StoryEditorOCM
DalmacijaDan grada

Gradonačelnik Kaštela Udovičić: Voda stiže na sve špine, more nam je čistije...

5. ožujka 2016. - 00:52
Kastel Sucurac, 230216. Ivan Udovicic, gradonacelnik grada Kastela. Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

Projekti komunalne infrastrukture, kao glavni prioriteti aktualne gradske vlasti, privođenje kraju radova na širenju Državne ceste D8, te projekti u predškolskom i osnovnom obrazovanju, neke su od tema o kojima smo, povodom obilježavanja Dana grada Kaštela (4. ožujka) razgovarali s gradonačelnikom Ivanom Udovičićem.

Građane Kaštela najviše zanimaju projekti koji se odnose na komunalnu infrastrukturu. Možete li nam kazati što se radi na rješavanju problema vodoopskrbe?

- Vodoopskrba i osiguravanje regularnih vodovodnih standarda ključan je projekt i obveza Grada Kaštela, tako da su nastavljeni radovi na vodoopskrbnom podsustavu Kaštel Lukšić - Radun, gdje je u izgradnji posljednja faza radova. To smo obećali i u predizbornoj kampanji i toga se obećanja držimo. Građani se u Radunu već spajaju na vodoopskrbnu mrežu, a kraju se privodi i dokumentacija za vodoopskrbni sustav Kaštel Gomilica - Kaštel Kambelovac.

Lokacijska dozvola je ishođena, krećemo u ishodovanje građevinske dozvole za vodospremu, crpnu stanicu i sami cjevovod. Za taj projekt očekujemo i sredstva iz Hrvatskih voda kako bi mogli započeti i radovi. Nakon toga slijede i Rudine, odnosno ulice u kojima nema vode, te dio Sućurca, točnije područje Stražbenika.

Brza cesta do listopada

U kojoj je fazi rješavanje projekata za kanalizaciju?

- Tijekom 2015. godine u vezi odvodnje napravilo se puno. Što se tiče sanacije postojećih ispusta u starim jezgrama, to je u tijeku, a radovi su vrijedni oko 45 milijuna kuna. Do kraja godine ide još jedan natječaj vrijedan oko 25 milijuna kuna. Tim će se sredstvima graditi, odnosno obnavljati stara mreža na području ulica od Sućurca do Štafilića. Kompletna projektna dokumentacija za svu mrežu u Kaštelima bit će gotova do kraja ove godine, nakon čega idemo prema EU-fondovima, a početak radova bi bio 2018. do 2022. godine. Sve ovo bit će od velikog utjecaja na čistoću mora u Kaštelima, koja je već znatno poboljšana.

Imate li saznanja o tome kako napreduju radovi na izgradnji brze ceste i kada bi trebala biti završena?

- Iako Grad nije investitor izgradnje ceste, uložili smo maksimalne napore u rješavanje određenih imovinsko-pravnih odnosa. Cesta se gradi, evo ovih dana su uklonjene i posljednje prepreke vezane uz neke privatne parcele. Vjerujem kako će cesta biti izgrađena u roku, dakle do listopada ove godine, nakon čega će se rasteretiti promet, a imat ćemo i znatno sigurniju prometnicu kroz naš grad. Dogovorena su i tri pješačka nathodnika u Starom, Lukšiću i Gomilici. Radi se o fiksnim montažnim prijelazima namijenjenim sigurnosti građana.

Kaštela su dobila novu školu u Kaštel Novom, a u sklopu te škole otvorena je i nova dvorana. Što će to značiti za sportske klubove u Kaštelima?

- Radi se zaista o velikom projektu, i ponosni smo na činjenicu da su započeti projekti i dovršeni, jer Kaštela su nakon dugog niza godina dobila modernu i funkcionalnu školu popraćenu dostatnim sadržajima i kvalitetnom opremom potrebnima za moderno obrazovanje, pa je stoga i planirano da škola postane gradski kulturni i sportski centar. Nova dvorana zaista je lijepa, to je treća dvorana u Kaštelima u posljednjih petnaest godina. Nama je to potrebno jer smo vodeći u Hrvatskoj po uspjesima ekipnih sportova. Dvorana je trodijelna i interes sportaša je toliki da će ona biti maksimalno iskorištena.

