StoryEditorOCM
4 kantunaSMRT NA PUTU NINA

ŽDO zaključilo da okolnosti smrti Marija Grabovca ne upućuju na kazneno djelo, policija se s tim baš i ne slaže, a poznat je i toksikološki nalaz...

Piše Ivica Nevešćanin
15. siječnja 2021. - 22:22

Rezultati obdukcije i toksikološke analize provedene u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić iz Zagreba, pokazali su da je Mario Grabovac (32) u trenutku smrti u krvi imao visoku razinu alkohola i droga. Utvrđena je prisutnost nekoliko vrsta opijata kao što su heroin, ecstasy, MDA, amfetamin te lijekova protiv anksioznosti (anksiolitici), poput Normabela ili Apaurina, koji se izdaju na liječnički recept. Grabovac je 3. rujna prošle godine pronađen mrtav u iznajmljenom stanu u ulici Put Nina u Zadru.

Zbog otkrivene prisutnosti više različitih droga policija je povela kriminalističko istraživanje kako bi došla do saznanja tko je Grabovcu omogućio konzumaciju opijata, odnosno tko mu ih je prodao, jer su u pitanju kaznena djela. Tijekom istrage istražitelji su obavili razgovore s desetak osoba za koje su pretpostavili da bi mogli nešto o tome znati, a potom su poseban izvještaj o poduzetima istražnima radnjama i svim drugim činjenicama vezanim uz okolnosti smrti Grabovca proslijedili Županijskom državnom odvjetništvu na odlučivanje. Županijski državni odvjetnik, međutim, u posebnom policijskom izvještaju nije pronašao razloge za pokretanje kaznene istrage.

- Vezano za okolnosti smrti 32-godišnjaka nije utvrđena osnovana sumnja da bi se radilo o bilo kojem kaznenom djelu za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti – odgovorio nam je Duško Berović, glasnogovornik ŽDO u Zadru, dodajući da nam o okolnostima smrti ne može odgovoriti zbog zaštite osobnih podataka.

Time je istraga o smrti Marija Grabovca praktički svedena na nesretni slučaj, izvan sumnje u kazneno djelo, iako je nedvojbeno da mu je netko omogućio konzumaciju više vrsta droga koje su, prema sumnjama istražitelja, zasigurno mogle dovesti do zatajenja srca. Štoviše, istražitelji i dalje rade na otkrivanju osoba koje su Grabovcu omogućile konzumaciju narkotika koji su po svemu sudeći bili loše kvalitete jer su u sebi sadržavali mješavinu nekih lijekova, odnosno sastojke psihostimulansa.

Vijest o smrti Marija Grabovca u rujnu prošle godine snažno je odjeknula Zadrom. Grabovac je široj javnosti bio poznat po sudjelovanju u premlaćivanja poznatog zadarskog ugostitelja ispred noćnog kluba „Hype” u srpnju 2019. zbog čega je, zajedno s još četvoricom supočinitelja, optužen „zbog počinjenja kaznenog djela protiv života i tijela sudjelovanjem u tučnjavi iz čl. 122. st. 1.” Optużnica protiv prvookrivljenog Sanela Hodžića, drugookrivljenog Šime Mikecina, trećeokrivljenog Maria Grabovca, četvrtookrivljenog Pina Kotlara i petookrivljenog Frane Grbića, pred Općinskim sudom u Zadru podignuta je 22. listopada 2019. Grbić je još optužen i zbog kaznenog djela protiv javnog reda - nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari. Optužnica je potvrđena 14. siječnja 2020., a zadnja rasprava u ovom predmetu održana je 2. prosinca 2020. na Općinskom sudu u Zadru pred sutkinjom Teodorom Projić Škovrlj.

- Petorici okrivljenika se stavlja na teret da su 20. srpnja 2019. od 04,00 do 04,30 sati, u blizini noćnog kluba u Zadru; motivirani prethodnom svađom i naguravanjem u prostoriji toaleta kluba sa 41-godišnjim oštećenikom, kojeg su zaštitari iznijeli van kluba i uputili ga da bježi; a kad se on pokušao udaljiti, prišli mu s leđa u cilju fizičkog obračuna s njim. Prvookrivljenika se tereti da ga je udario koljenom u glavu i potom šakom u glavu, a zatim ga je drugookrivljenik udario dva puta šakom u glavu uslijed čega je oštećenik pao na tlo, a potom su ga trećeokrivljenik, četvrtookrivljenik i petokrivljenik okružili te ga istovremeno sva petorica okrivljenika udarali rukama i nogama u tijelo. Oštećenik je zadobio tešku tjelesnu ozljedu u vidu prijeloma desne lakatne kosti. Petookrivljenog 26-godišnjaka tereti se da je 30. srpnja 2019. u stanu kojeg koristi u Zadru, iako svjestan da je zabranjeno držati automatsko vatreno oružje, držao automatsku pušku AK-47” objavilo je Općinsko državno odvjetništvo.

I prije incidenta kod „Hypea” Grabovac je u više navrata prijavljivan za kaznena djela vezana uz drogu te za prekršaje remećenja javnog reda i mira s elementima nasilja. Također je bi poznat među zadarskim i splitskim navijačima.

Nakon što je vijest o njegovoj smrti objavljena na portalu Zadarski.hr uslijedila je salva napad na novinara i našu redakciju. Informacija je objavljena u 18.46 minuta, a oko sat vremena kasnije, u 19.51 sati na službeni mail redakcije Slobodne Dalmacije stigla je pisana zamolba Marija Munivrane da „u ime obitelji i prijatelja preminulog Maria Grabovca iz Zadra” uklonimo članak u kojem je autor „oblatio preminulog bez da je bila provedena obdukcija”. Redakcija Slobodne Dalmacije je nakon toga odlučila iz članka ukloniti dio koji se odnosio na sumnju istražitelja o uzrocima smrti. Naime, s obzirom na zatečene okolnosti, istražitelji su pretpostavili da je Grabovac preminuo od posljedica konzumacije droge i alkohola. Osoba pod imenom Mario Munivrana također je poznata policiji po kaznenim djelima s elementima nasilja i povezanosti s navijačkim skupinama.

Grabovac je pronađen u četvrtak, a posljednji put je viđen u noći sa utorka na srijedu u ranim jutarnjim satima, u društvu nekoliko muških osoba s područja Zagreba u poznatom kafiću na Putu Petrića. Nakon toga je pronađen mrtav u iznajmljenom stanu na Belafuži.

Hodžiću odbijena žalba zbog mjera opreza

Vijeće Županijskog suda u Zadru odbilo je kao neosnovanu žalbu kojom je prvookrivljeni Sanel Hodžić htio da mu se ukine mjera opreza prema kojoj se jednom mjesečno mora javljati u zadarsku policiju. Vijeće mu je odbilo žalbu smatrajući kako postoji sumnja da bi Hodžić mogao pobjeći i kriti se od tijela kaznenog progona, te opstruirati kazneni postupak.

Navode kako je nakon počinjenja kaznenog djela bio u bijegu, krio se od policije, te nije bio dostupan tijelima progona. Terenskim provjerama se nije moglo utvrditi njegovo trenutno mjesto boravišta iz čega proizilazi da za boravak koristi neprijavljene adrese. S obzirom da je za njime bila raspisana potraga postoji sumnja da bi mogao pobjeći i kriti se od tijela kaznenog progona. Uhićen je 24. rujna 2019. od strane PP Slunj.

(BS)

18. travanj 2024 15:57