Overlay
Jednostvno i lako

Tri osnovna koraka za njegu muške kože: potrebna joj je jednaka pažnja kao ženskoj, a često je posve zanemarena

Piše PSD
Foto Shutterstock
25. studenog 2020. - 18:37

Većini muškaraca koncept skin carea jedva da je ušao u rječnik, a kamoli proizvodi koji ga sačinjavaju u njihove kupaonice. Od rutina za njegu uobičajena im je eventualno ona koja se sastoji od poklon-kompleta s gelom za tuširanje i dezodoransom, kupljenima u zadnji čas od strane udaljenih rođaka kao božićni poklon.

Prava istina je da se muška koža po svojoj potrebi za pažnjom nimalo ne razlikuje od ženske. Dječaci u pubertetu dobivaju prištiće jednako kao i djevojčice, muškarci u srednjim godinama izgledat će sivo i umorno ako ne hidratiziraju svoju kožu, a s godinama će ovisno o genetici i uloženom trudu u godinama koje su prethodile, a ne o spolu svi dobiti bore.

Svi imaju koristi od pravilne njege kože, a uz to se ne radi ni o čemu kompliciranom, štoviše jednom kada korištenje nekoliko osnovnih proizvoda prijeđe u naviku shvatit ćete koliko je začuđujuće jednostavno i kako malo vremena oduzima. Ovdje donosimo tek tri osnovna i ključna koraka koja vam kasnije mogu biti i dobar temelj za nadgradnju.

Čišćenje

Prva stvar koju svakako treba raditi je čistiti kožu ujutro i prije spavanja. Ujutro to činimo kako bismo uklonili masnoće koje koža luči noću, a navečer da bi oprali prljavštinu koja se hvata na lice bilo da je riječ o smogu, prašini ili dodirima prljavim rukama. Posebno je važno dodatnu pažnju posvetiti, onima koji je imaju, koži ispod brade.

Umivanje bez čistača nije dostatno jer će voda samo razmazati ono što pokušavamo ukloniti. Raspon čistača je velik, a ako vam je velik zalogaj odmah investirati u 'bolje' proizvode dovoljni su i oni iz drogerije, štoviše neki znaju biti i bolji od skupih preparata.

Dubinsko čišćenje

Eksfolijacija je relativno nov pojam u svijetu skincarea, ali se pokazala nevjerojatno korisnom. Za razliku od običnog, ovo dubinsko čišćenje nema potrebe raditi svakoga dana. Dovoljno je nanijeti kiselinu jednom do tri puta tjedno ovisno o uputstvima pojedinih proizvoda.

Nemojte da vas prepadne izraz kiselina, ali ipak nemojte se previše ni opustiti jer većina eksfolijanata i jesu agresivniji od svih drugih preparata za kožu. Njihovim korištenjem koža će dobiti dubinski sjaj, a oni koji imaju problema s prištićima mogu ih se tako permanentno riješiti.

Hidratacija

Često se misli kako je hidratacija potrebna samo suhoj koži. Prava istina je da postoje kreme za svaki tip kože, pa i onu sklonu stvaranju prištića koja se često opisuje kao masna. Kreme i serumi pomoći će nahraniti vaše lice, zacijeliti ožiljke i ispraviti nepravilnosti. U posljednje vrijeme postala su popularna i ulja.

Neovisno o tome za koji proizvod se odlučili neophodno je da ovaj korak uključite u svoju rutinu jer ga neki dermatolozi smatraju i najvažnijim. 

19. travanj 2024 06:50