Overlay
serijski ubojica

Kultna serija o iritantnom doktoru kojeg je nemoguće ne voljeti: znate li da je Hugh Laurie audiciju za Housea odradio iz WC-a i zašto?

Piše Antonio Juričić
Foto AFP
23. ožujka 2021. - 18:26

Procedurali su dominantna vrsta serija na televizijskom tržištu, ali uglavnom ne odišu kvalitetom, barem ne u onom umjetničkom smislu. Zakoni i redovi, CSI-evi, NCIS-ovi i ostale franšize godinama su najpopularnije i najgledanije što televizijske kuće imaju za ponuditi, ali zbog svog specifičnog pristupa i tema kojima se bave, uglavnom nisu nailazile na plodno tlo kod onih gledatelja koji od serije traže ipak nešto više od jeftinih intriga.

No jedna je serija našla svoje mjesto među još širom publikom i do danas stoji kao predstavnik razdoblja tranzicije između televizije kakvu smo prije znali i kakvu je znamo danas.

"House" je procedural koji je iskoristio sve one segmente koji dokazano privlače gledatelje, dodao zanimljivi, ali ne posebno revolucionaran "spin" i u središte radnje postavio lik čije karakteristike jednostavno ne mogu ne biti privlačne. Sjajni Hugh Laurie odigrao je ulogu Gregoryja Housea nevjerojatno dobro, a iako je danas teško zamisliti ikoga drugoga na njegovom mjestu, Laurie uopće nije bio među favoritima za ulogu. Štoviše, sam se prijavio za tu ulogu, a jedan od producenata, Bryan Singer, nije ni bio upoznat s njegovim likom i djelom.

image
AFP

Producentima su se na "shortlisti" našli David Leary, David Cross, Rob Morrow i Patrick Dempsey, a zapravo jedino od čega tvorci serije ni pod koju cijenu nisu htjeli odstupiti bilo je da glumac treba biti utjelovljenje "klasičnog Amerikanca". Laurie je Englez rođen u Oxfordu, britanskoj javnosti najpoznatiji po ulogama plemića u "Crnoj guji" i "Jeeves and Wooster", dok je u SAD-u praktički nepoznat, jer mu je najpoznatija uloga ona oca u obiteljskom filmu "Stuart Little". Da stvar bude bizarnija, Laurie je za vrijeme audicije bio u Namibiji na snimanju zanemarivog filma "Flight of the Phoenix" te je snimio svoju audiciju u WC-u hotelske sobe (jer mu je osvjetljenje tamo bilo najbolje) koristeći kišobran umjesto štapa.

Singer je bio oduševljen Lauriejevim utjelovljenjem Housea, iako je snimku zbog načina snimanja u šali nazvao "Bin Ladenovim uratkom", te je svojim suradnicima rekao kako ga se doista dojmila predstava "ovog američkog glumca".

I kako kaže poznati klišej, ostalo je povijest.

Serija inače sadrži pozamašnu količinu klišeja, ali to je gotovo neizbježno kada je u pitanju forma procedurala. Pretjerano dramatične scene, izlizane reakcije likova i ogromna količina patetike sveprisutne su u seriji, dok je i humor često isforsiran, iako uopće ne bi trebao biti. Sjajni Laurie od Gregoryja Housea je učinio ikonskog televizijskog lika koji je dovoljno duhovit da ga uopće nije trebalo uvaljivati u scene koje zahtijevaju nekakav njegov "punchline", jer upravo je to ono što je bilo kontraproduktivno.

image
Nbc/ AFP

Iako uglavnom cijenjena od kritičara, serija je upravo zbog tih stvari naišla i na negativne komentare u kojima su je nazivali neoriginalnom, prosječnom i pridavali joj ostale epitete koji se podrazumijevaju kada su procedurali u pitanju. No čak i njezini najveći kritičari odavali su priznanje Hughu Laurieju i samom liku Gregoryja Housea.

House je ogorčeni genijalac koji ima sposobnost razriješiti najteže medicinske slučajeve, ali pati od konstantne boli u nozi zbog ozljede koju je pretrpio igrajući golf, a koja je rezultirala kirurškim odstranjivanjem jednog mišića. Zbog toga je ovisan o lijekovima protiv bolova i još ogorčeniji nego što bi bio inače.

