StoryEditorOCM
DalmacijaPripuz više nema udjela u željezari u Kaštel Sućurcu

Njemački Techcom preuzeo Adria čelik Split

Piše PSD.
5. srpnja 2013. - 16:04

Njemačka inženjerska kompanija Techcom GmbH iz Münchena preuzela je i preostalih 50 posto udjela u željezari Adria čelik Split, i 100 posto udjela Adria Željezare Zagreb, od C.I.O.S.-a d.o.o. Zagreb, koji je u većinskom vlasništvu njemačke kompanije Scholz AG. Strane su se usuglasile da daljnje detalje transakcije drže povjerljivima. Stoji to u šturom priopćenju odaslanom jučer medijima iz Zagreba i Münchena.

Povjerljivo ili ne, činjenica jest da je Techcom Edgara Schumachera preuzimanjem preostalog udjela u Adria čeliku postao stopostotnim vlasnikom željezare u Kaštel Sućurcu, koju, iako se natjecao na javnoj dražbi, nije uspio kupiti 2011. godine.

To također znači i da je Petar Pripuz izašao iz željezare s kojom, međutim, nije prekinuo poslovnu suradnju. Pripuz je, naime, u Kaštel Sućurcu, na lokaciji željezare, otvorio novi, suvremeno opremljeni reciklažni centar za sakupljanje i obradu metalnog otpada CE-ZA-R, koji je i u funkciji pripreme uloška za pogon čeličane. CE-ZA-R željezari za njezine potrebe isporučuje staro željezo, sada kao sekundarnu sirovinu.

Novi članovi Uprave

Podsjetimo, Petar Pripuz, odnosno tvrtke kojima je (su)vlasnik, kupio je u listopadu 2011. za 10.312.000 eura nekretnine “Željezare Split u stečaju” u Sućurcu koje nisu bile pod hipotekom. Kasnije je od Hypo Alpe Adria banke otkupio njezina potraživanja zasnovana na hipotekama na pogonu valjaonice i upravnoj zgradi.

U provedenim ovrhama, valjaonicu je kupio za 10,8 milijuna kuna, a potom i upravnu zgradu za 3.993.800 kuna. Za kupovanje valjaonice osnovao je tvrtku Adria Željezara Zagreb, koja se sada i spominje u priopćenju. Suradnja između Adria čelika i Techcoma uspostavljena je u svibnju 2012. kad su Pripuz i Schumacher u Zagrebu potpisali ugovor o ulaganju Techcoma u željezaru vrijednom 8,5 milijuna eura.

Već tada se u dobro obaviještenim gospodarskim krugovima govorilo da je to zapravo cijena koju je Schumacher platio za čeličanu koja je nastavila raditi u sklopu Adria čelika. Pitanje je, naravno, je li to bila i konačna cijena kupoprodaje kompleksa u Sućurcu.

Navodno nije, ali službenu potvrdu te informacije nismo uspjeli dobiti. Uvid u sudski registar potvrđuje da su promjene u vlasničkoj strukturi već iskazane i u tom dijelu budući da su članovi Uprave Adria čelika Edgar Schumacher i Anto Bekić. Prije su to bili Bekić i Ivan Pripuz, sin Petra Pripuza. U svakom slučaju, Adria čelik uspješno nastavlja s radom.

Zaposleno je 300 radnika, većim dijelom bivših zaposlenika “Željezare Split u stečaju”. U strojeve i opremu, namijenjene proizvodnji u čeličani i valjaonici, te zaštiti okoliša, do sada je uloženo oko 11,5 milijuna eura.

Jadranka MATIĆ

Tko je Techcom

Techcom GmbH, osnovan 1990. godine, dobavljač je tehnologije u segmentu metalurgije, čime pruža tehnološku i inženjersku podršku metalurškim proizvođačima, posebno čeličanama, u svim segmentima i komponentama modernizacije postrojenja. Techcom je vlasnik više od 300 patenata i tehnologija u području proizvodnje i obrade čelika kojima se postiže poboljšanje kvalitete proizvoda i uštede na energiji i materijalu, te viši stupanj zaštite okoliša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. srpanj 2024 14:10