StoryEditorOCM
Svijetvridilo je

Prodana najskuplja boca hrvatskog vina u Njemačkoj; Poznato je o kojem je vinu riječ i koliko je koštalo

Piše vijesti sd
19. prosinca 2023. - 11:15
Mnogi su spremni izdvojiti veliku cifru za blagdansko vino, naročito s bouquetom zavičaja (ilustracija)/Shutterstock

Vino se odavno rado konzumira, naravno i za blagdane, a ujedno je i odličan božićni poklon.

Za božićne i novogodišnje blagdane u Njemačkoj se znatno poveća prodaja hrvatskih vina, ali i ostalih pića te domaćih proizvoda iz rodnog kraja. Vina najviše kupuju oni koji iz različitih razloga ostaju u tuđoj zemlji, a koji uz bogatu blagdansku trpezu žele i svoje vino. To vino ih barem u mislima vraća rodnom kraju i uspomenama koje nose iz domovine.

A kad se kupuje za blagdane, onda se ne štedi. O tome svjedoči i kupnja najskuplje magnum boce od litre i pol vina "Plavac mali Remek djelo" bračke vinarske kuće Stina iz Bola na Braču.

Po cijeni od 214,49 eura magnum bocu vina prodala je prodavačica Ivona u dućanu u Offenbachu. Ivona i njezin šef Admir ne otkrivaju ništa detaljnije o kupcu osim da je "bio domaći čovjek s prostora bivše zajedničke države", piše Fenix-magazin.

image

Magnum boca od litre i pol vina ‘Plavac mali Remek djelo‘ za koju je plaćeno 214,49 eura

Screenshot Stina

Najveći uvoznik hrvatskih vina u Njemačku Petar Budimir objašnjava kako se radi o vinu koje je ubrano s posebnog položaja Stipančić na južnoj strani Bola na Braču. To vino se, kaže, radi samo u posebnim godinama berbe kad vinograd daje izvanrednu kvalitetu grožđa.

- Svaka boca vina "Plavac mali Remek djelo" je ručno numerirana i potpisana od direktora vinarije "Jako vino" Ivice Kovačevića. Dosad su proizvedene samo dvije serije tog vina, i iz 2011. i iz 2016. godine, kaže Budimir dodajući kako je maksimalna proizvodnja tih dviju godina bila oko pet tisuća boca. Ostalih godina vino Remek djelo se nije proizvodilo jer kvaliteta grožđa za takvo izvanserijsko vino nije bila zadovoljavajuća.

Vino s ovakvom "pričom" i kvalitetom, uz jak bouquet zavičaja i nostalgije, mora imati svoju cijenu.

image

Bačve u kojima se čuva vrhunsko bračko vino

Screenshot Stina
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:21