Što je s predškolskim odgojem? Kako funkcionira novi vrtić "Maslina"?

- Nakon otvaranja "Masline" pomaci u tom resoru se vide. Imali smo na pet lokacija dislocirane privatne vrtiće, što je tražilo i velika financijska opterećenja. Niti jedan naš vrtić, osim onoga u Radunu, nije više u privatnim objektima. Prošle godine sva djeca su upisana, a troškovi za funkcioniranje vrtića, nakon otvaranja "Masline", smanjeni su za više od 2,5 milijuna kuna. Vrtiće ćemo otvarati i dalje, ali naglasak dajemo na privatnike. To nam se ipak više isplati.

Bolne točke

Imate li kakve informacije o pitanju projekta širenja Zračne luke Split?

- Što se tiče projekta širenja Zračne luke Split, izdana je građevinska dozvola od Ministarstva graditeljstva, a nedavno je na Gradskom vijeću donesena i odluka o uređenju Puta Divulja koji će rekonstruirati Zračna luka i predati Gradu u vlasništvo. To je veliki projekt koji će biti od golemog značenja za naš grad, jer se broj putnika povećava iz godine u godinu.

Jeste li zadovoljni brzinom rješavanja dozvola za bespravno izgrađene objekte?

- Zadovoljan sam brzinom rješavanja dozvola za legalizaciju, jer Grad Kaštela je u tome iznad prosjeka u Hrvatskoj u riješenim zahtjevima nezakonito izgrađenih objekata. Grad Kaštela je zaprimio 8380 zahtjeva, a do sada je riješeno oko 55 posto predmeta.

Jeste li zadovoljni turističkom slikom Kaštela i razgovarate li s vlasnicima turističkih objekata i zemljišta da ih što prije privedu svrsi? Mislimo na hotel "Palace", Zeničko odmaralište, prostor bivšeg "Jugovinila"...

- Nedostatak hotelskih kapaciteta najveći je problem Kaštela. S privatnim smještajem bilježimo dobre rezultate, a na ozbiljnu turističku sezonu možemo računati stavljanjem u funkciju turističkih zona u Resniku, hotela "Palace", bivšeg "Jugovinila" i zone bivšeg Zeničkog odmarališta. Činimo sve što se tiče vlasnika objekata i pokušavamo ih mobilizirati vezano za ulaganje. Turistički segment u smislu razvoja obuhvaća trajan proces cjelokupne zajednice s ciljem privlačenja gostiju u Kaštela. Iako to nije napravljeno u mandatu bivše Vlade RH, ovih dana idemo u Ministarstvo graditeljstva, gdje ćemo tražiti da se promijeni komunalna naknada za te prostore. Bivši "Jugovinil" i "Palace" su bolne točke našeg prostora, a komunalna kazna će vlasnike obvezati na veća davanja. Možda ih to potakne na gradnju i zapošljavanje ljudi.

 

 


Štednja

Jedan ste od najštedljivijih gradonačelnika? Kako Vam to uspijeva?

- Nema trošenja. Gotovo 70 posto reprezentacije trošimo za Dan Grada. Građanima moramo pokazati da se minimalno troši, i to na ono na što moramo trošiti. A to je većinom kada nam gosti i pojedini uzvanici dolaze u grad.

 


Vlaži na sve strane

Kada će započeti obnova zgrade gradske uprave?

- Dobili smo 40 posto sredstava od Fonda za zaštitu okoliša. Uredit će se fasada zgrade koja sada vlaži na sve strane. Smanjili bismo i troškove grijanja zgrade, a radovi kreću ovih dana, čim vremenske prilike to dozvole.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 02:45