StoryEditorOCM
DalmacijaNERVOZA U VRHU MUP-a

Nema mira dok se iščekuje konačan odabir: poraženi u bitki za šefa splitske policije žalit će se Orepiću?

4. veljače 2017. - 10:52
policija_sigurnost3-010117

Policijska uprava splitsko-dalmatinska, koja već tri godine i tri mjeseca nema svog načelnika bez prefiksa v.d., mogla bi ga ovih dana konačno i dobiti. Nakon što je raspisan interni oglas zaključno s 4. siječnja ove godine, na koji su se javila trojica kandidata, u prostorijama MUP-a u Zagrebu je 25. siječnja održano testiranje trojice kandidata.

Na natječaj su se javili Ante Gudelj, bivši zamjenik načelnika PU SD, diplomirani pravnik s pravosudnim ispitom, magistar forenzike i predavač na dva fakulteta (Studij forenzike i Visoka škola za inspekcijski i kadrovski menadžment), Slobodan Marendić, diplomirani kriminalist i sadašnji v.d. načelnika ove Uprave, i Vinko Maljić, magistar ekonomije. Gudelj i Maljić su se javili po treći put, a Marendiću je ovo drugo apliciranje na natječajima koji su zbog raznih razloga poništavani u ove tri godine i tri mjeseca.

Pola sata

Gudelj i Maljić trenutačno se nalaze na pozicijama koje su daleko ispod njihovih ambicija i sposobnosti. Maljić je voditelj Odjela u Službi organiziranog kriminaliteta PU SD, a Gudelj voditelj Odjela pomorske i aerodromske policije.

Svi kandidati su na pismenom testiranju imali pola sata vremena da pred peteročlanim Povjerenstvom koje je imenovao ministar Vlaho Orepić odgovore na 40 pitanja iz sfere poznavanja Zakona o kaznenom postupku, Zakona o policijskim poslovima, Prekršajnog zakona, Zakona o javnom redu i miru, i sva trojica su uspješno prošla ovo pismeno ispitivanje.

Nakon toga slijedio je usmeni razgovor s članovima Povjerenstva koji su kandidate pitali o njihovoj viziji rada Uprave, prioritetima i onome što bi oni osobno učinili na poboljšanju rada u sustavu.

Budući da ovaj interni oglas "otvorenih očiju" prate policajci iz PU splitsko-dalmatinske, jer im nije svejedno tko će im u idućih pet godina biti načelnik i odlučivati o njihovim kadrovskim rasporedima, plaćama i sudbinama, red je navesti i sastav Povjerenstva koje je imenovao ministar a koje će odlučiti o novom načelniku.

Predsjednik Povjerenstva bio je Dražen Vitez, magistar ekonomije po struci, a po funkciji koju obnaša – zamjenik glavnog ravnatelja policije Marka Srdarevića.

Drugi član Povjerenstva je Tomislav Gulan, ovlašten za obavljanje poslova načelnika u Uredu glavnog ravnatelja policije, Dragan Tokić, policijski službenik za nadzorno-usmjerivačku djelatnost, unapređenje rada i razvoj policije, Marko Posinjak, pratitelj-vozač u Službi za osiguranje i zaštitu, te Jurica Šitum, sindikalni povjerenik Nezavisnog sindikata koji je u Povjerenstvu sjedio u ime Koordinacije sindikata koji djeluju u MUP-u.

U Povjerenstvu, dakle, tri člana imaju visoku stručnu spremu, jedan je vozač, a zadnji je član sindikalni povjerenik, i to baš iz Splita, odakle i dolaze svi kandidati.

Zatišje pred buru

Već smo prije tri tjedna (znači prije testiranja pred Povjerenstvom) pisali da je favorit za novog načelnika Slobodan Marendić, trenutačno v.d. načelnika ove Uprave. Jesmo li bili dobri prognozeri, vidjet ćemo uskoro, kada će kandidati pismenim putem dobiti obavijest o tome tko je novi načelnik splitske policije.

Svakako je, međutim, najintrigantnije to što, kako doznajemo iz pouzdanih izvora, poraženi neće "pognuti glavu". Navodno imaju dokaze da se neki kandidati nisu ni mogli natjecati za ovu prestižnu funkciju. No ovu priču "otvorenih karata" ostavimo za razdoblje kada novi načelnik bude službeno imenovan jer bi afera tek tada mogla buknuti. Sada je vrijeme iščekivanja, zatišja pred buru u policijskim redovima.

Mandat od pet godina

Izabrani kandidat imenuje se na razdoblje od pet godina, ali može se razriješiti i prije isteka roka u tri slučaja: na osobni zahtjev, zbog trajne nesposobnosti za obnašanje funkcije ili ako je izvršnim rješenjem Disciplinskog suda MUP-a proglašen krivim za težu povredu službene dužnosti.

Tko je pobjednik

Od raspisivanja internog oglasa do izbora novog načenika rok je tri mjeseca, a jedan je već prohujao. Novog načelnika očekujemo vrlo brzo, možda i ovaj tjedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 04:11