StoryEditorOCM
RegionalSVE ŽUPANIJSKE NEKRETNINE U JEDNOM REGISTRU

Podaci o svakoj nekretnini javno dostupni, povezani i s nekoliko aplikacija!

Piše L.B.
16. studenog 2018. - 23:24
zadarska_zupanija-040211

- Radimo na uspostavljanju elektroničke baze podataka o našim nekretninama, to će biti Registar u kojem će biti popisane sve nekretnine u vlasništvu ili suvlasništvu Županije. Registar će biti javan i dostupan na web stranici Zadarske županije – kaže Nikica Miletić, pročelnik županijskog Odjela za javnu nabavu i upravljanje imovinom.

Miletić planira urediti Registar tako da će za svaku nekretninu biti navedeni svi podaci, od broja ZK čestice i uloška, katastarske općine, adrese, do toga o kakvoj se nekretnini u naravi radi, kakva je vrsta vlasništva – da li je nekretnina u cijelosti u vlasništvu Zadarske županije, ako nije bit će navedeni suvlasnici, bit će navedeno i da li nekretnina ima teret ili je predmet sudskog spora…

- Sve su to javno dostupni podaci i stoga će biti stavljeni na web stranicu Zadarske županije, tako da svatko tko želi može imati uvid u Registar. Naš interes izrade Registra je širi, to je zapravo tek jedan segment cjelokupnog plana upravljanja nekretninama koje su u vlasništvu Zadarske županije. Odluka o tome je donesena, no treba biti potvrđena na Županijskoj skupštini. Tom se odlukom uređuju uvjeti, način i postupak raspolaganja i upravljanja nekretninama u vlasništvu Zadarske županije i pravnih osoba kojima je Županija osnivač ili vlasnik, odnosno u kojima Županija ima većinski udio u kapitalu ili većinsko pravo u odlučivanju – kaže pročelnik Miletić.

Iako je Registar tek dio u cjelokupnom planu uređenja stanja nekretnina, Miletićeva namjera je da Registar sadrži što više podataka, otprilike 20 za svaku nekretninu, te da bude povezan sa drugim sustavima i aplikacijama na internetu. Registar će tako biti povezan s ARKOD-om, sustavom evidencije zemljišnih parcela u RH, kao i Geografskim informacijskim sustavom (GIF). GIF-ova informatička tehnologija, koja kombinira geografske podatke s ostalim vrstama podataka i vizualizira ih na kartama, svakom će korisniku županijskog Registra omogućiti dobivanje povezanih podataka za određenu nekretninu, te njihovu analizu.

Treće povezivanje bit će sa Google Maps, čime će jedinstvena baza podataka županijskih nekretnina biti vidljiva na digitalnim kartama i satelitskim snimkama, a korisnicima omogućeno jednostavno pronalaženje svake lokacije.

18. rujan 2024 11:17