StoryEditorOCM
Auto-motoprati čak i budnost vozača

Nova Vitara osvježena oštrijim izgledom i još većom sigurnosti

Piše PROMO
12. lipnja 2024. - 00:00

Suzuki je osvježio Vitaru oštrijim izgledom i poboljšao sigurnost. Možete li nam reći više o ovim promjenama?

 

Nova Vitara sada prati budnost vozača i opremljena je naprednim tehnologijama za sigurnost i pomoć u vožnji. Ažurirali smo pet ključnih sigurnosnih značajki nove Vitare.

Koje su to ključne sigurnosne značajke?

Prvo, nova aktivna potpora kočenja, DSBS II, sada ima veći raspon detekcije. Sustav prepoznaje vozila, motocikle, bicikliste i pješake, čak i kada prelaze cestu ili se približavaju dijagonalno, čime se sprječavaju nesreće u raskrižjima. Dvostruki senzor nudi veći raspon detekcije od prethodnog modela. Predmeti se stoga mogu prepoznati i ranije. Na taj način se, između ostalog, mogu spriječiti nesreće u raskrižjima pri skretanju ulijevo.

Velika novost je sigurnosni sustav koji prati budnost vozača?

Upravo je taj sustav za budnost vozača jedna od najznačajnijih novina. Takozvani „mikro san“ koji se karakterizira kratkim epizodama manjka svijesti, jedan od glavnih uzroka prometnih nesreća u svijetu. Pospani vozači mogu biti isto toliko opasni kao i pijani vozači, moguće čak i opasniji, jer oni ne uočavaju da im je sposobnost oštećena. Umor se može pojaviti već nakon 2 do 3 sata vožnje.

Ustvari, gotovo 20 posto svih ozbiljnih ozljeda u prometu povezano je sa pospanošću vozača. Stoga je Suzuki odlučio dodatno unaprijediti svoje sigurnosne sustave s ciljem da spriječi takve prometne nesreće i ono što je najbitnije, da spasi ljudske živote.

Sustav funkcionira na temelju kamere koja je ugrađena u instrumentnu ploču te stalno prati oči i lice vozača. Ako sustav (DMS) detektira znakove umora ili rastresenosti kod vozača, sustav emitira ton upozorenja i poruku upozorenja na ploči s instrumentima. Ovi sistemi su dio šireg trenda uvođenja naprednih sigurnosnih funkcija kako bi se smanjio rizik od nesreća uzrokovanih umorom vozača.

Ipak, čak i kada vas vozilo upozori na vaš umor, važno je čim prije stati i „ubiti oko“ barem 15 minuta, nakon čega ćete biti „kao novi“. Sve ostale metode, poput kratkog ispijanja kave ili glasne glazbe, istraživanja su pokazala kao totalno neučinkovite. Imajte to na umu!

Koje još tehnologije poboljšavaju sigurnost u novoj Vitari?

Tu je i asistent za održavanje vozne trake (LKA), koji pomaže vozaču da ostane u sredini trake, te prepoznavanje prometnih znakova (TSR), koje prikazuje znakove na informacijskom zaslonu vozača. Ograničivač brzine automatski prilagođava brzinu prema prepoznatim prometnim znakovima. Naravno, tu je i prilagodljivi tempomat (ACC) koji koristi radar i kameru za održavanje sigurne udaljenosti od vozila ispred, prilagođavajući brzinu prema prometnim znakovima, kao i prema vozilu ispred.

Suzuki Connect aplikacija je sada dostupna i za Vitaru?

Točno. Nova Vitara je sada opremljena Suzuki Connectom, aplikacijom za pametni telefon koja vam omogućuje da u svakom trenutku, daljinski, pratite što se događa s vašim automobilom. Na primjer, aplikacija vam javlja ako niste zaključali auto ili ugasili svjetla, a dobiti ćete i sigurnosnu obavijest ako je aktiviran sigurnosni alarm ili ako se motor pokrene u vrijeme kada ne koristite automobil. Također uz lokator vašeg vozila, više ne možete zaboraviti gdje ste parkirali, imate cijelu povijest vožnje te ćete biti obaviješteni kada je vrijeme periodičkog održavanja vozila. Masu olakšava život vozačima.

Za kraj, je li bilo promjena s pogonom i koliko vrijedi ovakva sigurnost?

U pogledu pogona, sve je ostalo isto. Osnovna varijanta je i dalje dobro poznati 1,4-litreni benzinski motor s turbopunjačem koji razvija gotovo 130 konjskih snaga, koji je, kao i do sada, opremljen blagim hibridnom sustavom od 48 V. Nova, osvježena Suzuki Vitara je već sada dostupna za isporuku u ATT i Perfekt-auto Suzuki salonima i to po cijeni koja kreće od 21.300 eura što je više nego korektna cijena za tako dugačak popis opreme koju dobijete već u osnovnom paketu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 00:52