StoryEditorOCM
SportSJAJNA PETORKA

Nina, Jakov, Krešimir, Ivan i Noa: petero atletičara zadarskog "Fortiusa" izborilo ulazak u atletsku reprezentaciju Hrvatske!

Piše Ivica Gjergja
19. rujna 2023. - 20:00

 

U Zagrebu je održan Kup Hrvatske u atletici za kadetski uzrast na kojem su nastupali članovi AK Fortius, a njih petoro u raznim disciplinama polučilo je iznimne rezultate i „osvojilo“ reprezentativni dres! Osvojeno je ukupno tri zlatne, pet srebrnih i jedna brončana. Redom su nastupili i zauzeli sljedeća mjesta:

-Druga Nina Vrdoljak (srebrna odličje) na 100 metara istrčala je u vremenu 12,46 sek.

-Prvi Jakov Pijaca (zlatno odličje) u bacanju koplja koje je hitnuo 50,39 m,

-Prvi Krešimir Jurica (zlatno odličje), u skoku u dalj 6,16 m.

-Drugi Ivan Buljan (srebrno odličje) u skoku u vis 1,69 m.

-Drugi Noa Stipić (srebrno odličje) u skoku u dalj 6,09 m.

Evo kako je to sve išlo. Prvog dana natjecanja najsigurniji kandidat za reprezentaciju po prijavljenom rezultatu u bacanju koplja Jakov Pijaca uvjerljivo je pobijedio konkurenciju s hitcem od 50,39m (osobni rekord), što je za čak 12 m više od drugoplasiranog.

Zatim je Ivan Bujan u skoku u vis izvrsno skakao i s rezultatom od 1,69m osvojio drugo mjesto te iznenadio konkurenciju i svoje trenere (a i samog sebe). Važno je napomenuti da je Ivan popravio svoj rekord za čak 19 cm.

Drugog dana u muškom skoku u dalj dobili su u Fortiusu još dva reprezentativca Krešimira Juricu i Nou Stipića. I dok su Nou nekako očekivali u reprezentaciji, Krešimir je bio pritajeni adut. Na kraju je Krešo pobijedio s fantastičnim skokom od 6,16m. Noa je također bio odličan drugi sa skokom od 6,09 m (popravljen osobni rekord za 7 cm).

Zaista lijep i veliki uspjeh, pa da u reprezentaciji za nastup u Slovačkoj ne budu „samo“ četiri člana – Fortiusova mušketira, pobrinula se Nina Vrdoljak. Ona je prošlogodišnja kadetska reprezentativka koja je u utrci na 100 m osvojila drugo mjesto s rezultatom 12,46 s, što je samo dvije stotinke sporije od njenog osobnog rekorda. U Klubu su ponosni na ove fantastične rezultate mladih atletičara, ali i na dosege ostalih koje su ostvarili na ovom natjecanju.

Ne staju tu „fortiusevci“ nego su na najmasovnijem natjecanju ove godine, Kupu Hrvatske za kadetkinje i kadete, pored ovih rezultata osvojili još 4 plasmana među prva tri, redom.

Štafeta 4x100 m kadetkinje osvojila je prvo mjesto u sastavu Emma Karamović, Daria Kovač, Lara Boban, Nina Vrdoljak s rezultatom 50,20 s.

Odlične druge bile su i u štafeti 4x300 m u sastavu Cvita Zanki, Daria Kovač, Emma Karamović, Nina Vrdoljak s rezultatom

Nina Vrdoljak bila je druga na 60 m s rezultatom 7,95s,

Muška štafeta 4x100 m u sastavu Mihael Vrkić, Noa Stipić, Jakov Pijaca, Krešimir Jurica s rezultatom 47,35 s

Jakov Pijaca bio je izvrstan treći u bacanju kugle s hitcem od 12,75 m. Za ulazak u reprezentaciju i u kugli trebalo mu je još 16 cm duži hitac.

Evo što nam je nakon velikog uspjeha kazao trener Fortiusa Edi Stipić:

-Što se tiče našeg rada, radimo sistematski, nakon što smo prije dvije godine imali tri reprezentativca, sada ih imamo pet i rekao bih da je to je „petica“ za postojanje našeg Kluba. I prije odlaska na natjecanje znali smo koliko su naša djeca dobra, no nismo znali što će uraditi, a ovisiš i o drugima. U reprezentaciju se ne možeš plasirati na temelju ostvarenog rezultata, već se računa što na tom mjestu napraviš, a kad je izborno natjecanje treba vidjeti kako se djeca nose s pritiskom - neki nadahnuto krenu bolje, neki se sputaju i podbace, no naši su svi bili na visini zadatka, a neki su čak i nadmašili sami sebe. Imamo dva iznenađujuća plasmana u reprezentaciju no nisu iznenađenje za nas, jedan je Ivan Bujan koji je "skočio" 19 centimetara u skoku u vis, a na njega se nije računalo. Isto tako Krešimir Jurica koji je za skoro 60 centimetara popravio osobni rekord u odnosu na nacionalno prvenstvo prije samo dva i pol mjeseca. Mi smo znali da on može skočiti daleko, no bilo je upitno hpće li to pokazati. Uspjelo mu je i pobijedio je, u dahu nam priča trener Stipić.

-Talente imate - što dalje?

-Nastavljamo zacrtanim putem, sada nam je bitno dobro odraditi peteromeč sljedećeg vikenda koji se održava u Trnavi - Slovačka, nastupit će po dva najbolja natjecatelja Slovačke, Češke, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, a što je pun atletski program gotovo kao Olimpijski i tu ćemo vidjeti što i koliko vrijedimo u međunarodnoj konkurenciji. Kako im je ovo svima prvi put nastup osim Nine Vrdoljak, koja je drugi put, vjerujemo da će im ovo biti veliko iskustvo za sljedeća natjecanja u nacionalnom prvenstvu, a, zašto ne, i europskom mlađe juniorskom prvenstvu. 

AK Fortius, najbolji klub u Dalmaciji!

Kako je Kup Hrvatske momčadsko natjecanje, treba istaći da je temeljen ostvarenog rezultata Fortius najbolji klub u Dalmaciji, a time i u Zadarskoj županiji. Sedmi su u konkurenciji kadetkinja, sedmi u konkurenciji kadeta i sedmi ukupno kadetkinje i kadeti zajedno. Što se tiče izbornog natjecanja za petomeč reprezentacija planirali su 4 mjesta u reprezentaciji, da bi na kraju ušlo njih pet, što je izutetan uspjeh.

21. lipanj 2024 22:34