stdClass Object ( [id] => 218418 [title] => "Linićev namet na honorare je namet na pamet"; Linić: Ludost je ne naplaćivati porez na drugi dohodak [alias] => linicev-namet-na-honorare-je-namet-na-pamet-linic-ludost-je-ne-naplacivati-porez-na-drugi-dohodak [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hrvatska je zemlja paprenih poreza, a uskoro će biti još paprenija. S PDV-om od 25 posto smo rame uz rame Švedskoj i Danskoj, samo nas šišaju Mađari s 27 posto. A daleko smo mi od plaća koje se zarađuju u tim skandinavskim zemljama, daleko smo i od prosječne kupovne moći građana EU-a jer dosežemo 61 posto te moći.

U ovoj zemlji bogataš je čovjek koji mjesečno zarađuje plaću od 8895 kuna i plaća splitski prirez, a samac je ili mu supružnik koristi djecu za poreznu olakšicu. Bogataš je zbog toga što mu plaća upada u poreznu stopu od 40 posto, da je kunu manje zaradio, ne bi plaćao porez po najvećoj stopi.

Ono što je kod nas granica za udaranje poreza na plaće od 40 posto, drugima je minimalna plaća, štoviše, neke zemlje s kojima se mi ne možemo mjeriti standardom, poput Velike Britanije, Francuske, Irske, Nizozemske i Belgije, imaju veći zajamčeni minimalac za radnike, od hrvatskog poreznog bogataškog praga.
Ako takav bogataš ili bilo tko bolje ili lošije plaćen zaradi nešto dodatno, po ugovoru o djelu ili ima autorski honorar, sada plaća državi 25 posto poreza plus prirez. To je konačna porezna obveza i za nju se ne mora pisati godišnja porezna prijava.

Promjene li se pravila porezne igre kako to namjerava Slavko Linić, ministar financija, od prvog dana iduće godine i dalje će se plaćati 25 posto poreza na te zarade, ali će se u 2015. za svaku takvu lipu morati pisati prijava i porez platiti po svim poreznim stopama od 12, 25 i 40 posto. Ako u 2014. Splićanin s mjesečnom plaćom od 8895 kuna bude zaradio autorski honorar od 10.000 kuna, platit će ukupno 2367 kuna poreza i prireza, a po poreznoj prijavi još dodatnih 1421 kunu jer mu honorar cijeli dolazi pod udar stope od 40 posto.

 Guste Santini
- Ovo je totalno promašen potez koji me zabrinjava jer se oporezuje pamet, a pamet nas samo može izvući iz krize. Tim će se zahvatiti prvenstveno intelektualne usluge, jer naše tvrtke angažiraju porezne stručnjake, revizore... kroz outsourcing, povremeno kao vanjske suradnike i plaćaju im honorare.

Tvrtke ne mogu imati stalno zaposlene za poslove koji im trebaju samo povremeno, a ovo će biti udarac na pamet i okoštat će tržište rada za čiju se fleksibilizaciju zalaže ministar rada. Mislim da je porezna presija na dohotke prevelika i bez toga, oporezivanje plaća treba smanjiti, to je gospodarska mjera koja je nama potrebna. Dohotke do 5000 kuna mjesečno uopće ne bi trebalo oporezivati – ističe ekonomist Guste Santini.

Sukob u koaliciji

Prijedlog zakona o promjenama poreza na dohodak koji izjednačava oporezivanje plaća, mirovina i dodatnih zarada, ugovora o djelu i honorara, prošlog se tjedna našao na Vladi i zbog njega je zaiskrilo među koalicijskim partnerima.

HNS-ovci smatraju da će to biti dodatni porezni teret na srednji sloj koji zarađuje oko 10.000 kuna, na profesore, liječnike, menadžere, na one od kojih se očekuje da budu motor oporavka ove zemlje, a ministar Linić se nada da će time stati na kraj mudrolijama nekih dovitljivih poduzetnika, menadžera i bankara, koji su svoje plaće razbijali na dva dijela, da bi izbjegli 40 posto poreza.

Tako je ministar financija naveo da jedan menadžer s godišnjim prihodom od 200.000 kuna na iznos iznad 130.000 kuna mora platiti porez po stopi od 40 posto, a domišljatiji mu kolega taj iznos podijeli tako da isplati plaću do iznosa od 130.000 kuna, a ostatak kao bonus i na sve plati samo 25 posto.

