StoryEditorOCM
HrvatskaNIJE LAKO

Hrvat prošao vojničku obiku poznatu i pod nazivom ‘11 najtežih dana u vojsci‘. Evo što je sve morao proći

Piše VIJESTI SD
2. lipnja 2024. - 16:32

Natporučnik Igor Nagy polazio je od 15. do 25. travnja u Zrakoplovnoj bazi “Mihail Kogălniceanu” obuku koju su provodili američki instruktori, iz škole The Sabalauski Air Assault School 101. zračne divizije. Riječ je o obuci koja je u Američkoj vojsci poznata i kao deset (jedanaest) najtežih dana u vojsci, odnosno intenzivna je od prvog do zadnjeg dana. Podijeljena je u tri faze, a uključuje dva pismena testa, dva praktična ispitivanja i brojne provjere tjelesne spremnosti, piše Hrvatski vojnik

Prvi, odnosno u Školi zvan nulti dan, uključuje trčanje na 3200 metara u odori te odmah potom prelazak prepreka specifičnih za obuku. Prepreke testiraju snagu, agilnost i izdržljivost polaznika, te najvažnije od svega, strah od visine. Neuspjeh u prelasku prepreka rezultira automatskim ispadanjem s obuke.  Idućeg dana započinje prva faza obuke. Prvi je zadatak detaljan pregled opreme polaznika. Svaka stvar koja je na popisu opreme mora biti u naprtnjači od prvog do zadnjeg dana, a ako polazniku na pregledu neka nedostaje, on automatski ispada s obuke.

U prvoj fazi naglasak je na svakodnevnim izazovima tjelesne spremnosti i osnovama operacija s helikopterima Američke vojske. Faza završava pismenim ispitom od 50 pitanja, od kojih polaznici moraju najmanje 75 % točno riješiti. Druga faza započinje hodnjom od deset kilometara, koju polaznici moraju proći za najviše 90 minuta, s otprilike 16 kilograma opreme i puškom u ruci, bez remnika. Teorijski dio obuhvaća zadaće nošenja vanjskog tereta na helikopterima te zadaće vezano uz zone za slijetanje helikoptera i podizanje/dostavljanje vanjskog tereta. Faza završava pismenim ispitom, koji također ima 50 pitanja, a polaznici ih moraju najmanje 75 % točno riješiti.

Na praktičnom dijelu polaznici na četiri različita vanjska tereta moraju unutar dvije minute pronaći tri od četiri nedostatka.  Treća faza obuke započinje trčanjem u formaciji u duljini od 6,5 kilometara, pri čemu nitko od polaznika ne smije ispasti iz formacije. Slijede osnove spuštanja po užetu (repelling), vezanje alpinističkih gaća (norma je 90 sekundi), ukopčavanje na užad za spuštanje (norma je 15 sekundi), uspješno izvođenje najmanje tri spuštanja niz toranj visine oko 20 metara te najmanje dva spuštanja iz helikoptera koji lebdi na približno 25 – 30 metara od tla. Kruna je te faze obuke hodnja od 20 kilometara, koju polaznici moraju završiti unutar tri sata, također sa 16 kilograma opreme i puškom u rukama bez remnika, te završni pregled opreme.

Nedostaje li im i najmanji predmet s popisa opreme, riskiraju ispadanje s obuke na samom njezinu kraju. Zadnjeg su dana polaznicima uručene diplome i značke o završenoj obuci. Od njih dvjesto koji su započeli obuku, 137 ju je uspješno završilo. Natporučnik Igor Nagy jedan je od devet pripadnika stranih vojski (ostali su pripadnici Američke vojske) koji su uspješno završili obuku te stekli pravo nošenja prestižne značke Air Assault.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 05:22