StoryEditorOCM
Dalmacijapostignut dogovor

Ministar Zmajlović zakopao ratnu sjekiru sa stanovnicima Planog

Piše PSD.
2. travnja 2014. - 23:10
/ Znam da moje riječi kada kažem da od vas tražim još malo strpljenja neće bit posebno utješne jer ste desetljećima strpljivi. Znam da ste bili solidarni deset godina s Makarskom i zato sam tražio od župana Splitsko-dalmatinske županije, jer je odgovornost Županije da organizira cijeli sustav zbrinjavanja otpada na svom području, da teret solidarnosti treba raspodijeliti na sve jednako, a ne samo na vas ovdje u Planom. Svi zajedno moramo pristupit rješavanju toga problema jer otpad ne poznaje granice između općina i gradova niti nacionalne ni političke. Moramo se voditi načelima pravednosti i prestati samo pričati te krenuti na djelo, a to je u Planom vrlo vidljivo i konkretno.

- Grad je započeo s prikupljanjem dokumentacije, ishodio lokacijsku dozvolu, a pratimo svaki korak i gradonačelnika ali u partnerskom odnosu ne u tutorskom da se nastavi sa sanacijom odlagališta Vučje brdo. Novac je osiguran u Fondu za zaštitu okoliša i ovu lokaciju moramo sanirati - riječi su to kojima se ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović obratio mještanima Planog na deponiju Vučje brdo kojega je kako je prošlog tjedna i obećao izaslanstvu mještana u Zagrebu u srijedu poslijepodne obišao.

Dodao je kako će se poduzeti sve da se život u tom trogirskom prigradskom naselju ne zaustavi nego da odlagalište i kamenolomi čiji problem je također potaknut rade u skladu s dozvolama i na način da ne utječu na zdravlje građana i ekološko zagađenje , što je moguće.Te mjere koje su predviđene strogo se moraju poštivati odlučno će Zmajlović . Pozvao je mještane na otvoreni razgovor o problemu odlagališta i kamenoloma.

- Te probleme ne smijemo stavljati pod tepih. Kao i sve u životu problemi se ne mogu riješiti preko noći, no vrlo je važno da imamo obostrano povjerenje i da se držimo zadanih rokova. Vidite da svakog dana ovdje na odlagalištu postoji napredak, da se na sanaciji deponija radi i da se ide ka konačnom rješenju, a to je da ovu lokaciju zatvorimo i saniramo do izgradnje regionalnog centar u Lećevici - rekao je ministar.

Zmajlović je pozivom na solidarnost gradova i općina u našoj županiji koji na svojim područjima imaju odlagališta oko zbrinjavanja makarskog smeća, uspio smiriti nezadovoljne mještane Planog koji su bili odlučni da njemu više nikada neće biti mjesta na Vučjem brdu.

Što se pak kamenoloma tiče ministar je ustvrdio kako će se pojačati inspekcijski nadzor te da će inspekcija morati odraditi svoj posao i to kad su rekao je u punom pogonu, a ne kad ne rade. Predsjednica Mjesnog odbora Milica Pušnik istaknula je kako još uvijek nisu sigurni hoće li makarsko smeće doći tamo, ali ako bude moralo onda rekla je neka Plano bude u lancu solidarnosti zadnje ali na godine. Ako to bude tako naš ministar će ostati samo naš i najpoželjniji ministar koji se jedini dosada „udostojio“ posjetiti Plano i porazgovarati s mještanima zaključila je.

Gradonačelnik Ante Stipčić podsjetio je kako je suradnja Grada i Ministarstva izuzetno dobra, kako postoji veliko razumijevanje Ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša te kako do konačnog rješenja ima još puno posla.Ministar Zmajlović i Planjani rastali su se sasvim mirno, bez teških riječi kakve su pljuštale na dosadašnjim prosvjedni skupovima organiziranim protiv dovoza makarskog smeća, pa čak i upućivane njemu.

Primjerice one da se ne plaše ni zmaja ni Zmajlovića te njegovih najava o prisilnim mjerama ukoliko ne dozvole da Makarani tamo dovoze smeće. Dapače, kako su i obećali počastili su ga domaćom rakijom, suhim smokvama, kruhom ispod peke. Najvjerojatnije i janjetinom s ražnja s obzirom da su ga počastili u jednom tamošnjem restoranu. Bilo je očito da su ratne sjekire zakopane.

Gordana Dragan, foto: Jakov Prkić / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 03:15