Pri tome je kazao da je najveća “rupa” bila kod menadžera koji su imali milijunske bonuse i na to plaćali 25 posto poreza. Ministar stoga želi sve te prihode uvesti u godišnju poreznu prijavu, bez obzira po kojoj su osnovi ostvareni i na njih udariti sve postojeće stope poreza.

Njegova će strelica imati i kolateralne žrtve: ubuduće će više poreza plaćati i onaj tko mjesečno zarađuje prosječnu plaću i uspije sebi naći dodatni posao te tako uprihoditi legalno 3500 kuna, nadrapat će svi oni koji dodatnim zaradama prešišaju čarobnu granicu od mjesečnih 8895 kuna.

Neki analitičari kažu da od svega toga neće ni proračun profitirati, jer bi honorari mogli postati manji i preseliti se u sivu zonu ekonomije i isplaćivati se na ruke te da bi bilo dobro da se postave neki okviri koji bi zahvatili samo one kojima dodatne zarade prelaze određenu granicu.

Sanja Stapić

Tko će biti oštećen?

•• Promijene li se pravila porezne igre onako kako to planira ministar financija, to će zahvatiti i one koji imaju manje plaće i dodatno zarađuju ako s tim dodatnim zaradama prešišaju mjesečnu svotu od 8859 kuna. Svatko takav imat će dodatni teret jer će na dodatne zarade umjesto 25 posto poreza morati platiti 40 posto.

Tko će profitirati?

•• Koristi će imati oni koji nisu stalno zaposleni jer će ubuduće umjesto da im se sve zarade po ugovoru o djelu ili autorskim honorarima oporezuju stopom od 25 posto, moći primjenjivati i nižu stopu od 12 posto. A to na mjesečni honorar od 10.000 kuna znači manji obvezu poreza - umjesto 2425 poreza i splitskog prireza, platilo bi se oko 2114 kune...

Linić: Ludost je ne naplaćivati porez na drugi dohodak

Ministar financija Slavko Linić odbacio je danas kritike na račun prijedloga oporezivanja drugog dohotka, a činjenicu da on do sada nije oporezivan nazvao je ludošću.

"Bravo! To samo znači da žele privilegije. Ako netko godišnje dobiva plaću 150 tisuća kuna u trgovačkom društvu, u ustanovi, fakultetu, bilo gdje, nakon 106 tisuća ima porez od 40 posto. Sad vi meni objasnite, tko je to smislio, da ako imate drugi dohodak ne morate podnositi poreznu prijavu. Što to znači? Ako iz dva dobitka ostvarite 200 tisuća i ako vam je prvi dohodak negdje do 110 tisuća, vi nemate stopu od 40. Pa sad na onu razliku od 80 nemate 40, nego 25. Izvinite, po čemu smo mi to u Hrvatskoj ravnopravni? Tko je izmislio tu ludost", rekao je Linić.

Dodao je da je "tu ludost izmislio HDZ".

"Da, izmislio ju je HDZ, želeći ostvariti što više novca u privatne džepove", ustvrdio je Linić.

Odbio je tumačenja da Vlada time želi pokrpati državni proračun, podsjetivši da je porez na dohodak prihod lokalne samouprave.

"Smatramo da ludila moraju prestati u Hrvatskoj. Plaćalo se i ranije. To je 2010. HDZ promijenio i rekao: ne morate podnositi prijavu. To je uveo HDZ, jer su bili u nadzornim odborima, upravnim vijećima, zato što su dobivali honorare na projekte i jednostavno su smanjili obvezu plaćanja. Koga su krali? Jedinice lokalne samouprave. Mi to želimo promijeniti. Profesor ili liječnik, ako treba dobiti dodatni novac zbog nekog projekta, neka dobije, ali onaj tko ga plaća, neka plati 40 posto ako prelazi 106 tisuća. Bit ćemo odgovorniji u dogovaranju svih dodatnih poslova, a nećemo krasti od jedinica lokalne samouprave", poručio je.

Linić je komentirao i zahtjeve ugostitelja da im se uvede paušalno oporezivanje i smanji međustopa PDV-a sa 13 na 10 posto.

