Overlay
microblading

Iskušali smo japansko iscrtavanje obrva: godinu dana nakon zahvata o kojem svi bruje imamo par naputaka za zainteresirane

Foto Shutterstock
30. lipnja 2020. - 18:03

Svako ljeto ista priča. Jednom kad temperature dođu do onoga što bombastično volimo nazivati rekordima, svi se pokušaji pristojnog make up-a počnu otapati. Živa u termometru prijeđe razinu prihvatljivog, pa nužno osim znoja kapa i - šminka.

Klasika.

Zato se ljeti i svodi na onu minimalnu. Nema pudera, u igru uskače tonirana krema. Nema ni sjajila, ruževa, rumenila. Dobro, možda mrvicu kremastoga na vrh obraza, ali nepotrebno... Ionako se zacrvenimo i više od planiranog u roku od nekoliko minuta provedenih van klimatiziranih prostora.

Problem su ipak, bile i ostale, obrve. Koje su i inače, ako ćemo iskreno, problematične. Sitne rupice unutar luka ipak su ništa prema tome kad tijekom sunčanja toliko posvijetle da se čini kao da ih ni nema. Stanjivanja, iscrtavanja, podebljavanja, gel - ništa ne dolazi u obzir ljeti. Ni u gradu, ni na selu, ni na plaži.

Pa sam se, još prošloga ljeta, odlučila na japansko iscrtavanje. Uz popust, u jednom splitskom salonu, u vrijeme kad valjda mnogi razmišljaju o tome kako podebljati dlačice prije nego počne kupanje. Od vlasnice salona saznala sam i kako se radi o daleko najtraženijem tretmanu, za kojeg se termin čeka i do nekoliko tjedana.

No ja sam o tretmanu znala samo da 1.) nije jeftin i 2.) traje do godine dana. Isto tako, brzinski pregledavajući recenzije onih koji su se odvažili leći na kozmetički stol prije mene, shvatila sam da konačan rezultat uopće ne izgleda loše. Dapače.

Microblading

Microblading ili tehnika poznatija pod nazivom japansko iscrtavanje obrva opcija je koju neki laički nazivaju i "tetoviranjem obrva". Ne bez razloga, no ne i posve utemeljeno. Naime, nožićem se umočenim u željeni pigment iscrtavaju dlačice ondje gdje se želi postići veća gustoća. No rezultat, dakako, nije vječan. Radi se o polutrajnom make up-u koji traje do nekoliko godina, ovisno o tipu kože.

Odmah upozorena kako mi je tip kože "mješovit, skloniji masnome", rečeno mi je kako će pigment prije biti prihvaćen kod nekoga tko ima suhu kožu. Nisam ta, ali nisam ni odustala, pa je proces mogao početi.

Najprije stručna osoba na koži, običnom olovkom za obrve, nacrta oblik obrve prikladan obliku lica. Potom slijedi provjera - ako imate prigovor, tad je dobar trenutak da ga verbalizirate - a zatim i debeli sloj lokalnog anestetika u obliku kreme. 

Potpuna istina? Tretman boli. Ne boli poput tetoviranja, ali boli, još na nekim posebno delikatnim mjestima i više. Ako i pustite koju suzicu, to je očekivano i normalno, neki će reći da se isplati za godinu dana savršeno oblikovanih obrva bez potrebe za popunjavanjem olovkama.

Par napomena...

1. Nakon tretmana obrve će vam djelovati jako tamnima

Pa i pretamnima. No ne brinite, boja će se isprati i u roku od dva dana postati potpuno prirodna.

2. Obrve treba dva tjedna posebno njegovati i mazati

Kremicu ćete dobiti u salonu, a u tom periodu one će se ljuštiti i perutati - činit će vam se kao da će vam otpasti dobar dio obrve, ali to nije slučaj. Prirodan je to proces regeneracije kože koji bi trebao proći kroz nekoliko dana.

3. Popunjavanje je obavezno nakon mjesec dana

Prvo popunjavanje uključeno je u prvotnu cijenu i obavezno. Popunjava eventualne praznine otpale nakon procesa zacjeljivanja i vraća gustoću.

4. Pridržavajte se uputa

U salonu će vam omogućiti i letak s uputama koje se, ukratko, sastoje od toga da obrve ne izlažete suncu, vodi i preparatima. Njegujete ih samo specijaliziranom kremicom, a izbjegavate umivanje u većim količinama vode, kao i mazanje drugim kremama. Za to vrijeme oporavka ne preporučuje se kupanje i sunčanje. 

Zaključak

Rezultatom sam bila zadovoljna. Nakon nekoliko dana i jako zadovoljna. Nakon što je prošla godina dana? Luk je donekle zadržan, no gustoća se, nažalost, vratila na onu prije nego što sam za tretman uopće čula. Na vlastitu odgovornost, predloženo popunjavanje (nakon 6 mjeseci) sam preskočila. 

Jedno su ljeto, sve u svemu, svakako trajale. S obzirom na omjer cijene i trajnosti, nisam sigurna da ću tretman ponoviti. No što se samog rezultata tiče, nisam čula za bolji. 

12. travanj 2024 08:20