StoryEditorOCM
Dalmacijanekadašnje novosadsko odmaralište zavoda za komunalnu izgradnju moglo bi postati novo utočište moamara AL gadDafija

LIBIJA U KAOSU, VOĐA U BIJEGU Gaddafija žena dovodi u Igrane?

Piše PSD.
8. rujna 2011. - 14:02
Moguće je da Moamar al Gaddafi daljnju borbu za Libiju nastavi iz Makarskog primorja jer, prema pisanju jednoga lokalnog tjednika, kupuje novosadsko odmaralište Zavoda za komunalnu izgradnju u Igranima blizu Makarske!

Moguće je također da mu njegova ljubimica među ženama, Mostarka Sofija Farkaš, sada Safiye Farkach Gaddafi, priprema novo mirno utočište u ubavom turističkome mjestašcu, daleko od rata.

Ovoga proljeća potpuno uništeno i očerupano odmaralište očišćeno je od smeća, ali je ruševina ostala zjapiti prazna, na sramotu hrvatskog turizma. Odmaralište se od 60-ih godina nalazi na 7000 kvadrata Igarcima nacionaliziranog zemljišta, koje se oni dobrim dijelom nadaju vratiti.

Na 4000 kvadrata zemljišta upisan je HFP temeljem Zakona o zabrani raspolaganja i preuzimanja sredstava određenih pravnih osoba iz Srbije i Crne Gore na teritoriju RH. Zgrada nije uvedena u zemljišnim knjigama, što u svakom slučaju ne bi Gaddafiju trebala biti prepreka da ga dobije u posjed.

Morat će svakako srediti odnose sa Zavodom za komunalnu izgradnju Novog Sada, koji je također od 1968. godine upisan na jedan dio zemljišta. U novoj državi određena površina je prodana primjerice splitskom poduzeću Valnessa d.o.o., a na zemljištu na kojem je sagrađena zgrada vode se bivši vlasnici obitelji Talijančić. Vlasnici su još Ante Macan, Ivica Robarević, nasljednik fra Tomislava Duke.

Kada je nakon 20 godina počelo čišćenje zgrade odmarališta, po mjestu se počelo govoriti kako je radove ljudima platio Mirko Dubroja, sada poduzetnik u Novom Sadu, inače rodom iz Karina kod Benkovca, koji je izbjegao u Srbiju nakon Oluje, i njegov partner iz Makedonije Saša Kostovski.

O Dubroji se preko internetskih stranica može steći dojam da se radi o poduzetniku nečistih i protuzakonitih poslova. Međutim, “Slobodna Dalmacija” je od Vesne Katić, šefice Odjela za odnose s javnošću Zavoda za izgradnju Novog Sada, na proljeće dobila iscrpne podatke o suvlasničkim odnosima odmarališta u Igranima u bivšoj Jugoslaviji.

Na temelju provedenog natječaja i prikupljenih zatvorenih ponuda, poduzeća za infrastrukturu, suvlasnici odmarališta su 26. kolovoza 2004. zaključili kupoprodajni ugovor sa Sašom Kostovskim i Mirkom Dubrojom, kao najpovoljnijim ponuđačima, kojim su svoje vanzemljišno vlasništvo prenijeli za 500.000 €, iznijela je podatke.

Ujedno je kazala kako prilikom prodaje nije kontaktiran Središnji ured za upravljanje državnom imovinom u Hrvatskoj, odnosno HFP.

Međutim, zbog nepravilnosti je Apelacioni sud u Novom Sadu svojom presudom br. Gž. 1495/10 od 21.10.2010. proglasio kupoprodajni ugovor ništavnim, na što su se kupci žalili. Pitanje raspolaganja imovinom između Hrvatske, Srbije i Crne Gore još uvijek je otvoreno i nije ratificirano u Saboru.

Ostaje sada kuriozitetno pitanje hoće li stvari s mrtve točke pokrenuti Moamar al Gaddafi i njegova Sofija.

Unatoč činjenici što je Hrvatska članica NATO-a, kojemu je Gaddafi neprijateljska meta, i što Gaddafi ima punu kapu problema oko spašavanja gole glave kao i konfiscirane imovine, činilo se nekome zgodnim udomiti ga u Igranima. Kao posrednici spominju se sarajevska tvrtka Blueprint i obitelj Maghrabi.

Načelnik nema informacija

Milko Peko iz Gradca, koji se pomalo bavim pisanjem i novinarstvom, kaže:

- Imali smo određene informacije, poklopilo se niz indicija, da izvjesne osobe za Sofiju nastoje kupiti novosadsko odmaralište. Kontakti se ostvaruju više od mjesec dana.

Načelnik Podgore Ante Miličić:

- Nitko od nas u općinskoj upravi nema nikakvih saznanja. Ni vijećnik iz Igrana. Priča se da je Sofija nekada dolazila u Igrane na ljetovanje. Ne znamo tko je takve informacije pronio - kaže Miličić.

 Ana Dragičević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 16:07