"Evidentno da dobar dio gospodarstvenika pokušava reći da je nedovoljno odreći se pet milijardi prihoda u proračunu u ovo krizno vrijeme. Poruka Vlade - dovoljno smo preuzeli, želimo sada vrlo jasno rezultate, investicije, ulaganja, i plasmane izvan Hrvatske. Govorimo o ugostiteljima, koliko ja znam, uvođenjem fiskalizacije poručili su da će zatvoriti radnje. Interesantno je da smo našli po dvije, tri tisuće veći promet. Ne znam o čemu dalje možemo razgovarati", rekao je.

Razinu komunikacije ugostitelja Linić je nazvao nerazumnom.

"Očito je da se u Hrvatskoj želi stvoriti dojam kaosa i nereda. A mi smo vrlo jasni. Pomoć gospodarstvu - da, ali i sanirati dubioze, što je nešto što je obaveza ove Vlade. Prema tome, nemamo o čemu razgovarati. Toliko su nerazumni zahtjevi da nemam potrebe razgovarati", poručio je Linić.

Zastupnici podržali izmjene Zakona o porezu na dobit

Saborski klubovi SDP-a, HNS-a i Hrvatskih laburista podržali su danas izmjene Zakona o porezu na dobit koje, među ostalim, poslovnim bankama omogućuje da poreznu osnovicu umanje za iznos otpisanih potraživanja socijalno ugroženih građana.

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac rekao je da se izmjenama Zakona o porezu na dobit poslovnim bankama omogućuje da poreznu osnovicu umanje za iznos otpisanih potraživanja socijalno ugroženih građana, kojima mjesečna rata kredita značajno ugrožava egzistenciju, ili kako bi se spriječilo provođenje ovrhe nad jedinom stambenom nekretninom.

Izmjenama zakona banke mogu otpisati dio kredita i dugova poduzećima, pravnoj osobi ili obrtniku ako se utvrdi da otplata znatno ugrožava nastavak njegovog poslovanja.

"Ovom mjerom se nadamo da ćemo znatno olakšati postupak otpisa jednog dijela nenaplaćenih potraživanja banaka prema građanima", kazao je Lalovac.

Naveo je i da je 31. listopada ukupno bilo blokirano 22,6 milijardi kuna građana, od kojih se dvije trećine ovrha nad računima odnosilo na financijske institucije, i to za stambene kredite i za kredite po tekućim računima i nenamjenske kredite.

Također, izmjene zakona omogućuju jednokratno otpisivanje potraživanja od fizičkih osoba ako je dug do 2000 kuna zastario i ako je otpisan do 31. prosinca 2013. godine.

Lalovac je naglasio da će izmjene zakona donijeti i porezne olakšice tvrtkama koje posluju na potpomognutim područjima i u gradu Vukovaru koje su do sada plaćale 15 posto poreza na dobit, a od 2014. ga više neće plaćati.

Tijekom rasprave predstavnici klubova SDP-a i HNS-a Hrvoje Nekić i Srđan Gjurković, istaknuli su prednosti koje donosi i građanima i poduzetnicima. "Rijetko koji zakoni nose taj bonus i građanima i poduzetnicima", kazao je Gjurković.

Potporu zakonu dala je i Nansi Tireli (Hrvatski laburisti), ali je upozorila i kako, iako postoji mogućnost da banke otpišu potraživanja po osnovi kredita, to ne znači da će one to i učiniti.

"Ako banke potražuju otplatu kredita i za te kredite imaju garanciju u hipotekama, nigdje ne piše da se banke nekretnina, odnosno hipotekarnih garancija moraju odreći da bi se olakšalo bilo kojem građaninu Republike Hrvatske", kazala je Tireli.

Ističući kako se socijalna politika mora voditi kroz akte socijalne politike, Ivan Šuker (HDZ) istaknuo je da se u izmjenama zakona ne riješava i problem jamaca, koji su se našli na prosjačkom štapu i banke su im izvršile ovrhe.

Ministar financija Slavko Linić na kraju rasprave istaknuo je kako Vlada tim izmjenama zakona pomaže građanima, a ne bankama. Osvrćući se na Šukerov prijedlog da se pomogne i jamcima, Linić je odgovorio kako napokon treba shvatiti da svatko odgovara za svoje postupke.

