StoryEditorOCM
4 kantunaA TKO JE ODGOVORAN?

Dr. Medić objasnio što je mislio kad je rekao da je do eksplozije zaraze u biogradskoj bolnici došlo jer se nisu pridržavali mjera zaštite od virusa

Piše Ivica Nevešćanin
10. travnja 2020. - 11:38

Što je mislio kad je krajem ožujka rekao da se u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu nisu provodile mjere zaštite od širenja virusa, zbog čega je ta zdravstvena ustanova postala glavno žarište zaraze u Zadarskoj županiji, pitali su novinari epidemiologa Alana Medića, u kontekstu odgovornosti za to što je gotovo 85 posto pozitivnih slučajeva u Zadarskoj županiji, povezano s biogradskom bolnicom.

- U tom trenutku je došlo do transmisije virusa zato što je bio socijalni kontakt u bolnici, druženja. To je ono što ja često naglašavam, manje je šansa da ćete prenijeti zarazu na pacijenta ako koristite zaštitnu masku ili opremu. Problem je bio taj što je u bolnici u nekim situacijama došlo do neformalnog druženja, kada sjednete i s nekim popijete kavu. Tu je, po mojoj procjeni, došlo do prijenosa virusa. Ali i u boravku u zajedničkim prostorijama, ako primjerice stojite s kolegom onda se inficirate u tom bliskom kontaktu. A čija je tu odgovornost, to nije na meni da utvrđujem i u to ne bih ulazio. To je i ministar Beroš rekao. Kad se ovo završi, radit će se procjene i analize, postoje zdravstvene inspekcije, tko je postupio i kako i po čijim napucima. Na meni i mojoj ekipi je bilo da to otkrijemo što prije i mislim da smo dobro postupili što smo veliki dio tih djelatnika, praktički sve, stavili u samoizolaciju i sad ih testirano prilikom povratka na posao. Sad smo prilikom povratka među njima našli sedam novo pozivnih što znači da smo dobro postupili, da nismo pustili da idu na posao i čekamo da se pojave simptomi. Tako da je to bila dobra mjera – odgovorio je dr. Medić.

Znači li to da zdravstveni djelatnici u biogradskoj bolnici nisu imali zaštitne maske u radu s pacijentima, zanimalo je novinare uz dodatno pitanje je li zbog toga, i aktualnih događanja u domu za starije u Splitu, kao epidemiolog dao dodatan naputak za domove u Zadarskoj županiji oko strogog pridržavanja mjera zaštite u radu s korisnicima.

- Svim institucijama i zdravstvenim ustanovama u cijeloj Hrvatskoj zdravstveni djelatnici radnici hodaju s maskama i to ne samo u radu s pacijentima nego u socijalnim kontaktima, jedni s drugima. Ako provodite 8-10 sati u dežurstvu, ako sjednete na kavi u nekoj kantini, i taj socijalni kontakt mora biti siguran, na dva metra razmaka, s maskom. U ovom trenutku ne smijemo dopustiti da dođe do takvog načina prijenosa virusa i kad nismo s pacijentima – odgovorio je epidemiolog Alan Medić.

29. svibanj 2024 07:27