StoryEditorOCM
DalmacijaIT konferencija

Drugi dan SHIFT-a: uronite u virtualnu stvarnost ili isprobajte gadgete, svakako vrijedi navratiti

1. lipnja 2017. - 18:26

S jedne strane posjetitelji uronjeni u virtualnu stvarnost napucavaju čudovišta u računalnoj (hrvatskoj!) igrici "Serious Sam", preko puta drugi se nalaze ipak u ovoj našoj stvarnosti, ali proširenoj preko AR uređaja.

Htjeli ili ne, uronjeni smo u tehnologiju više nego što mislite. "Vrli novi svijet" i "1984." najavljivali su nešto ovakvo – pomalo sumorno je prepunom auditoriju Hrvatskog narodnog kazališta priopćio Christian Heilman iz Microsofta.

S više od 20 godina iskustva rada u web- -tehnologijama za najveće informatičke tvrtke, Christian je među IT profesionalcima poznat kao veliki developer, govornik i autor. Na svom predavanju je govorio o umjetnoj inteligenciji, robotima i novim tehnologijama kao što je Googleov DeepMind AI koji čita s usana bolje od profesionalaca.

Ma daj, brate, pa nismo toliko ogrezli – rekao sam sebi u bradu izlazeći iz gledališta i zaputivši se prema foyeru HNK. A, gore prizor koji Christianu daje za pravo. Golemi ekrani... S jedne strane posjetitelji uronjeni u virtualnu stvarnost napucavaju čudovišta u računalnoj (hrvatskoj!) igrici "Serious Sam", preko puta drugi se nalaze ipak u ovoj našoj stvarnosti, ali proširenoj preko AR uređaja.

Radi se o viziru s prozirnim staklom koji, ajmo kazati, oplemenjuje naše vidno polje. I dok tako ne znaš gdje bi prije pogledao, foyerom se razmilio miris "šufigavanja". Netko nešto kuha.

Napokon nešto "organsko" – možda će slučajni prolaznik pomisliti. Vraga!

Kuhar se zove Gama, ali nije riječ o pokojnom velikanu hrvatske kuhinje Nikicu Gamulinu Gami, niti o nekakvom imenjaku ili prezimenjaku. Ne radi se uopće o osobi. Rižot od kozica čiji je miris prevladao nad ukusnim ponuđenim "finger foodom" pripremao je – robot. Opet tehnologija, a Gama chef (kako se robot zove) zapravo je trebao stajati uz Christiana na pozornici HNK. Dok je on govorio o "duši u stroju", kraj njega se trebao spravljati rižot da prste poližeš.

Shift je dogurao do svoje šeste godine te se u tekućem izdanju podijelio čak na dvije pozornice. Druga nosi ime Area 55 i na njoj se paralelno s glavnim događajem održavaju tehnička predavanja i radionice. U Arei 55 je Andrea Grisogono iz Appacusa ukazala na probleme zbog kojih IT projekti često propadnu te je podijelila savjete kako ih izbjeći.

Luka Abrus iz agencije Five, koja je ujedno i generalni sponzor konferencije, održao je zanimljivo predavanje o mobilnim aplikacijama i demonstraciju njihove platforme Shoutem. "Ono što želimo je zaustaviti ljude u kreiranju aplikacije od nule, a to je ono što naša aplikacija omogućava. Shoutem vam štedi vrijeme i novac jednostavnim drag-and-drop sučeljem", objasnio je Abrus.

Danas se očekuje drugi dan Shifta, a ako vam nisu zanimljive novitade iz tehnološkog svijeta, vrijedi navratiti barem radi isprobavanja gadgeta, kao i zbog eventualnog pronalaska posla.

Naime, u foyeru su se poredali štandovi nekoliko splitskih i hrvatskih IT tvrtki. A one uvijek zapošljavaju...

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 08:48