StoryEditorOCM
Dalmacijačekaju UPU

Marina, luksuzni hoteli i kongresni centar na ruševinama ‘Adriavinila’

Piše PSD.
12. srpnja 2013. - 00:16

Deset godina nakon što je tvrtka “Kemokompleks” Envera Moralića, s partnerom, splitskim “Lavčevićem”, kupila imovinu “Adriavinila” u stečaju, na pomolu je pomicanje svojedobno najavljivanog ambicioznog turističkog projekta s mrtve točke. Tijekom cijelog desetljeća, naime, na kompleksu u Kaštel Sućurcu, smještenom uz more ispod stare Kaštelanske ceste, do sada je samo porušen veći dio objekata koji su pripadali bivšem “Jugovinilu”.

Razlog zastoju, navodi Muharem Kadić iz “Kemokompleksa”, nepostojanje je Urbanističkog plana uređenja za ovo područje (UPU broj 18), za što optužuje bivšega gradonačelnika Josipa Berketa. 

U međuvremenu je, međutim, došlo do promjene vlasti, pa će iz “Kemokompleksa” ovaj problem sada rješavati s gradonačelnikom Ivanom Udovičićem. Gradonačelnik Udovičić potvrdio nam je skori sastanak s predstavnicima “Kemokompleksa” i “Lavčevića” te spremnost Grada za davanje podrške za sve što žele graditi u skladu s prostornim planovima.

Bez stanogradnje

Investitorima će, kaže Udovičić, biti predloženo da financiraju izradu UPU br. 18 (Urbanistički plan uređenja turističke zone K. Sućurac – Sustipan), a Grad će provesti proceduru izrade i donošenja i sa svoje strane učiniti sve da se investicija realizira čim prije, između ostalog, obratiti se Lučkoj upravi Split radi rješavanja uvjeta za gradnju luke nautičkog turizma u Sućurcu.

Vlasnici zemljišta u međuvremenu su prihvatili zaključak Gradskog vijeća da se u ovoj zoni ne dopušta stanogradnja, makar Kadić sada tvrdi da nikada službeno nisu ni zatražili prenamjenu postojeće turističke (T1) zone. Istina je, međutim, da je STUDIO-R Jerka Rošina, kojega su vlasnici angažirali, izradio svojedobno studiju opravdanosti T1 zone, koja je obuhvaćala i pozamašnu stambenu izgradnju, jer, navodno, T1 nije održiv. U svakom slučaju, sada je izvjesno da stanogradnje neće biti.

Uslijedit će i druga faza

Kadić navodi da je “Kemokompleks” angažirao poznate svjetske arhitekte za izradu idejnih rješenja za razvoj lokacije, među ostalima, izgradnju luke nautičkog turizma. U planu je i izgradnja hotela s četiri i pet zvjezdica, kongresnog centra, apart-hotela. Ovi bi objekti bili raspoređeni na 12 do 16 hektara, od ukupno 24 hektara, kolika je površina kompleksa. I preostali dio namijenjen je turističkim sadržajima, ali u sljedećoj fazi realizacije.

 jadranka matić

(Ne)sporna komunalna naknada

Dok je investicija “stajala”, došlo je do sudskog spora između Grada Kaštela i “Kemokompleksa”. Grad Kaštela ovrhom je naplatio 1,6 milijuna kuna od “Kemokompleksa” na ime neplaćene komunalne naknade. Sud je, međutim, prvostupanjskom presudom dao za pravo “Kemokompleksu” i ako presuda bude pravomoćna, Grad će sredstva morati vratiti. Gradonačelnik Udovičić kaže da će Grad poštovati pravomoćnu odluku. Do nesporazuma je pak došlo zbog različitog tretiranja zemljišta (izgrađeno-neizgrađeno) u određenom vremenskom roku, što određuje iznos naknade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 04:40