StoryEditorOCM

Matijašević: DORH će istražiti Dalmaciju iz Dugog Rata i rudište u Glavicama

Piše PSD.
18. studenog 2011. - 19:42
Županijski povjerenik Jozo Marić i ja u četvrtak smo u DORH-u razgovarali s jednom od zamjenica glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića o bivšoj tvornici ferolegura Dalmacija u Dugom Ratu i rudištu sirovog gipsa Stipanovića greben u Glavicama, kazao nam je Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata.

- Radovi na sanaciji u Dugom Ratu su zaustavljeni jer je u dosadašnjoj takozvanoj sanaciji kontaminiranog terena državi nanešena višemilijunska šteta. Sve što je imalo uporabnu vrijednost, prije svega ostaci ferolegura i druge sekundarne sirovine, odnešeno je i to s terena koji nije bio njihov već državni.

Zamjenicu glavnog državnog odvjetnika Jozo Marić je pitao što se kani učiniti za zaštitu interesa države i naplatu nanešene štete. Saznali smo da vještaci rade procjene i da bi se šteta mogla iskazivati u milijunima eura - kaže Matijašević i nastavlja:

Druga tema u kojoj smo razgovarali sa zamjenicom Mladena Bajića odnosila se na sinjsku tvrtku Ciglana i eksploatacijsko polje sirovog gipsa Stipanovića greben u Glavicama na kojemu je rudište otvorila tvrtka 'Draga sadra' ( u vlasništvu dr. Stipislava Jadrijevića, op. t.p.).

Činjenica je da se na eksploatacijskom polju ne rješavaju pravna pitanja. Mi smo zatražili da provjere zašto Ministarstvo gospodarstva i njegov odjel za rudarstvo ne provode zakon i godinama toleriraju radnje koje su u suprotnosti sa zakonom. O svemu tome DORH ima informacije.

Mi smo u razgovoru preuzeli obvezu dostaviti DORH-u dokumentaciju, uvjereni da će se nezakonite radnje žurno zaustaviti i odgovorni kazniti - zaključuje Matijašević.

Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 10:04