StoryEditorOCM
Dalmacija'MINIRANJE' LEĆEVICE

Na Županijskoj skupštini paljba po ministru: 'Dobrović nas voza već godinu dana'

29. studenog 2016. - 21:00

Brojne izmjene i dopune, kao i rebalans proračuna, izložene u 26 točaka dnevnog reda, plus jedna, ona 27., dodatno uključena na dnevni red 34. sjednice Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, usvojene su sve, i to bez glasa protiv.

Tek neke točke, od prisutnog 41 vijećnika, "dobile" su ocjenu - suzdržan. Ni jedna - protiv, premda je na nekim točkama tek onako, reda radi, i zaiskrilo između vladajuće većine HDZ-a i oporbenjaka iz SDP-a, a svi su bili uglavnom složni u jednom - u prozivanju rada ministarstava.

Pa je tako u utorak prvi na "tapetu" u dvorani Doma za starije na Zenti, na samom početku Skupštine pod ravnanjem predsjednika Županijske skupštine Petroslava Sapunara, bio Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i prirode.

Aktualni sat otvorio je vijećnik Mile Dadić pitanjem zbog čega Mostov ministar "minira" projekt Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, komentirajući kako ćemo na "ćupriji izgubiti 400 milijuna kuna nepovratnog novca, koje ćemo ipak morati pronaći u dogledno vrijeme na mostu"!

Detalje je pojasnio župan Zlatko Ževrnja, još jednom optimistično iščekujući sljedeći tjedan i novi sastanak u ministarstvu sa samo jednom temom - lokacijska dozvola za Lećevicu.

- Jedanaest mjeseci po ministarstvu "šetaju" dokumenti za Centar, pa dopuni ovaj elaborat, pa onaj, a potom je slijedio javni uvid od mjesec dana. Naša služba je sve ishodovala, kako bi 16. studenoga bilo potpisano i zadnje mišljenje za dobivanje lokacijske dozvole koju odobrava drugo ministarstvo, i to graditeljstva i prostornog uređenja. No opet je ministar Dobrović zaustavio sve pa smo opet na početku - istaknuo je župan.

Prozvano je i Ministarstvo pomorstva, infrastrukture i veza kako je imalo naziv 2014. godine kada je donijelo odluku da naplatu koncesija za pomorsko dobro za plovila više ne obavljaju regionalne uprave, već direktno ministarstvo, što je pojasnio Stipe Čogelja, pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo.

- Za ovu godinu ministarstvo još nije ni izdalo račune, a radi se od pet milijuna godišnjeg prihoda. Dok smo mi to radili, naša naplata je iznosila 80 posto, a od strane ministarstva sada tek 60 posto, nekih 2,9 milijuna kuna, dok se jedan milijun i ne naplati zbog nepotpunih podataka.

Na upit vijećnice Danice Baričević, župan Ževrnja obećao je i daljnju potporu svim otočanima, poglavito poduzetnicima sa škoja koji imaju i oznaku "Hrvatski otočni proizvod".

Sastanak sa županom, načelnikom općine Runovići Mijom Lešinom te predstavnicima Mjesnog odbora Slivno, u ime mještana zatražio je vijećnik Veljan Radojković kako bi se riješile sporne situacije.

Pravo prvokupa na Paklenim otocima

Zaiskrilo je i na pitanju prava prvokupa zemljišta na Paklenim otocima. Radi se o 20.000 kvadrata, odnosno jednoj osmini pašnjaka i šume, vrijednih 100.000 eura, koje privatni vlasnik prodaje, no mora ih prije ponuditi Županiji.

- Svaki put je ista priča, nema predviđenog novca u proračunu da mi kupimo taj dio parka prirode, pa nam vrijedne nekretnine izmiču iz ruku. Zašto u proračunu ne predvidimo upravo za ovakve situacije, na primjer 400.000 kuna, pa kada treba otkupiti, imamo novac - zapitao je vijećnik Milan Lažeta, dok je Vedran Lendić istaknuo primjer dubrovačkoga gradonačelnika Andre Vlahušića koji sve vrijedne nekretnine kupuje za - grad.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 00:47