StoryEditorOCM
DalmacijaPREDSJEDNIK EKOLOŠKE UDUGE ‘RAST’ TRAŽI POMOĆ OD NAJVIŠIH INSTITUCIJA

Anđelko Parčina: Ministrica Dropulić obmanjuje javnost

Piše PSD.
16. siječnja 2010. - 20:04

Ministrica Marina Matulović-Dropulić i službenici u njezinu Ministarstvu svjesno obmanjuju javnost jer šire neistine o pripremama za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici. Zato od vas tražimo što hitniju raspravu neovisnih stručnjaka, udruga i resornog Ministarstva da se utvrdi tko ovdje laže, a tko govori istinu. Tim se riječima premijerki Jadranki Kosor obratio Anđelko Parčina, predsjednik Udruge “Rast” iz Lećevice.

 Anđelko Parčina: Neću odustati! / J. ŠUPIĆ / CROPIX
Deset godina, kaže Parčina, traje borba protiv izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u koju su krenuli on i skupina istomišljenika, ekologa iz Kaštela, Unešića uz pomoć ostalih ekoloških udruga iz cijele Hrvatske.

– Čim smo čuli za tu ideju, znali smo šta se sprema našem lećevićkom kraju, ali i ciloj Dalmaciji. Niko nas nije tija slušati, nekoliko puta smo išli u prosvjede, ali nadležni su radili po svome, proveli istražne radove, napravili Studiju utjecaja na okoliš, a koliko čujen, sad će se isplaćivati i prvi novci za zemlju - rezignirano će Anđelko Parčina.

Ne može se, kako kaže, pomiriti s tim jer dok se pripremao projekt uz pomoć županijskih i državnih institucija, ekolozi su stalno upozoravali na štetnost izgradnje Centra, ali i na brojne propuste u samoj Studiji utjecaja na okoliš.

- Oni su krivotvorili studiju, ima tu puno posla za Državno odvjetništvo, a ja ću im pomoći koliko god mogu - obećava Parčina navodeći, kako kaže, tek nekoliko žarišta problema. Centar u Kladnjicama, kako tvrdi, nikada nije bio razmatran između deset lokacija, već je nametnuto kao političko rješenje, za istražne radove nije bilo suglasnosti mještana, a posebna je priča oko dodatnih istražnih radova.

- Dodatni istražni radovi su potvrdili da postoji podzemna povezanost između lokacije i rijeke Jadro, što je negirala prethodna Studija utjecaja na okoliš -l jutito će Parčina. Što će raditi dok iz Vlade ne stigne odgovor?

– Neću mirovati, moji prijatelji i ja smo ustrajni da idemo do kraja. Nemam nikakve osobne koristi od svega, niti zemlju u Lećevici, niti bilo šta drugo od ovoga, čiste sam savjesti i odlučan u pomoći pravednim institucijama - kaže Parčina.

OJDANA KOHAREVIĆ
Snimio: joško šupić / cropix

Pisao i Kerumu, Sanaderu, Berketu...

Osim premijerki Parčina je zajedno s ostalim ekolozima pisao i županu Anti Sanaderu, predsjedniku Županijske skupštine Petroslavu Sapunaru, te predsjednicima gradskih vijeća Splita, Solina i Kaštela, kao i gradonačelnicima Željku Kerumu, Blaženku Bobanu, Jošku Berketu i Damiru Rilji.

– Od svih tražimo rasprave na gradskim vijećima o Lećevici, a politički sponzor ovog sramotnog projekta je Ante Sanader i on mora odgovarati - kaže Parčina.

Na ove optužbe nema značajnijih reakcija iz županova Ureda. - Neka radi što god misli da treba - poručio je kratko župan Saander preko glasnogovornice Anamarije Rošin.

Janjci platili glavom

Općina Lećevica troši novce ko da nije recesija, da vidite koliko je janjaca i prasaca platilo glavom zbog Centra u Lećevici, ljudi su se prikupili za male novce da se odreknu svoje zemlje i nikoga za to nije briga. To je čista korupcija, neka to istraže - kaže Parčina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 18:04