"Mi bismo sad trebali naći rješenje i za te jadnike koji zaista plaćaju ne svoj dug nego tuđi dug. O čemu mi to pričamo? Kad ćemo jednom shvatiti da svatko odgovara za svoje postupke?" upitao se ministar Linić.

Zastupnici nisu raspravili izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak jer prije toga moraju rasparviti i prijedlog zakona o regionalnom razvitku, koji će odrediti kriterije po kojima će neka lokalna jedinica samouprave biti određena kao područje od posebne državne skrbi.

Potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec rekla je kao se u vezi s prijedlogom toga zakona trebaju obaviti još neke konzultacije i usklađivanja i zbog toga o njemu Sabor neće raspravljati večeras.

Zastupnici su bez veće rasprave dali potporu izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima.

(H) 
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Novi udar na srednji sloj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-11-21 10:26:48 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-11-21 19:21:20 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-11-21 23:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6150 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/11/21/Novosti/SABOR_SJEDNICA9-180713.1.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x533" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4954000 Threads: 3 Questions: 177564953 Slow queries: 76463 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 5173146 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/linicev-namet-na-honorare-je-namet-na-pamet-linic-ludost-je-ne-naplacivati-porez-na-drugi-dohodak-218418 [printLink] => /vijesti/hrvatska/linicev-namet-na-honorare-je-namet-na-pamet-linic-ludost-je-ne-naplacivati-porez-na-drugi-dohodak-218418?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 342629 [name] => porez [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => porez [link] => /tag/porez ) [1] => stdClass Object ( [id] => 530844 [name] => honorari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => honorari [link] => /tag/honorari ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Novi udar na srednji sloj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => "Linićev namet na honorare je namet na pamet"; Linić: Ludost je ne naplaćivati porez na drugi dohodak [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-10-34-42-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/11/21/Novosti/SABOR_SJEDNICA9-180713.1.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/11/21/Novosti/SABOR_SJEDNICA9-180713.1.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hrvatska je zemlja paprenih poreza, a uskoro će biti još paprenija. S PDV-om od 25 posto smo rame uz rame Švedskoj i Danskoj, samo nas šišaju Mađari s 27 posto. A daleko smo mi od plaća koje se zarađuju u tim skandinavskim zemljama, daleko smo i od prosječne kupovne moći građana EU-a jer dosežemo 61 posto te moći.

U ovoj zemlji bogataš je čovjek koji mjesečno zarađuje plaću od 8895 kuna i plaća splitski prirez, a samac je ili mu supružnik koristi djecu za poreznu olakšicu. Bogataš je zbog toga što mu plaća upada u poreznu stopu od 40 posto, da je kunu manje zaradio, ne bi plaćao porez po najvećoj stopi.

Ono što je kod nas granica za udaranje poreza na plaće od 40 posto, drugima je minimalna plaća, štoviše, neke zemlje s kojima se mi ne možemo mjeriti standardom, poput Velike Britanije, Francuske, Irske, Nizozemske i Belgije, imaju veći zajamčeni minimalac za radnike, od hrvatskog poreznog bogataškog praga.
Ako takav bogataš ili bilo tko bolje ili lošije plaćen zaradi nešto dodatno, po ugovoru o djelu ili ima autorski honorar, sada plaća državi 25 posto poreza plus prirez. To je konačna porezna obveza i za nju se ne mora pisati godišnja porezna prijava.

Promjene li se pravila porezne igre kako to namjerava Slavko Linić, ministar financija, od prvog dana iduće godine i dalje će se plaćati 25 posto poreza na te zarade, ali će se u 2015. za svaku takvu lipu morati pisati prijava i porez platiti po svim poreznim stopama od 12, 25 i 40 posto. Ako u 2014. Splićanin s mjesečnom plaćom od 8895 kuna bude zaradio autorski honorar od 10.000 kuna, platit će ukupno 2367 kuna poreza i prireza, a po poreznoj prijavi još dodatnih 1421 kunu jer mu honorar cijeli dolazi pod udar stope od 40 posto.

 Guste Santini
- Ovo je totalno promašen potez koji me zabrinjava jer se oporezuje pamet, a pamet nas samo može izvući iz krize. Tim će se zahvatiti prvenstveno intelektualne usluge, jer naše tvrtke angažiraju porezne stručnjake, revizore... kroz outsourcing, povremeno kao vanjske suradnike i plaćaju im honorare.

