Nakon jutrošnjeg posjeta splitskom KBC-u, premijer Andrej Plenković je otišao na sastanak sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom.
Ponovno je stao pod novinare i govorio o razvojnim projektima u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
Novinari su ga pitali i za komentar na proslavu neustavnog Dana Republike Srpske koja je tijekom vikenda održana u Banjoj Luci, a na kojoj je bio i Milorad Pupovac.
- Što se tiče stava RH i Vlade, znate da sam bio u prosincu u Sarajevu i da smo poslali snažnu poruku o teritorijalnoj cjelovitosti BiH. Što se tiče ovoga što se dogodilo u Banjoj Luci, Pupovac je tamo bio na akademiji, išao u svojstvu SNV-a. Poslane su poruke i o obnovi Banije. On tamo nije ništa govorio niti je imao nekakvu ulogu. Što se tiče poruka, mi smo protiv svih koje imaju separatističke konotacije, rekao je.
- Što se tiče spomen ploče Milanu Tepiću, ministar Grlić-Radman će uputiti prosvjednu notu. Svi smo zgroženi s obzirom na broj poginulih ljudi tada, bilo kakva spomen ploča je neprihvatljiva.
- Što se tiče sezone iza nas, kad gledamo rezultate fiskalizacije, na 90% smo rekordne 2019. Sada je važno da pokažemo ozbiljnost oko veće dinamike cijepljenja, da pošaljemo poruku da ćete biti sigurni kada dođete u Hrvatsku.
Komentirao je i nestanak Mateja Periša. Zahvalio je policiji u Srbiji, ali i otkrio da su u tu zemlju poslani hrvatski policajci. - Dao sam nalog ministru Božinoviću da u Beograd uputi ekipu naših predstavnika policije, kazao je.
- Sve ovo vrijeme radimo na dvije piste, jedna je direktni razgovori policija, a drugo su diplomatsko-konzularne aktivnosti koje provodi naše veleposlanstvo u Beogradu s predstavnicima srpskih vlasti. Želimo prije svega zahvaliti policiji u Beogradu i svima koji se bave ovom temom, a na ovaj način želimo dati dodatni doprinos svim naporima u potrazi za Matejem, rekao je.
- Ono što sam ja izgovorio, kao i uvijek to netko skrati i složi nekakav naslov. To nema veze sa supstancom. Ono što je ključno je da i obitelj i cijela Hrvatska dobije cjelovitu informaciju i sliku, rekao je Plenković upitan o komentaru na istup srpskog ministra policije Aleksandra Vulina koji ga je prozvao da ne poštuje srpsku policiju te ga pozvao da "svojim besmislenim ne ometa njihov rad".