StoryEditorOCM
4 kantunaPODIGNUTA OPTUŽNICA

Mario Živković zbog prijetnje liječniku i novinaru ostaje u zatvoru još dva mjeseca! Mogao bi godinama dobivati 80 posto plaće i ništa ne raditi!

Piše Ivica Nevešćanin
4. kolovoza 2021. - 14:14

Mario Živković (40), zaposlenik zadarske gradske uprave koji je završio u istražnom zatvoru zbog prijetnje epidemiologu dr. Alanu Mediću i novinaru Frani Šariću, ostat će iza rešetaka još najmanje dva mjeseca.

Optužno vijeće Općinskog suda u Zadru u srijedu je prihvatilo prijedlog općinskog državnog odvjetnika o produljenju istražnog zatvora za Živkovića koji je uhićen 10. srpnja. Odluka o produljenju donesena je nakon što je državno odvjetništvo podiglo optužnicu protiv Živkovića za prijetnje prema liječniku Mediću i novinaru Šariću, odnosno za kazneno djelo prijetnje prema odgovornim osobama u vezi njihovog rada.

Nadahnut antivakserskim teorijama Živković je na svom Facebook profilu prijetio dr. Mediću zbog pozva građana na cijepljenje, a prije toga je na ulici prišao novinaru Šariću te ga uz prijetnje vrijeđao i omalovažavao zato što je afirmativno pisao o akcijama cijepljenja na području Zadarske županije. Nakon što je Šarić prijavio prijetnje, Živković je dobio mjeru opreza i zabranu približavanja, no kad je prijetnje ponovio prema poznatom zadarskom epidemiologu, policija ga je uhitila.

Istovremeno, Živković je do daljnjega udaljen s radnog mjesta u Gradu Zadru.

- Živković je suspendiran od 10. srpnja, odnosno od dana kada je uhićen, akoliko će ostati u istražnom zatvoru ne znam  - kazao nam je Ivan Mijolović, pročelnik Upravnog odjela za financije Grada Zadra, u kojem Živković radi na poslovima javne nabave.

Živković je kazneno djelo prijetnje prema dr. Mediću i novinaru Šariću počinio za vrijeme svog godišnjeg odmora. Čim su u gradskoj upravi dobili potvrdu iz policije da je uhićen pod sumnjom na prijetnju, Živković je sukladno članku 67. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi, udaljen iz službe. Tamo će ostati sve do pravomoćne presude jer su male šanse da podignuta optužnica neće biti pravomoćno potvrđena.

Iako je Živković u trenutku uhićenja bio na godišnjem odmoru, zakon kaže da se suspenzija računa od datuma uhićenja, što znači da će Živković uštedjeti nekoliko tjedna godišnjeg odmora. Ako bude pravomoćno optužen za prijetnju, Živković neće raditi sve do pravomoćnog okončanja sudskog postupka, a dotad će, prema zakonu, primati 60 posto plaće, odnosno 80 posto, ako ima uzdržavanih osoba.

Do pravomoćne presude može tako proći i koja godina, Živković bi cijelo to vrijeme trebao dobivati solidna primanja ne radeći ništa, a još će mu po svoj prilici ostati i neiskorišteni godišnji odmor za vrijeme dok je bio u istražnom zatvoru.

24. travanj 2024 00:51