StoryEditorOCM
HrvatskaNAJBOLJE ŠTO IMAMO

Ovo je elita HV-a: nitko ne zna kako izgledaju, identitet im se taji, a da bi upali u postrojbu prolaze paklene testove

Piše vijesti sd
30. svibnja 2024. - 07:59

Satnija za dubinski nadzor Obavještajne pukovnije najelitnija je izvidnička postrojba Hrvatske vojske. Svi njezini pripadnici prolaze rigoroznu selekciju i specijalne vrste obučavanja koje ne nalazimo u obukama konvencionalnih snaga. U Satniji djeluju timovi za dubinski nadzor. To su elitne, obavještajne te specijalno obučene i opremljene postrojbe koje se upotrebljavaju za tajne odnosno prikrivene operacije. Tijekom njih vrše multisenzorsko i multispektralno prikupljanje podataka duboko u protivničkom teritoriju, piše Hrvatski vojnik u tekstu kojeg potpisuje Obavještajna pukovnija i Domagoj Vlahović. 

Za razliku od vojnoobavještajnih satnija gardijskih brigada koji djeluju na taktičkoj razini u potpori brigade, Satnija za dubinski nadzor unutar koje su spomenuti timovi provodi zadaće na operativnoj i strateškoj razini. Dakle, podupire velike razine ustrojstvenih cjelina: divizije, korpuse, grane ili cijele Oružane snage.

image
/Shutterstock

Klasična zadaća timova za dubinski nadzor infiltracija je duboko u protivnički teritorij. To mogu činiti kopnom (vozilima, pješice ili svladavanjem vertikalnih prepreka alpinističkim tehnikama), vodom (gumenim čamcima, borbenim ronjenjem ili ubacivanjem borbenih plivača) ili zrakom (helikopterskim desantiranjem, padobranskim skokom tehnikama HALO i HAHO). Nakon infiltracije, kreće dolazak do područja ciljeva i uspostavljanje patrol baze te motrionica. Slijedi provedba neprekidnog nadzora mete od obavještajnog interesa. Prikupljeni obavještajni podaci dostavljaju se kriptiranim sustavima veze, na udaljenostima većim od optičke vidljivosti.

Elitna postrojba

Za razliku od tehnoloških sustava, primjerice besposadnih letjelica, timovi za dubinski nadzor omogućavaju 24-satni nadzor bez vremenskih (meteoroloških) i terenskih ograničenja. Ako ne dođe do kompromitacije zadaće, timovi mogu ostati s očima na cilju od šest do 14 dana, ovisno o dostupnosti vode i hrane, i potrebnom vremenu infiltracije – ubacivanja u područje operacija i eksfiltracije – izvlačenja iz područja operacija. Svi pripadnici Satnije obučavaju se specijalističkim vještinama u obučnim ciklusima poput alpinističke obuke, obuke vojnih ronilaca, temeljne i napredne padobranske obuke, snajperske obuke, obuke za navođenje vatrene potpore, S.E.R.E. (preživljavanje, izbjegavanje, bijeg, otpor i izvlačenje) obuke svih razina, obuke skijanja, zimskog i planinskog ratovanja, aktivnosti u potpori HUMINT (human intelligence) djelovanja i dr.

Dakle, popis zadaća koje imaju pripadnici Satnije za dubinski nadzor te obučni ciklusi koje prolaze namijenjeni su isključivo psihički i tjelesno najspremnijim te najotpornijim pripadnicima Hrvatske vojske. I ne samo to, oni moraju biti sposobni ovladati širokim spektrom vojničkih te specijalističkih vojnoobavještajnih znanja i vještina. Ukratko, steći oznaku Satnije velik je prestiž koji zaslužuju samo najbolji. A Hrvatski vojnik sredinom je svibnja iz Obavještajne pukovnije dobio poziv pratiti završni dio selekcijske obuke za nove pripadnike Satnije. Naravno, prihvatili smo, jer riječ je o rijetkoj prilici. Sukladno svojim zadaćama, OP je postrojba koja djeluje daleko od medijskih reflektora.

image
/Shutterstock

Zbog svoje sveobuhvatnosti, selekcijska obuka provodi se širom Hrvatske i u svim domenama ratovanja. Završnica na koju smo stigli bila je provedena na poligonu “Josip Jović“ kod Udbine. Sam koncept selekcijske obuke koju prolaze svi budući pripadnici Satnije za dubinski nadzor podijeljen je u tri faze. Prva faza uključuje provjere tjelesne spremnosti, psihološka testiranja i liječničke preglede za popunu postrojbi po posebnim uvjetima popune. Druga je faza obuke predselekcija koja traje sedam tjedana.

‘Pakleni tjedan‘

Tu se svi polaznici testiraju u temeljnim vojnim vještinama, topohodnjama, testovima tolerancije na visinu, plivačkim sposobnostima te uče temeljne taktike tehnike i procedure izviđanja taktičke razine. Nakon što pripadnici završe predselekciju, počinje selekcijska faza obuke u trajanju od sedam tjedana. Obuka svojim intenzitetom i tempom pokazuje polaznicima suvremene uvjete ratovanja, te ih upoznaje s tehnološkim napretkom vojnih sredstava i opreme. Sam selekcijski postupak podijeljen je u više faza te se njezinim završetkom stječu preduvjeti za daljnje specijalističko usavršavanje budućih pripadnika Satnije. Kroz selekcijski proces provodi se obuka iz specijalističkih zadaća ubacivanja i izvlačenja kopnom, vodom i zrakom kao i dugotrajno izviđanje/nadzor osobe, lokacije i područja od obavještajnog interesa. Jedna od faza obuke uključuje pakleni tjedan gdje je naglasak na ispitivanju tolerancije na stres, visinu, hladnoću, skučene prostore. Iduća faza uključuje obuku iz specijalističkih vještina poput prve pomoći, preživljavanja, planiranja operacija, pisanja obavještajnih izvješća, korištenja specijalističkih optoelektroničkih sustava i sredstava veze. Također, jedna od faza obuke višednevna je vježba S.E.R.E. Tijekom nje polaznici se testiraju na psihofizičku otpornost na vanjske uvjete te mogućnost samoodrživosti pet do deset dana.