Tvrtke ne mogu imati stalno zaposlene za poslove koji im trebaju samo povremeno, a ovo će biti udarac na pamet i okoštat će tržište rada za čiju se fleksibilizaciju zalaže ministar rada. Mislim da je porezna presija na dohotke prevelika i bez toga, oporezivanje plaća treba smanjiti, to je gospodarska mjera koja je nama potrebna. Dohotke do 5000 kuna mjesečno uopće ne bi trebalo oporezivati – ističe ekonomist Guste Santini.

Sukob u koaliciji

Prijedlog zakona o promjenama poreza na dohodak koji izjednačava oporezivanje plaća, mirovina i dodatnih zarada, ugovora o djelu i honorara, prošlog se tjedna našao na Vladi i zbog njega je zaiskrilo među koalicijskim partnerima.

HNS-ovci smatraju da će to biti dodatni porezni teret na srednji sloj koji zarađuje oko 10.000 kuna, na profesore, liječnike, menadžere, na one od kojih se očekuje da budu motor oporavka ove zemlje, a ministar Linić se nada da će time stati na kraj mudrolijama nekih dovitljivih poduzetnika, menadžera i bankara, koji su svoje plaće razbijali na dva dijela, da bi izbjegli 40 posto poreza.

Tako je ministar financija naveo da jedan menadžer s godišnjim prihodom od 200.000 kuna na iznos iznad 130.000 kuna mora platiti porez po stopi od 40 posto, a domišljatiji mu kolega taj iznos podijeli tako da isplati plaću do iznosa od 130.000 kuna, a ostatak kao bonus i na sve plati samo 25 posto.

Pri tome je kazao da je najveća “rupa” bila kod menadžera koji su imali milijunske bonuse i na to plaćali 25 posto poreza. Ministar stoga želi sve te prihode uvesti u godišnju poreznu prijavu, bez obzira po kojoj su osnovi ostvareni i na njih udariti sve postojeće stope poreza.

Njegova će strelica imati i kolateralne žrtve: ubuduće će više poreza plaćati i onaj tko mjesečno zarađuje prosječnu plaću i uspije sebi naći dodatni posao te tako uprihoditi legalno 3500 kuna, nadrapat će svi oni koji dodatnim zaradama prešišaju čarobnu granicu od mjesečnih 8895 kuna.

Neki analitičari kažu da od svega toga neće ni proračun profitirati, jer bi honorari mogli postati manji i preseliti se u sivu zonu ekonomije i isplaćivati se na ruke te da bi bilo dobro da se postave neki okviri koji bi zahvatili samo one kojima dodatne zarade prelaze određenu granicu.

Sanja Stapić

Tko će biti oštećen?

•• Promijene li se pravila porezne igre onako kako to planira ministar financija, to će zahvatiti i one koji imaju manje plaće i dodatno zarađuju ako s tim dodatnim zaradama prešišaju mjesečnu svotu od 8859 kuna. Svatko takav imat će dodatni teret jer će na dodatne zarade umjesto 25 posto poreza morati platiti 40 posto.

Tko će profitirati?

•• Koristi će imati oni koji nisu stalno zaposleni jer će ubuduće umjesto da im se sve zarade po ugovoru o djelu ili autorskim honorarima oporezuju stopom od 25 posto, moći primjenjivati i nižu stopu od 12 posto. A to na mjesečni honorar od 10.000 kuna znači manji obvezu poreza - umjesto 2425 poreza i splitskog prireza, platilo bi se oko 2114 kune...

Linić: Ludost je ne naplaćivati porez na drugi dohodak

Ministar financija Slavko Linić odbacio je danas kritike na račun prijedloga oporezivanja drugog dohotka, a činjenicu da on do sada nije oporezivan nazvao je ludošću.

"Bravo! To samo znači da žele privilegije. Ako netko godišnje dobiva plaću 150 tisuća kuna u trgovačkom društvu, u ustanovi, fakultetu, bilo gdje, nakon 106 tisuća ima porez od 40 posto. Sad vi meni objasnite, tko je to smislio, da ako imate drugi dohodak ne morate podnositi poreznu prijavu. Što to znači? Ako iz dva dobitka ostvarite 200 tisuća i ako vam je prvi dohodak negdje do 110 tisuća, vi nemate stopu od 40. Pa sad na onu razliku od 80 nemate 40, nego 25. Izvinite, po čemu smo mi to u Hrvatskoj ravnopravni? Tko je izmislio tu ludost", rekao je Linić.

