Overlay
novi trend

Obnovite garderobu za nula eura! Svi pričaju o ideji koja nas podučava kako izgledati sjajno, a ne potrošiti baš ništa

Piše Stil
Foto Miguel Medina/Afp
20. siječnja 2023. - 13:46

U posljednjih dvadesetak dana nagledali smo se i naslušali raznoraznih savjeta za "prekid" s nezdravim i štetnim navikama, a posljednji od njih koji nam je privukao pažnju - i za koji bismo rekli da ima smisla - je pravilo "shop your wardrobe". Trend s društvenih mreža uči nas kako što manje potrošiti na kupovinu odjeće, a da pri tome ne moramo non-stop nositi jedno te isto. Također nas potiče da preuredimo ormar i riješimo se stvari koje nam više ne trebaju, tako da je riječ o ideji s (barem) trostrukom koristi. 

O čemu je zapravo riječ? Kako možete vidjeti u nizu videa objavljenih uz hashtag #shopyourwardrobe, umjesto kupovine novih komada, trebalo bi pronaći način za nošenje odjeće koju već imamo, a da ne ostavljamo dojam deja vu. Kako nas savjetuju gurui s TikToka, umjesto da krenemo u shopping, trebali bismo se zaputiti u vlastiti ormar, dobro proučiti sve što imamo i napraviti selekciju.

@allisonbornstein6 #greenscreen i talk about “shopping your closet” a lot but what does that really mean… #fashiontiktok #fyp #stylist #fashiontok ♬ original sound - Allison Bornstein

Stvari koje su za popravak treba popraviti, odjeću i modne dodatke koji nam se više ne uklapaju u životni stil proslijediti nekome kome će dobro doći, a stvari koje trenutno ne možemo nositi, ali su još uvijek u pristojnom stanju i nisu nam dosadile pospremiti na neko mjesto gdje nam neće ometati pogled na ostatak garderobe. Poželjno je izmiješati zimsku, ljetnu i prijelaznu garderobu, a nije na odmet ni biti u dosluhu sa sestrama i prijateljicama pa jedan dio odjeće međusobno razmijeniti na neki kraći period, recimo tri tjedna.

Sad kad znamo čime točno raspolažemo, možemo se poigrati kombiniranjem. Pri tome budite inventivni - na primjer, komplete razdvojite i sparite s drugom odjećom, ljetne haljine spojite s hlačama i tankim majicama i košuljama dugih rukava, kaftan zab plažu s bodyjem dugih rukava i trapericama...

Na koncu ćete postići isti efekt kao da ste obavili sezonski shopping, a zapravo nećete potrošiti baš ništa. Kao dobra ideja zvuči i savjet da svoju garderobu, kad ste završili sa slaganjem, detaljno fotografirate: idući put kad dođete u iskušenje nešto impulzivno kupiti, najprije ćete provjeriti slaže li vam se s odjećom koju već imate te posjedujete li možda već neki komad u sličnom stilu, koji budi jednaki osjećaj, ostavlja manje-više isti dojam ili je prikladan za kreiranje looka sličnog onome koji vas je privukao. 

Istu stvar možete napraviti sa svojom kolekcijom nakita i modnih dodataka: dobro ih pregledajte, zatim ih pokušajte kombinirati na nove načine i riješite se onoga što vam samo smeta.

S novom-starom, ali osvježenom garderobom i zbirkom modnih dodataka, bez stvari koje ne nosite da vam smetaju u pregledu "inventara" lakše ćete slagati odijevne kombinacije, bit ćete brže gotovi kad vam se negdje žuri i više nećete kukati u stilu "pun ormar, a ništa za obući".

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

23. travanj 2024 03:02