StoryEditorOCM
Dalmacijakaštelanski staklenici

Dogovoreno: otpremnina 5000 kuna po godini, rad subotom plaća se kao prekovremeni

Piše PSD.
25. svibnja 2013. - 22:01
Nakon jednomjesečnog vođenja postupka mirenja, pregovori HUS-a i Uprave Kaštelanskih staklenika, poduzeća u većinskom državnom vlasništvu, jučer su uspješno okončani. Informaciju o okončanju pregovora i potpisivanju sporazuma o tome novinarima je priopćio Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a, na konferenciji održanoj u pogonu Knežine. HUS je s predsjednikom Uprave Marijom Paladinom za svoje članove dogovorio otpremninu u iznosu od 5000 kuna po godini staža.

Radnicima, kojima se bez njihova znanja, uz šutnju sindikata, 1996. godine dogodio prekid rada, dogovorena je otpremnina u visini neoporezivih 6400 kuna po godini staža. Za neisplaćene plaće dogovoreni su rok isplate, način te isplata pripadajućih kamata na iznos duga. Sporno je bilo i radno vrijeme, jer je uprava tražila da se 40 sati rada rasporedi na način da se od ponedjeljka do petka radi sat manje, s tim da se subotom radi pet sati. HUS je, međutim, postigao da ljetno radno vrijeme bude od 6 do 14 sati, zimsko od 7 do 15, a da se rad subotom vrednuje kao prekovremeni.

Tako dogovoreno radno vrijeme može se primijeniti samo ako i drugi sindikat pristane na to. ‘PPDIV nas je zaluđivao’ - Ovim su riješena sporna pitanja zbog kojih se prije dva mjeseca - kazao je Matijašević - na poziv radnika, HUS pojavio u ovoj tvrtki. Neposredan povod za traženje HUS-ova dolaska bila je upravo aktivnost poslodavca oko otkazivanja većeg broja ugovora o radu i davanje otpremnina na krajnje nepošten i nelogičan način, odnosno svima isto bez obzira na godine staža, a to bi bilo 40.000 kuna. To, međutim, nije bilo u skladu s kolektivnom ugovorom ni Zakonom o radu - kazao je Matijašević.

“Riješili smo i izrečene teške riječi tako što smo dobili ispriku za optužbe da reketarimo, što nije istina”, naglasio je Matijašević, dodajući da je HUS zadovoljan konačnim rezultatom postupka mirenja. Budući da je postupak mirenja uspješno okončan, otklonjena je prijetnja posezanja za štrajkom, najavljenog za slučaj da do sporazuma ne dođe. Jagoda Dragun, sindikalna povjerenica podružnice HUS-a u Staklenicima, kritički se osvrnula na rad sindikata PPDIV-a: “Godinama smo imali PPDIV kao sindikat, koji ne da nije radio za nas, nego je bio protiv nas. Tek dolaskom HUS-a saznajemo kakva sve prava imamo i kako ih možemo ostvariti. PPDIV nas je zaluđivao”, kazala je Dragun.

Jozo Marić, povjerenik HUS-a za Dalmaciju, najavio je da će HUS žestoko uprijeti da se sačuvaju radna mjesta i proizvodnja “jer su Staklenici jedna od najvrjednijih tvrtki na ovom području, pogotovo kad se radi o prehrambenim proizvodima”. Zadovoljstvo postignutim dogovorom izrazio je i direktor Marijo Paladin, koji je, međutim, podsjetio da u poduzeću djeluju dva sindikata s kojima je spreman surađivati, ali im je i predložio da ubuduće djeluju zajedno. PPDIV nije, podsjetimo, sudjelovao u sporu HUS-a i uprave, pa tako ni u postupku mirenja. Članovi HUS-a dobivat će otpremninu sukladno dogovoru, a članovi PPDIV-a i zaposlenici koji nisu članovi ni jednog sindikata o visini će pregovarati s upravom, kazao je također Paladin.

Jadranka MATIĆ
SNIMIO Ante ČIZMIĆ/CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 15:11