrhnje (recept može i bez ovoga), u njega dodajte sirup od bazge sa sokom od limuna i promiješajte u smjesu od žumanjaka i mlijeka.

Naše bake nisu imale aparate za pripremu sladoleda, pa bi smjesu prebacile u posudu za zamrzavanje i stavile u led na 2 do 3 sata. Izvaidte je, pantarulom ili mikserom dobro je izmiješajte da u nju uđe zrak, pa je opet vratite u led. Ovaj postupak učinite i do 3 - 4 puta. Nakon toga, smjesu ostavite u ledu preko noći i sutra uživajte u sladoledu!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock Shutterstock/ Berislava Picek/cropix/ Getty Images/stockphoto/
/Shutterstock

Cvijet bazge prekrasan je ‘materijal‘ za kojekakve slastice


Zbog neobično toplog travnja, bazga je u punom cvatu ove godine nešto ranije

Shutterstock/

Pohovani cvjetovi bazge prava su delicija

Berislava Picek/cropix/

Sirup od bazge, popularni ‘razmućenko‘ iz djetinjjstva

Getty Images/stockphoto/

Domaći sladoled od bazge

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/bazga-je-sad-u-cvatu-i-pravo-je-vrijeme-za-babine-recepte-evo-sto-sve-mozete-napraviti-od-ovog-cvijeta-1381670 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7a80f55a1f7d73400792e13cbd8fff3db44046cf [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bazga+je+sad+u+cvatu+i+pravo+je+vrijeme+za+babine+recepte%3A+evo+%C5%A1to+sve+mo%C5%BEete+napraviti+od+ovog+cvijeta%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fbazga-je-sad-u-cvatu-i-pravo-je-vrijeme-za-babine-recepte-evo-sto-sve-mozete-napraviti-od-ovog-cvijeta-1381670 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fbazga-je-sad-u-cvatu-i-pravo-je-vrijeme-za-babine-recepte-evo-sto-sve-mozete-napraviti-od-ovog-cvijeta-1381670 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIJETKA, A UKUSNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 65 [name] => Cross Link [value] => https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/moskar/gastro/bazga-je-sad-u-cvatu-i-pravo-je-vrijeme-za-babine-recepte-evo-sto-sve-mozete-napraviti-od-ovog-cvijeta-1381668 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 8 [alias] => cross_link ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
ObalaRIJETKA, A UKUSNA

Bazga je sad u cvatu i pravo je vrijeme za babine recepte: evo što sve možete napraviti od ovog cvijeta!

Piše L. V.
18. travnja 2024. - 08:49

Sjećate se kako smo, dok smo bili djeca, kao i sva ostala bića na Zemlji, otkad znamo za sebe od starijih prijatelja ili roditelja učili jesti iz prirode? Kad što raste, kad je sezona kojem voću i povrću, kad i koja stabla treba ‘operušati‘ prije nego to naprave ptice? Jedna od takvih lijepih stvari koje su nas naše babe učile jest da je doma uvijek bilo popularnog ‘soka razmućenka‘ iliti sirupa koji se miješa s vodom, a na našem području nenadmašan je bio sirup od bazge. Bazga, zova, zovina, kako god je zvali, raste tamo gdje joj vjetar donese sjeme, a njezini paučasti široki bijeli cvjetovi u sebi imaju prekrasne arome i od nje se najčešće pravio sirup. 

U nešto novija vremena, bazgini cvjetovi se pohaju, njezin se ili sirup ili infuzija od cvijeta miješa sa sve popularnijim ginom, od bazge se pravi i sladoled te čaj, a nije da nije i ljekovita. Obiteljski recepti i dalje se prenose, a šteta ih je ne iskoristiti kad nam priroda i dubrovaqčka klima daju toliko toga doslovce ispred nosa.

image

Zbog neobično toplog travnja, bazga je u punom cvatu ove godine nešto ranije

Bazga je upravo sad u punom cvatu zbog neobično toplog i suhog vremena kroz cijeli travanj i svakako je vrijeme da taj predivni miris i aromu pospremimo i za sljedeće mjesece. 

Bazgini se cvjetovi beru za sunčana vremena, i to samo oni potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite nezagađeni grm te mirisne i ljekovite svibanjske ljepotice.

Stabla bazge nekad ste mogli naći po cijelom Gradu, a danas je sreća ako je pronađete negdje gdje nema ispušnih plinova, blizine ceste ili pak, kao ove lapadske, sretno rastu odvojene od kemikalija, no dosta su rijetke.

Kako nam je sirup zakon, ovo je, prema receptima naših baka, standardni recept za oko litru sirupa, a stu su svi sastojci koje imate u kredencama.

image

Sirup od bazge, popularni ‘razmućenko‘ iz djetinjjstva

Berislava Picek/cropix/

Što vam treba za sirup od bazge i kako ga pripremiti?

