StoryEditorOCM
Zadar plusRADOVI KRAJEM LJETA

Stigla građevinska dozvola: stara zgrada đačkog doma na Relji postaje nova i moderna Medicinska škola! Sve se financira iz EU fondova...

Piše AVŠ
2. veljače 2021. - 21:21

Zgrada starog đačkog doma na Relji najkasnije do jeseni postat će veliko gradilište: zadarska Medicinska škola Ante Kuzmanić dobila je građevinsku dozvolu za radove na tom objektu u koji će se, kada projekt bude dovršen, kompletno preseliti.

Ova zadarska škola, koja je prije dvije godine imenovana regionalnim centrom kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u sektoru zdravstva i uvijek je na listi najtraženijih za upis, ovime će konačno dobiti suvremen i funkcionalan prostor koji će zadovoljiti sve njihove potrebe, od prostornih do sadržajnih. Naime, u svojih 200 godina postojanja, Medicinska škola je često mijenjala lokacije, a trenutni prostor u sklopu sveučilišnog kampusa gdje se sada nalazi, više nije dovoljan za sve aktivnosti koje planiraju provoditi, o čemu najbolje svjedoči činjenica da se nastava odvija u dvije smjene s međusmjenom.

Nova lokacija na koju će se škola preseliti, uz sve druge prednosti, nalazi se u neposrednoj blizini svoje glavne nastavne baze, Opće bolnice Zadar te zgrade nove Poliklinike. Time će Medicinska, koja je odabrana među 70 elitnih škola u svijetu po korištenju suvremenih tehnologija, dobiti najbolje uvjete za rad od sve 23 zdravstvene škole u Hrvatskoj. Glavni projekt budućeg obrazovnog centra koji su izradili arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić, predviđa suvremenu školu visoke funkcionalnosti, s nastavom u jednoj smjeni te dodatnim prostorom za rad i odvijanje novih programa koje će škola uvrstiti u svoj rad.

- Bude li se sve odvijalo po planu, radovi bi trebalo krenuti krajem ljeta, odnosno početkom rujna, a sama zgrada trebala bi biti dovršena u roku od godine dana. Već smo ušli u sustav javne nabave o kojemu ovisi tempo radova pa, u najboljem slučaju, sve može biti završeno i ranije. Što se same infrastrukture tiče, važno je da za sada sve ide svojim tijekom, kako je planirano - kaže ravnateljica zadarske Medicinske škole Anita Basioli.

Buduća zgrada, ali i dodatno obrazovanje koje će škola uvesti kroz nove programe, u potpunosti se financira iz europskih fondova, kroz dva velika projekta u kojima sudjeluju. Odlukom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije školi su odobrena bespovratna sredstva za financiranje projektnog prijedloga „Unaprjeđenje infrastrukture Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar - regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva“ čija je ukupna vrijednost 49 milijuna kuna, dok je kroz projekt odobren maksimalni bespovratni iznos od 30 milijuna kuna. Taj novac bit će utrošen u infrastrukturu.

Drugom projektu 'MEDICINSKA+' odobren je bespovratni iznos od 43 milijuna kuna, a u njegovom fokusu je dodatno obrazovanje. Cilj projekata je uspostava infrastrukturnih, programskih i kadrovskih uvjeta u Medicinskoj školi kao regionalnom centru kompetentnosti koji će učenicima i odraslim polaznicima strukovnog obrazovanja unaprijediti mogućnosti za učenje temeljeno na radu. Projekt predviđa 30 osnovnih aktivnosti i brojne podaktivnosti od kojih će preko 700 učenica i učenika imati izravnu korist, a u njemu izravno sudjeluje 57 djelatnica i djelatnika škole i partnera.

02. srpanj 2024 21:54