Dodao je da je "tu ludost izmislio HDZ".

"Da, izmislio ju je HDZ, želeći ostvariti što više novca u privatne džepove", ustvrdio je Linić.

Odbio je tumačenja da Vlada time želi pokrpati državni proračun, podsjetivši da je porez na dohodak prihod lokalne samouprave.

"Smatramo da ludila moraju prestati u Hrvatskoj. Plaćalo se i ranije. To je 2010. HDZ promijenio i rekao: ne morate podnositi prijavu. To je uveo HDZ, jer su bili u nadzornim odborima, upravnim vijećima, zato što su dobivali honorare na projekte i jednostavno su smanjili obvezu plaćanja. Koga su krali? Jedinice lokalne samouprave. Mi to želimo promijeniti. Profesor ili liječnik, ako treba dobiti dodatni novac zbog nekog projekta, neka dobije, ali onaj tko ga plaća, neka plati 40 posto ako prelazi 106 tisuća. Bit ćemo odgovorniji u dogovaranju svih dodatnih poslova, a nećemo krasti od jedinica lokalne samouprave", poručio je.

Linić je komentirao i zahtjeve ugostitelja da im se uvede paušalno oporezivanje i smanji međustopa PDV-a sa 13 na 10 posto.

"Evidentno da dobar dio gospodarstvenika pokušava reći da je nedovoljno odreći se pet milijardi prihoda u proračunu u ovo krizno vrijeme. Poruka Vlade - dovoljno smo preuzeli, želimo sada vrlo jasno rezultate, investicije, ulaganja, i plasmane izvan Hrvatske. Govorimo o ugostiteljima, koliko ja znam, uvođenjem fiskalizacije poručili su da će zatvoriti radnje. Interesantno je da smo našli po dvije, tri tisuće veći promet. Ne znam o čemu dalje možemo razgovarati", rekao je.

Razinu komunikacije ugostitelja Linić je nazvao nerazumnom.

"Očito je da se u Hrvatskoj želi stvoriti dojam kaosa i nereda. A mi smo vrlo jasni. Pomoć gospodarstvu - da, ali i sanirati dubioze, što je nešto što je obaveza ove Vlade. Prema tome, nemamo o čemu razgovarati. Toliko su nerazumni zahtjevi da nemam potrebe razgovarati", poručio je Linić.

Zastupnici podržali izmjene Zakona o porezu na dobit

Saborski klubovi SDP-a, HNS-a i Hrvatskih laburista podržali su danas izmjene Zakona o porezu na dobit koje, među ostalim, poslovnim bankama omogućuje da poreznu osnovicu umanje za iznos otpisanih potraživanja socijalno ugroženih građana.

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac rekao je da se izmjenama Zakona o porezu na dobit poslovnim bankama omogućuje da poreznu osnovicu umanje za iznos otpisanih potraživanja socijalno ugroženih građana, kojima mjesečna rata kredita značajno ugrožava egzistenciju, ili kako bi se spriječilo provođenje ovrhe nad jedinom stambenom nekretninom.

Izmjenama zakona banke mogu otpisati dio kredita i dugova poduzećima, pravnoj osobi ili obrtniku ako se utvrdi da otplata znatno ugrožava nastavak njegovog poslovanja.

"Ovom mjerom se nadamo da ćemo znatno olakšati postupak otpisa jednog dijela nenaplaćenih potraživanja banaka prema građanima", kazao je Lalovac.

Naveo je i da je 31. listopada ukupno bilo blokirano 22,6 milijardi kuna građana, od kojih se dvije trećine ovrha nad računima odnosilo na financijske institucije, i to za stambene kredite i za kredite po tekućim računima i nenamjenske kredite.

Također, izmjene zakona omogućuju jednokratno otpisivanje potraživanja od fizičkih osoba ako je dug do 2000 kuna zastario i ako je otpisan do 31. prosinca 2013. godine.

Lalovac je naglasio da će izmjene zakona donijeti i porezne olakšice tvrtkama koje posluju na potpomognutim područjima i u gradu Vukovaru koje su do sada plaćale 15 posto poreza na dobit, a od 2014. ga više neće plaćati.

