StoryEditorOCM
4 kantunaOD ZADRA DO ŠIBENIKA

Spirala zaraze: samo u četvrtak 5 novih slučajeva povezanih s bolnicom u Biogradu. Zašto je ravnatelju Marceliću zabranjeno razgovarati s novinarima?

Piše Ivica Nevešćanin
9. travnja 2020. - 22:00

Spirala zaraze koja je buknula u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu, nije se proširila samo diljem Zadarske, nego i Šibensko-kninske županije.

U četvrtak je Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije objavio da je na njihovom području 9 novih slučajeva zaraze. Od toga su dvoje zdravstvenih djelatnika povezanih s OB „Hrvatski ponos” u Kninu, jedna pozitivna osoba je član obitelji zdravstvenog djelatnika iz kninske bolnice, a među pozitivnima su i tri osobe, sve obiteljski kontakti pozitivne zdravstvene djelatnice iz Šibenika, koja radi u Ortopedskoj bolnici u Biogradu.

Kako je istog dana i Stožer civilne zaštite Zadarske županije izvijestio da su našem području još dvije osobe pozitivne na virus, ukupno 61, i sve su povezane s kontaktima bolnice u Biogradu, ispada da se samo u četvrtak broj oboljelih povezan s Ortopedskom bolnicom na području Zadarske županije popeo na 50, a na području Šibensko-kninske na šest. Zbrojeno to je 56 slučajeva izravno i neizravno vezanih za biogradsku bolnicu na području dviju županija.

Podsjetimo da je zaraza u kninsku bolnicu ušla preko pozitivnog liječnika s prebivalištem u Splitu i boravištem u Zadru, gdje se trenutno nalazi u kućnoj izolaciji. Zadarski epidemilozi kažu da on nema veze s bolnicom u Biogradu, međutim liječnici iz Knina tvrde da se družio sa svojim kolegama iz biogradske bolnice za koje je također utvrđeno da su pozitivni na koronavirus. 

Gradski stožer civilne zaštite Biograd u četvrtak je objavio da je na području grada trenutno osam osoba pozitivno na koronavirus. „Situacija je trenutno stabilna i nema potrebe za uvođenjem dodatnih mjera”, navodi se u priopćenju.

O stanju u biogradskoj bolnici i okolnostima koje je pretvorile u najveće žarište zaraze koronavirusom u Zadarskoj županiji, htjeli smo u četvrtak razgovarati s ravnateljem bolnice Andrijom Marcelićem koji se ovih dana vratio na posao, nakon što je prošao dva tjedna u samoizolaciji.

- Ne mogu s vama razgovarati. O svemu vezano za bolnicu pitajte načelnika stožera Šimu Vickovića. To je odluka stožera u ovoj izvanrednoj situaciji, ja ne smijem davati nikakve izjave – odmah nas je prekinuo Marcelić uznemirenim glasom, prije nego što smo mu i rekli zašto ga zovemo.

A htjeli smo ga, među ostalim, pitati kako komentira izjavu epidemiologa Alana Medića od 27. ožujka, danu dan nakon zatvaranja bolnice, i tri dana nakon prvog otkrivenog pozitivnog slučaja u bolnici, kada je rekao da je do eksplozije zaraze u bolnici došlo jer se „u bolnici nisu provodile mjere zaštite od virusa”. Odnosno, osjeća li se odgovornim za to što tvrdi Medić?

Dodatno smo ravnatelja htjeli pitati zašto je u svom javnom priopćenju od 30. ožujka napisao „utvrđeno je da se zaraza proširila od pacijenata koji u trenutku prijema u bolnicu nisu imali simptome karakteristične za zarazu COVID-19 virusom”. Koji su to „pacijenti” (množina!), ako je, kako tvrde iz Stožera, nulti pacijent navodno bila jedna žena? Jesu li među tim „pacijentima” možda bili i zaraženi liječnici? Je li tu možda došlo do slučajnog nepoklapanja s izjavama iz Stožera ili se tu slučajno možda razotkriva pokušaj zataškavanja pravih okolnosti unosa zaraze u bolnicu?

Na jednoj od prošlih konferencija za medije županijskog Stožera novinarima je bilo jasno rečeno, i obećano, da će i ravnatelj biogradske bolnice Marcelić ubrzo doći na konferenciju i odgovarati na novinarska pitanja. Zašto se ravnatelj sada odjednom skriva od novinara iza tog istog Stožera? Zašto mu je zabranjeno razgovarati s predstavnicima javnosti?

Što nam Marcelić ne smije reći?

28. travanj 2024 10:11