StoryEditorOCM
DalmacijazemljištE bivšeg ‘adriavinila’ ZAPUŠTENO, A VLASNICI SU UŽIVALI P(R)OPUST NEKADAŠNJE KAŠTELANSKE GRADSKE VLASTI

Kaštela: Moralić ne plaća komunalnu naknadu za 220.000 kvadrata

Piše PSD.
14. studenog 2010. - 21:11
Učestalo u kuloarima, ali i u kaštelanskom gradskom parlamentu, spominjani navodni tajni ugovori oko oslobađanja od plaćanja komunalne naknade splitskog “Lavčevića” i zagrebačkog “Kemokompleksa”, u vlasničkom portfelju tajkuna Envera Moralića, za 220.000 metara četvornih građevinskog zemljišta nekadašnjeg “Adriavinila”, koji su potpisivani još 2003. godine, u vrijeme kada je dužnost gradonačelnika Kaštela obnašao današnji župan Ante Sanader, napokon su ugledali svjetlo dana.

Naime, prema rješenjima koja posjedujemo, razvidno je kako su “Kemokompleks” i “Lavčević” prvi put za plaćanje komunalne naknade zaduženi tek u kolovozu 2005. godine, iako su vlasnici jednog od najatraktivnijih gradskih zemljišta, koje su platili skromnih 5,3 milijuna eura, postali još u travnju 2003. godine.

Temeljem koje odluke “Kemokompleks” i “Lavčević” gotovo 2,5 godine nisu plaćali komunalnu naknadu, čime je gradski proračun oštećen za više od milijun i pol kuna, ostalo je nepoznato, osim što se zna da ih je u travnju 2003. godine Gradsko poglavarstvo, sa Sanaderom na čelu, od plaćanja komunalne naknade oslobodilo na rok od šest mjeseci.

Zbog čega se naknada nije plaćala ostalih godinu i deset mjeseci, niti znaju u tadašnjoj, niti u aktualnoj gradskoj vlasti. Na naš upit zbog čega su donijeli tadašnju odluku da “Kemokompleks” i “Lavčević” oslobode plaćanja naknade na pola godine te zašto ne postoje pisani tragovi za ostalih godinu i deset mjeseci, koliko nisu plaćali naknadu, tadašnji gradonačelnik Ante Sanader nam je kazao:

 

Kvadrat samo 24 eura

 

- Ne mogu se sjetiti što je bilo sedam godina, a ako je tadašnja gradska vlast njih i oslobodila plaćanja naknade, takve sam odluke potpisao s nakanom da se na tom prostoru ostvare novi projekti i da kemijska industrija napokon ode iz Kaštela. Očekivali smo novac od plaćenog poreza i pristojbi kada se prostor privede svrsi - kazao nam je župan Sanader, ističući kako ne može dati više komentara, jer kod sebe nema tadašnje odluke koje su se donosile.


Uz to što gotovo 2,5 godine nisu plaćali Gradu komunalnu naknadu, a do dana današnjeg prostor nisu priveli svrsi, za što, kako neslužbeno doznajemo, ugovorno nisu bili obvezni nikakvim rokovima, vlasnici prostora nekadašnjeg “Adriavinila” na njemu su očito i dobro zaradili.

Kvadrat zemljišta plaćali su po svega 24 eura, oslobođeni su spomenutih naknada na dvije godine i četiri mjeseca, a od Grada i Županije dobili su 100.000 kuna za uklanjanje vinilkloridmonomera.

Pretpostavlja se, a i u javnosti se raspolagalo takvim informacijama, kako su gotovo 10 milijuna kuna zaradili na prodaji nekoliko desetaka tona bakrenih kabela, a o zaradi na građevinskom čeliku, koji su izvlačili iz pogona koji su se rušili, može se samo nagađati.

 

Berket: Svi moraju plaćati komunalnu naknadu

 

S druge strane, aktualni kaštelanski gradonačelnik Joško Berket nije želio komentirati tko je i što vlasnicima bivšeg “Adriavinila” obećao niti način na koji su taj prostor kupili.

- I Kemokompleks i Lavčević kao vlasnici prostora moraju plaćati komunalnu naknadu prema važećoj odluci kao i ostale tvrtke i građani - kazao je Berket. Za razliku od “Lavčevića”, koji za razdoblje od kolovoza 2005. do danas Gradu ne duguje ništa, “Kemokompleks” zadnjim danom listopada ima dug na iznos veći od pola milijuna kuna komunalne naknade - kazao je Berket.

Za razliku od Lavčevića koji za period od kolovoza 2005. do danas Gradu ne duguje ništa, Kemokompleks zadnjim danom listopada ima dug na iznos više od pola milijuna kuna komunalne naknade.

 

jakov žarko, foto: arhiv cropix

 

 

Ante Sanader: Revizija je nadzirala poslovanje

 

Državna revizija svih je godina nadzirala poslovanje Grada Kaštela, a ako netko, pa bila to i sadašnja vlast, krši zakone na štetu proračuna, neka to prijave nadležnim institucijama, jer im je, kao i svakom građaninu, na kraju krajeva to i dužnost, kaže Ante Sanader

 


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 07:45