StoryEditorOCM
4 kantunaFACEBOOK KOMENTARI

Osuđen zbog prijetnji našem novinaru: Stanko Matešić (26) iz Zadra dobio 6 mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine!

Piše Zadarski.hr
17. svibnja 2021. - 13:05

Stanko Matešić (26), nezaposleni elektromehaničar iz Zadra, osuđen je na šest mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine zbog prijetnje novinaru Slobodne Dalmacije i portala Zadarski.hr Ivici Nevešćaninu. Sutkinja Općinskog suda u Zadru, Ana Brkić, presudu o kaznenom nalogu donijela je 5. svibnja ove godine nakon što je Općinsko državno odvjetništvo 30. ožujka podiglo optužnicu protiv Matešića za kazneno djelo protiv osobne slobode – prijetnju, opisanu i kažnjivu po čl. 139. st. 3. u vezi st. 1. KZ-a.

Matešić je proglašen krivim zato što je 4. rujna 2020. u Zadru, sa svog Facebook profila komentirao članak Ivice Nevešćanina na portalu Zadarski.hr pod nazivom „Mario Grabovac (32) pronađen mrtav u iznajmljenom stanu u Zadru: na tijelu nema tragova nasilja”. U cilju da novinara ustraši Matešić je tekst komentirao napisavši: „Zapaliti vas triba sve skupa sa vašim studijom, mrtvu vam majku jebem!, čovik umre i vi umisto da pokažete poštovanje i izrazite iskrenu sućut obitelji i njegovim vi izbacite ovakav članak sa cilom biografijom, jel vas iti malo sram!? Ako ima boga a virujen da ima ovu šugu što se krije iza ovog članka želim da mu karma odradi tamo di ga najviše boli!!!”.

Sud je utvrdio da je Matešić „novinaru u vezi s njegovim poslom ozbiljno prijetio kakvim zlom da bi ga ustrašio ili uznemirio”.

Sud je tako u cijelosti prihvatio prijedlog Općinskog državnog odvjetništva o kaznenom nalogu protiv Matešića, odnosno o skraćenom kaznenom postupku bez sudske rasprave, nakon što je utvrdio dokaze priložene optužnici, prije svega preslik komunikacije s Facebooka te zapisnik s ispitivanja Matešića na kojem je priznao da je prijetio novinaru, te mu je izrečena predložena sankcija od šest mjeseci zatvora ako u roku od dvije godine ne počini kakvo novo kazneno djelo.

U obrazloženju presude naglašava se kako sud smatra da će izrečena sankcija utjecati na okrivljenika da ubuduće ne čini ovakva ili slična djela, odnosno da će se upravo izricanjem uvjetne osude postići svrha kažnjavanja. Matešić je također obavezan izvršiti naknadu troškova provedenog postupka procijenjenog na iznos od 500 kuna.

Matešić na ovu presudu o kaznenom nalogu ima pravo žalbe u roku osam dana može. Ako prigovor bude pravodobno podnijet, sud će zakazati glavnu rasprava, a u suprotnom kazneni nalog će postati pravomoćan.

SMRT NA PUTU NINA ŽDO zaključilo da okolnosti smrti Marija Grabovca ne upućuju na kazneno djelo, policija se s tim baš i ne slaže, a poznat je i toksikološki nalaz...

17. travanj 2024 15:51