image
/Shutterstock

Tjedni su se isplatili

Nadalje, vodena faza obuke uključuje obuku borbenih plivača i taktičkih procedura timova za dubinski nadzor u morskom i vodenom okružju. Cilj je da steknu sposobnosti za ubacivanje i izvlačenje vodenim putem gumenim čamcem, plivanjem, kajacima, skokom iz helikoptera u vodu, te izvlačenjem helikopterom tehnikom mokri grozd. Planinska faza uključuje intenzivnu obuku temeljnih alpinističkih vještina na alpinističkom tornju i stijeni te ubacivanja zračnim putem tehnikama rappeling i fast rope i izvlačenja tehnikom grozd. Kroz čitav proces selekcijske obuke polaznici prolaze obuku iz rukovanja osobnim naoružanjem. Provode se dnevna te noćna instinktivna i situacijska gađanja na razini pojedinca i tima, snajperska gađanja, protuoklopna gađanja, bacanje ručne bombe te obuka i rukovanje minsko-eksplozivnim sredstvima. U završnoj fazi stalnih operacija, polaznici primjenjuju sva dosadašnja stečena znanja obuhvaćajući planiranje operacija, infiltraciju, djelovanje na cilju i eksfiltraciju te izradu završnog izvješća. Nakon što polaznici završe selekcijsku obuku na kojoj je prolaznost u prosjeku 15 %, njihov obučni proces rasporedom u Satniju za dubinski nadzor ne staje.

Potrebno je u prosjeku tri godine specijalističkih obuka i izobrazbi te uvježbavanja kako bi dostignuli punu operativnost i mogli djelovati u timu za dubinski nadzor na kopnu, moru i zraku. Dan na koji smo obišli obuku bio je i svečan dan – polaznici koji su uspješno prošli sva iskušenja dobili su zaslužene diplome. Tjedni i tjedni ekstremnih napora na kraju su se isplatili. Već smo rekli, nikad ih neće osvjetljavati reflektori, nikad neće biti u prvom planu, samo će rijetki biti svjesni što sve oni znaju, mogu i čine. I dalje će raditi težak posao i u njemu se usavršavati. No, imaju i imat će osjećaj da su ušli među elitu, da su ostvarili nešto što može samo mali broj mladića njihovih godina.

image
/Shutterstock

“Najveći uspjeh u vojničkoj karijeri“

Obavještajna pukovnija je u vojarni, u zaklonjenom šumarku, u njihovu čast održala skromnu, ali svečanu i dostojanstvenu ceremoniju dodjele diploma, na kojoj je bio i zapovjednik OP-a pukovnik Željko Perić. Novim pripadnicima Satnije vjerojatno su najdraže bile pružene ruke i riječi poštovanja njihovih budućih kolega: “Čestitamo, sad si jedan od nas“. Nakon ceremonije, razgovarali smo s prvim među jednakima, najboljim polaznikom. Unatoč svim teškim tjednima, svemu što je prošao i vidljivom umoru koji se nazirao na zamaskiranom licu, nije skidao osmjeh. “Presretan sam, ovo je najveći uspjeh u mojoj vojničkoj karijeri. Motiv? Jednostavno, jako volim izvidnički posao, a Satnija za dubinski nadzor u njemu vrhunac je za OSRH. Prolazio sam već različite obuke, ali ova je bila teška čak i više nego što sam očekivao, dosad najteža i fizički i psihički. No, i najkvalitetnija, dala mi je najviše znanja i vještina. Sad sam svjestan što Satnija zapravo jest, a bit ću još svjesniji s daljnjim obukama i tečajevima koji me tek čekaju“, zaključio je najbolji polaznik.  

Povjesnica Satnije

Satnija za dubinski nadzor ustrojena je 2000. godine tijekom preustroja OSRH spajanjem 350. diverzantskog odreda Glavnog stožera poznatijim pod akronimom DOGS i 1. izvidničko-diverzantske satnije GS “Anguilla” te se nastavila popunjavati s pripadnicima 1. hrvatskog gardijskog zdruga, pripadnicima satnija brigadnih izvidnika gardijskih brigada kao i pripadnicima dubinskih vodova vojnoobavještajnih satnija korpusa. Do 2007 godine Satnija za dubinski nadzor djelovala je u sklopu 350. Vojnoobavještajne bojne, zatim samo Vojnoobavještajne bojne pod zapovjedništvom HKoV-a, da bi se preustrojem krajem 2014. godine te spajanjem Vojnoobavještajne bojne i Središnjice za elektroničko izviđanje djelovala u sklopu Središnjice za obavještajno djelovanje.

Danas Satnija za dubinski nadzor djeluje u sklopu Obavještajne pukovnije koja je ustrojena u srpnju 2019. kao pristožerna postrojba Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 22:32