Overlay
Skučeni interijeri

Trikovi za uređenje malog prostora: kako učiniti sobu vizualno većom, uskladiti je sa svojim stilom i pritom ne napraviti kaos

Piše Stil
Foto Shutterstock
19. ožujka 2021. - 09:32

Živjeti u stanu koji ima malo kvadrata može biti ozbiljan test vaših dizajnerskih vještina, često zahtijevajući da pronađete kompromis između modernog i praktičnog. Kako bi mali stan ili kuća izgledali što veće i osobnije, a ipak ne kaotično postoje različiti trikovi u odabiru namještaja, uzoraka, rasvjete i naposljetku kreiranja rasporeda. 

Namještaj držite priljubljen uz zidove

Vaš prvi instinkt, koji izgleda logično, je da u malim sobama sav namještaj gurnete prema zidovima da bi imali prostora u sredini. Međutim, to može imati posve suprotan učinak. Čineći to, uklanjate prijeko potrebnu dubinu i dimenziju koju namještaj može donijeti. Dajte malo zraka i prostora između zida i namještaja kako biste stvorili iluziju veće sobe.

Kupujte višenamjenske proizvode

Ako uređujete apartman za iznajmljivanje prije ćete razmišljati o namještaju koji ima dvostruku namjenu nego kada uređujete prostor za sebe. Ipak, baš višenamjenski komadi su ključni kako bi sebi osigurali više kvadrata. Krevet koji ima velike ladice za spremanje ili stolić u koji se može pohraniti deke i posteljinu mogu vam rasteretiti ormar i pomoći u uštedi prostora.

Ne miješate stilove osvjetljenja

Svaki dizajner zna da rasvjeta može stvoriti iluzije u uređenju prostora. Međutim, osvjetljenje je još važnije kod dizajniranja malog prostora. Zbog previše svjetla vaša soba može izgledati kao garderobe, a s premalo svjetla će vam se činiti kao da živite u mračnoj špilji. Ključno je stvarati slojeve svjetlosti koji definiraju pojedina područja, stvaraju dubinu i ističu ono što najviše volimo u sobi. Stavite podnu lampu u kut za čitanje, stolnu lampu pokraj dragih dekoracija, luster prigušite kako bi se snopovi svjetla dodatno isticali. Dobra ideja je i postavljanje ogledala nasuprot izvora svjetla, dnevnog i umjetnog kako bi se pojačala svjetlina u prostoriji.

Koristite previše dekora

Što se tiče opremanja vašeg malog prostora, manje je uistinu više. Ne postoji pravilo koje kaže da svaka dnevna soba treba dva kauča, naslonjač, pomoćni stolić i tri police. Najbolje što možete učiniti ej odabrati ključne komade i ostalo prilagoditi njima. Previše namještaja zagušit će proctor, ali isto to će učiniti i previse ukrasa. U manjim sobama je važna funkcionalnost, a ne komadi koji imaju samo dekorativnu svrhu.

Pokušavate vizualno podijeliti prostor

Iako ima smisla vizualno podijeliti otvorene tlocrte u većim kućama, to u manjem prostoru zapravo može dovesti do toga da soba postane manje funkcionalna. Dizajneri savjetuju korištenje niskog namještaja kako bi se povećala vertikalna prostranost prostorije, a uklanjanje velikih glomaznih komada. Isto tako bi bilo dobro da sav namještaj bude u istim nijansama i tonovima. To će ujediniti proctor i učiniti ga vizualno prostranijim.

Ne obraćate pažnju na zidove

Svaki se centimetar računa u malom prostoru, čak i onaj koji je na zidu. Kako biste svoj dom uistinu iskoristili u potpunosti, razmislite kako iskoristiti velike zidne površine. Kao prvo, dio može poslužiti za ugradbeni ormar iste boje kao ostatak zidova. Tako ćete izgubiti do pola metra prostora, ali dobiti puno više. Drugi zid može biti vaša osobna galerija fotografija, slika i plakata, a na treći stavite police za ukrase i knjige. Tako ćete raščistiti ostale površine u stanu i dati sobi osobnost.

25. travanj 2024 03:14