Iz epizode u epizodu pratimo neke od najrjeđih medicinskih problema koji postoje i koje nitko osim njega ne može riješiti, a pomalo je iritantno kako radnja u svakoj epizodi ima gotovo identičan tijek događaja: problem – Houseov bezobrazni nastup prema pacijentu – pogrešna prva dijagnoza – komplikacija – dojam da je sve izgubljeno – Houseovo prosvjetljenje i točna dijagnoza.

Iako veliki broj tih slučajeva djeluje nestvarno, Mikhail Varshavski, američki liječnik ruskih korijena, na svom je YouTube kanalu analizirao neke od slučajeva iz serije i rekao kako su informacije prezentirane u seriji točne, ali previše izdramatizirane, te da način na koji ih House pokušava riješiti nije standardan u medicini.

No kada se pažnja skrene s Houseovih medicinskih eskapada i preseli nas u središte njegovih problema i borbe sa samim sobom, koja u nekoliko navrata umalo završi kobno, serija se transformira u veličanstvenu dramu koja nam želi dati do znanja da se prvenstveno radi o osobnoj priči jednog izmučenoga genijalca koji, kada ne nosi teret cijelog svijeta na svojim leđima, ima čak i veće slabosti od svakog pojedinca kojega pokušava spasiti i čiji su demoni ponekad neizdrživo agresivni.

Forma medicinskog procedurala stoga djeluje samo kao mamac kojemu je cilj privući što veću publiku, smjestiti je u ugodno i zabavno okruženje, a zatim prisiliti da gleda rastavljanje jedne osobe na proste faktore.

Iako mu je uloga Gregoryja Housea priskrbila mjesto u Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda kao najgledanijem glavnom glumcu na televiziji, ona ga je ujedno i iscrpila, zbog čega je Laurie nakon završetka snimanja uzeo trogodišnju pauzu od snimanja i posvetio se glazbi.

image
AFP

"House" je sjajna serija koja je do danas ostala vjerojatno najbolji hibrid procedurala i kvalitetne drame te koja je iznjedrila jednog od najkvalitetnijih i najkompleksnijih likova ikada viđenih na malim ekranima, a od Hugha Laurieja stvorila međunarodnu zvijezdu čiji je daljnji razvoj djelomično zakočio i on sam, iscrpljen osmogodišnjim trudom da od lika Gregoryja Housea napravi upravo ono što je on i trebao biti.

Laurie je jednom rekao da je sam sebi najveći neprijatelj, odnosno da ima tendenciju sabotirati sebe, a za vrijeme snimanja serije ponovno je potražio psihološku pomoć jer se nije mogao nositi sa slavom. Englez inače ima povijest borbe s depresijom i već je sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća išao na psihoterapiju, a globalna popularnost koju mu je donijela uloga Housea bila je previše za njega.

To i nije toliko čudno, jer Gregory House zapravo jest serija, a sve drugo su sporedni segmenti. Ostali likovi u seriji su samo alati koji služe kako bi pomogli što bolje dočarati lik Housea, a pacijenti s opskurnim bolestima su samo uvodi i prijelazi pjesme čiji su refren epizode u kojima je House ogoljen i ostavljen da se bori sam sa sobom, naš kao i Laurie u svom privatnom životu. 

U šumi filmova i serija s kojima smo svakodnevno bombardirani, teško se snaći, a zbog enormne količine materijala mnogi nam od njih, itekako vrijedni naše pažnje, prolaze ispod radara. Stoga smo vam odlučili kroz seriju članaka ukazati na neke od serija koje su ostavile značajan trag u povijesti televizije (i streaming servisa, naravno). Cilj nam nije dati vam recenzije s težinom kritičkog osvrta, već vas motivirati da pružite priliku materijalu koji dosad niste gledali te vam, možda, ponuditi novu perspektivu za sagledati ono što ste već pogledali. Upozoravamo vas na moguće spojlere, no trudit ćemo se da budu što rjeđi i nebitniji.

19. travanj 2024 09:11