Na deset velikih cvjetova koristite litru vode, kilogram cukara, malo limunske kiseline i jedan limun iskidan na tanke fete. Čiste, veće posude napunite s tom količinom cvjetova, zalijte litrom vode u koju ćete staviti malo limunske kiseline (može i bez nje, ali zbog boleg okusa svakako je preporučamo bar u malim količinama) i potom stavite nafetani limun. Sve dobro promiješajte i stavite na 24 sata na tamno i hladno mjesto. nakon 24 sata tekućinu treba procijediti, naše su babe osim cijeđenja kroz tanku krpu ili gazu usput dobro istiskale cvjetove i fete limuna kako bi iz njih izašla baš sva tekućina. tek tada dodajte cukar, dobro promiješajte i ostavite još 24 sata na hladnom i tamnom mjestu.

Sa strane pripremite u ključaloj vodi sterilizirane staklene boce s dobrim čepovima, najbolje onim vakuumskim u koje ćete lijevati procijeđeni sirup. I nemojte žaliti cukara jer on je prirodni konzervans, neće vam ništa biti od njega, a smanjivanjem količine riskirate da vam se sirup od bazge pokvari, fermentira i na kraju da vam eksplodira u boci.

Ovako pripremljen sirup može stajati i do godine dana, no rijetko se događalo da se ne popije puno prije istjecanja roka.

image

Pohovani cvjetovi bazge prava su delicija

Shutterstock/

Slatko-slana lagana delicija - pohovani cvjetovi bazge

Možete je pohovati u različitim vrstama tijesta, onom kao za palačinke samo mrvicu gušćem, poput parisienne kašice (za klasično pohovanje, s tankim slojem hrskavog tijesta) ili pak u laganoj tempuri. U svakom slučaju, naše su bake sve radile ‘odoka‘, pa bez posebne gramaže probajte i vi ići s s količinama koje vam izgledaju ni prerijetke, ni preguste. Za tijesto će vam trebati: 1jaje, otprilike 10 dag glatkog brašna, otprilike decilitar mlijeka i isto toliko vode, možete dodati prašak za pecivo ali ne morate i pripremite ulje za duboko prženje.

Izbatite tijesto od jaja, mlijeka, vode i brašna, pa unutra, po svom gustu, dodajte ili vanilin cukar ili pak malo soli i mrvicu šarenog papra. nek tijesto bude samo malo gušće nego ono za palačinke kako bis e lijepo uhvatilo za cvjetove i bilo hrskavo nakon pečenja. Cvjetovi su obično dosta veliki za bilo koju teču, pa ih možete natrgati na komadiće ili prepoloviti. Umočite ih u smjesu, potom u dobro zagrijano ulje, kad su pozlatili okrenite ih i isprigajte i na drugoj strani, pa izvadite na papirnati ručnik da se ocijede od viška ulja.

Ako ste se odlučili za slatku verziju, nakon što se ocijedila, bazgu pospite cukarom u prahu, dok je za slanu verziju dovoljno lijepo je ispržiti.

Za cvjetove bazge u tempuri sastojci su slični - jaje, brašno, malo soli i dosta ledeno hladne mineralne ili obične vode, ali gotovo smrznute. kratko promiješati smjesu, što brže umočiti cvjetove i pržiti na umjereno jakoj vatri te na kraju ocijediti od viška ulja, a nakon tempure, obično ga ni nema.

image

Domaći sladoled od bazge

Getty Images/stockphoto/

Ledeno osvježenje

Sladoled od bazge kao bazu koristi standardni recept za ovaj ledeni užitak, a ako bi izdržao do kasnog ljeta, naše su bake od ostataka sirupa od bazge pravile i sladoled. Trebat će vam 2 žumanjka, 40 grama cukara u prahu, 2 decilitra mlijeka, 150 ml slatkog vrhnja, sok jednog limuna i oko 1 decilitra sirupa od bazge.

Priprema je jednostavna - žumanjke i cukar batite dok ne postanu bijeli i pjenasti, zagrijte mlijeko pa ga lagano ulijevajte u smjesu i miješajte, vratite na vatru i kuhajte nekih 10 minuta. potom je odmah prebacite u hladnu posudu i ostavite da se hladi. Istucite slatko vrhnje (recept može i bez ovoga), u njega dodajte sirup od bazge sa sokom od limuna i promiješajte u smjesu od žumanjaka i mlijeka.

Naše bake nisu imale aparate za pripremu sladoleda, pa bi smjesu prebacile u posudu za zamrzavanje i stavile u led na 2 do 3 sata. Izvaidte je, pantarulom ili mikserom dobro je izmiješajte da u nju uđe zrak, pa je opet vratite u led. Ovaj postupak učinite i do 3 - 4 puta. Nakon toga, smjesu ostavite u ledu preko noći i sutra uživajte u sladoledu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 06:00