Tijekom rasprave predstavnici klubova SDP-a i HNS-a Hrvoje Nekić i Srđan Gjurković, istaknuli su prednosti koje donosi i građanima i poduzetnicima. "Rijetko koji zakoni nose taj bonus i građanima i poduzetnicima", kazao je Gjurković.

Potporu zakonu dala je i Nansi Tireli (Hrvatski laburisti), ali je upozorila i kako, iako postoji mogućnost da banke otpišu potraživanja po osnovi kredita, to ne znači da će one to i učiniti.

"Ako banke potražuju otplatu kredita i za te kredite imaju garanciju u hipotekama, nigdje ne piše da se banke nekretnina, odnosno hipotekarnih garancija moraju odreći da bi se olakšalo bilo kojem građaninu Republike Hrvatske", kazala je Tireli.

Ističući kako se socijalna politika mora voditi kroz akte socijalne politike, Ivan Šuker (HDZ) istaknuo je da se u izmjenama zakona ne riješava i problem jamaca, koji su se našli na prosjačkom štapu i banke su im izvršile ovrhe.

Ministar financija Slavko Linić na kraju rasprave istaknuo je kako Vlada tim izmjenama zakona pomaže građanima, a ne bankama. Osvrćući se na Šukerov prijedlog da se pomogne i jamcima, Linić je odgovorio kako napokon treba shvatiti da svatko odgovara za svoje postupke.

"Mi bismo sad trebali naći rješenje i za te jadnike koji zaista plaćaju ne svoj dug nego tuđi dug. O čemu mi to pričamo? Kad ćemo jednom shvatiti da svatko odgovara za svoje postupke?" upitao se ministar Linić.

Zastupnici nisu raspravili izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak jer prije toga moraju rasparviti i prijedlog zakona o regionalnom razvitku, koji će odrediti kriterije po kojima će neka lokalna jedinica samouprave biti određena kao područje od posebne državne skrbi.

Potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec rekla je kao se u vezi s prijedlogom toga zakona trebaju obaviti još neke konzultacije i usklađivanja i zbog toga o njemu Sabor neće raspravljati večeras.

Zastupnici su bez veće rasprave dali potporu izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima.

(H) 
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/linicev-namet-na-honorare-je-namet-na-pamet-linic-ludost-je-ne-naplacivati-porez-na-drugi-dohodak-218418 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b0b18e97fe3f021a0f1618d46eeacbda6a7a5276 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26quot%3BLini%C4%87ev+namet+na+honorare+je+namet+na+pamet%26quot%3B%3B+Lini%C4%87%3A+Ludost+je+ne+napla%C4%87ivati+porez+na+drugi+dohodak&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Flinicev-namet-na-honorare-je-namet-na-pamet-linic-ludost-je-ne-naplacivati-porez-na-drugi-dohodak-218418 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Flinicev-namet-na-honorare-je-namet-na-pamet-linic-ludost-je-ne-naplacivati-porez-na-drugi-dohodak-218418 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Novi udar na srednji sloj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaNovi udar na srednji sloj

"Linićev namet na honorare je namet na pamet"; Linić: Ludost je ne naplaćivati porez na drugi dohodak

Piše PSD.
22. studenog 2013. - 00:12

Hrvatska je zemlja paprenih poreza, a uskoro će biti još paprenija. S PDV-om od 25 posto smo rame uz rame Švedskoj i Danskoj, samo nas šišaju Mađari s 27 posto. A daleko smo mi od plaća koje se zarađuju u tim skandinavskim zemljama, daleko smo i od prosječne kupovne moći građana EU-a jer dosežemo 61 posto te moći.

U ovoj zemlji bogataš je čovjek koji mjesečno zarađuje plaću od 8895 kuna i plaća splitski prirez, a samac je ili mu supružnik koristi djecu za poreznu olakšicu. Bogataš je zbog toga što mu plaća upada u poreznu stopu od 40 posto, da je kunu manje zaradio, ne bi plaćao porez po najvećoj stopi.

Ono što je kod nas granica za udaranje poreza na plaće od 40 posto, drugima je minimalna plaća, štoviše, neke zemlje s kojima se mi ne možemo mjeriti standardom, ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 12:34