StoryEditorOCM
4 kantunaODLUKA U ČETVRTAK

Tko će biti novi ravnatalje bolnice u Biogradu: od sedam kandidata, jedan je otpao! Iako je bila žarište zaraze ipak je smanjila dug od 30 milijuna...

Piše Ivica Nevešćanin
19. svibnja 2020. - 15:18

Upravno vijeće Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu na Moru u četvrtak će odlučiti tko će iduće četiri godine ravnati tom drugom po veličini medicinskom ustanovom u Zadarskoj županiji. Na raspisani natječaj krajem ožujka javilo se sedam kandidata, no iako su svi ispunjavali uvjete na intervju prošlog utorka pojavilo se njih šest.

Bez opravdanih razloga izostao je Slavko Stojanov iz Draga, što znači da će šest članova Upravnog vijeća bolnice novog ravnatelja tražiti između Andrije Marcelića, dosadašnjeg ravnatelja, dr. med. Marka Milića, specijalista ortopeda u Ortopedskoj bolnici, dr. med. Hane Kalinić-Grgorinić iz Opće bolnice Pula, dipl. jur. Mate Kutleše iz Sukošana, voditelja biogradske državne uprave za Zadarsku županiju, Edija Nadarevića, carinskog inspektora iz Zadra te Marka Zrilića iz Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije.

- Svi kandidati su odgovarali na oko pedeset pitanja koja smo pripremili. Iz njihovih odgovora vrlo dobro možete vidjeti tko je spreman preuzeti tu važnu i odgovornu dužnost, kome bi trebao period uhodavanja, a tko jednostavno nije za to mjesto. Konačnu odluku donijet ćemo u četvrtak na sjednici koja počinje u 8.30 sati – kazao nam je član UV Ante Vukašina.

Dodao je kako su se iznenadili brojem prijavljenih kandidata jer ipak se radi o razmjerno velikoj ustanovi s 230 zaposlenih koja ima ozbiljnih problema u poslovanju. Naime, dug bolnice je prije izbijanja pandemije COVID-19 iznosio preko 30 milijuna kuna, ali se tijekom zadnjih mjeseci smanjio na oko 25 milijuna kuna jer je država bolnici 17. ožujka, u jeku epidemije, uplatila 7,2 milijuna kuna. Druga točka Dnevnog reda na sjednici u četvrtak bit će upravo poslovanju bolnice u prvom kvartalu, koje podnosi dosadašnji ravnatelj Andrija Marcelić.

- Dug bolnice je sada smanjen iako bolnica u proteklom razdoblju nije puno radila zbog poznatih razloga, ali je, eto, zahvaljujući sredstvima države, poslovala pozitivno – govori Vukašina, podsjećajući nas na razdoblje kad je bolnica postala žarište zaraze u Zadarskoj županiji zbog čega je morala biti zatvorena, ispražnjen i dezinficirana, da bi nakon otvaranja privremeno služila kao bolnica za prihvat lakših pacijenata od koronavirusa.

Godišnji rashodi bolnice su oko 40 milijuna kuna, a mjesečni limit iznosi 2,9 milijuna kuna. Kako pokriti te troškove ključan je izazov za novog ravnatelja kojem na raspolaganju stoji još uvijek nerealizirani projekt pretvaranja Ortopedske bolnice u rehabilitacijski centar na pripadajućem zemljištu površine 100 tisuća kvadratnih metara. Specijalne bolnice koje u svom sastavu imaju i takve sadržaje pokazale su se kao profitabilne javne ustanove, smatra Ante Vukašina, inače zaposlen u Upravnom odjelu za gospodarstvo turizam, infrastrukturu i EU Fondove Zadarske županije, kao pomoćnik pročelnika za infrastrukturu i energetiku.

Predsjednik UV bolnice je Ivan Knez, gradonačelnik Biograda na Moru, a uz Antu Vukašinu ostali članovi su saborska zastupnica Grozdana Perić, dr. Alfio Poropat, predstavnik Stručnog vijeća bolnice, Josipa Mrkić, zamjenica načelnika Sv. Filipa i Jakova te Anita Barišić Lukić.

28. travanj 2024 20:04