StoryEditorOCM
DalmacijaGDJE JE OTIŠLO ŠEST MILIJUNA KUNA?

'Za svaku smo grobnicu dali 35.000 kuna, a dobili smo kade': da koga treba sahraniti prvo bi morali zvati vatrogasce da ispumpaju vodu!?

Piše Dijana Turić/Makarska kronika
29. studenog 2018. - 10:23

"Evo, vidite, voda je došla do 70 centimetara u grobnici, sve do prve police jer je izvođač radova betonirao dno i nema odvoda vode, grobna mjesta nisu natkrivena, a i ispod onih koja su poklopljena, opet ulazi voda.

Svi smo do 1. listopada ove godine bili dužni uplatiti zadnju ratu za grobna mjesta od 35 tisuća kuna čime se gradska blagajna napunila s oko šest milijuna kuna, a grobnice su nam poplivale, ništa još nije završeno i da sutra, ne daj Bože, treba koga sahraniti, prvo bi morali doći vatrogasci i ispumpati vodu kako bismo ukopali čovjeka - govori nam predsjednik Mjesnog odbora Veliko brdo Marijo Nemčić.

Pokazuje poplivana a tek sagrađena grobna mjesta na groblju u Velikom brdu te napominje da se ovaj problem počeo pojavljivati odmah iza ljeta, čim je pala prva kiša. Nemčić tvrdi kako je na neadekvatno sagrađene grobnice upozorio gradsku vlast i Makarski komunalac, tvrtku koja upravlja grobljem, i dodaje da su mu svi kazali kako su radovi u tijeku i kako će se problem riješiti.

Proširenje i uređenje groblja u Velikom brdu vrijedno je 2,5 milijuna kuna, a radovi su započeli prije skoro dvije godine u režiji Grada, dok je izvođač tvrtka "Fungor" iz Grubina. Riječ je o gradnji 159 novih grobnica i četiri grobna mjesta za urne, a na groblju se planiraju izgraditi i dvorana za ispraćaj te mrtvačnica uz hortikulturno uređenje sa sustavom rasvjete, vodovoda i odvodnje. U međuvremenu je Grad temeljem javnog poziva započeo davanje na korištenje grobnih mjesta po cijeni od 35 tisuća kuna.

S problemom poplavljenih grobnica upoznat je izvođač radova, dogradonačelnik Joze Vranješ tvrdi kako je tvrtki "Fungor" upućena službena reklamacija, međutim trajno rješenje je samo i isključivo mreža oborinske odvodnje. Kako pojašnjava Vranješ, za vrijeme kiša sva voda koja se slijeva cestom iz Velikog brda završi na groblju zbog čega je izvođač i pristupio ispumpavanju vode iz grobnih mjesta, bušenju rupa na dnu grobnica i radovima na oborinskoj kanalizaciji, međutim ništa ne pomaže dok se ne izgradi sustav oborinske odvodnje.

Kako pojašnjava, u organizaciji Grada izvedeni su radovi prve faze uređenja, no tim projektom nije bila predviđena oborinska odvodnja groblja.

- Ulica sa sjeveroistočne strane groblja izvedena je na način da sva voda koja se njome slijeva, zbog nagiba prema ulazu, završi na južnom dijelu groblja. Projektom prve faze koji je izradila arhitektica Vesne Panđić nije bila predviđena izgradnja sustava oborinske odvodnje, a temeljna ploča svake grobnice ima propust za vodu koji ne može apsorbirati velike količine oborina zbog ograničene vodopropusnosti terena - pojašnjava Vranješ.

Dodaje kako je nadzorni građevinski inženjer Prvenko Bušelić predložio izgradnju mreže oborinske odvodnje na svim planiranim pješačkim stazama, kao i podizanje razine kod ulaza groblja od postojeće prometnice čime bi se prema pravilima struke riješila oborinska odvodnja cijelog groblja. Prijedlog nadzora je prihvaćen i sustav je trenutačno u izgradnji, a Grad je do sada evidentirao tri poziva građana koji su zbog hitnosti situacije tražili posušivanje grobnica na što se odmah reagiralo.

- Nemam usmeni ni pismeni upit gospodina Marija Nemčića po kojem bi Grad reagirao, a vezano za grobno mjesto na kojem je on ostvario pravo korištenja. Bilo kakav upit s njegove strane vezan za rješavanje problema plavljenja grobnica opravdan je samo u slučaju ukoliko se javi kao građanin koji je ostvario pravo na korištenje grobnog mjesta i ako se ustanovi problem ili propust izvođača, isti će se žurno riješiti. Neozbiljno je komentirati paušalna rješenja koja je Nemčić predložio s obzirom da Grad na predmetnom gradilištu ima stručni nadzor koji predlaže riješenja sukladno pravilima struke - kaže Vranješ.

Napominje kako se trenutačno izvodi druga faza uređenja groblja u Velikom Brdu iz čega je jasno da projekt nije priveden kraju pa, kako kaže, ovakve rasprave nemaju smisla.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:56