Overlay
mirisi 2020.

Najbolji parfemi godine: dodijeljene su nagrade za najuspješnije mirisne kreacije, evo pobjednika u najvažnijim kategorijama - za nju, njega i oboje

Piše Stil
Foto Shutterstock
2. prosinca 2020. - 15:26

Kakva god da bila, ova nam je 2020. donijela niz predivnih parfema. Neki su od njih "tek" osuvremenjene verzije mirisnih klasika, no to ne znači da su manje lijepi i posebni od kreacija koje su upravo osmišljene, drugi su lansirani baš kad nas je pritisla pandemija, a jedni i drugi našli su se u utrci za titulu parfema godine koju dodjeljuje Fragrance Foundation.

Naslov najboljeg ženskog mirisar u kategoriji Women’s Prestige pripao je parfemu Idôle kultnog francuskog brenda Lancôme. Kreatori Shyamala Maisondieu, Adriana Medina-Baez i Nadege le Garlantezec su se poslužili notama kruške i bergamota, mirisom turske i centifolia ruže te cvijetom jasmina. Idôle se opisuje kao chypre - topao i mošusan, raskošan i blag, ujedno svjež i zavodljiv. 

Pobjednik u kategoriji Women’s Luxury je YSL-ov Libre eau de parfum. Mirisna kreacija koju su stvorili Anne Flipo i Carlos Benïm je orijentalna, gornje note su mu lavanda, mandarina i crni ribiz, srednje lavanda, cvijet naranče i jasmin, dok su u bazi madagaskarska vanilija, amber, mošus i cedar.

Titulu muškog mirisa godine u istoj kategoriji luksuznih parfema ponio je Diorov Sauvage. Njegov tvorac, parfumer François Demachy, za ovu se koncentriranu interpretaciju uspješnice iz 2015. koristio notama bergamota i mandarine, srednja nota je sandalovina, a bazne su drvenasto-začinski olibanum, tonka i vanilija.

Muški prestižni parfem godine je JV x NJ Silver Johna Varvatosa. Kreirali su ga Carlos Viñals i Nathalie Benareau koristeći vrlo zanimljivu kombinaciju nota: gornje su talijanski limun, bergamot i zeleno lišće, dok srednje čine kadulja i geranium, a bazu mošus, sandalovina, amber i pačuli.

Možda vas zanima je li nagrađen i neki uniseks miris, jer takvi posljednjih godina imaju sve više poklonika? Odgovor je potvrdan - priznanja za najbolje uniseks parfeme pripala su dvjema kreacijama o kojima se zadnjih mjeseci poprilično pisalo - Byredovom undazedu, s notama mandarine, limuna i jasmina s nostalgično slatkastom bazom u kojoj je miris šećerne vune te Guccijevom Mémoire d’une Odeur kojeg je kreirao Alberto Morillas od gornjih nota kamilice i gorkog badema s mošusom i jasminom u sredini i sandalovinom, cedrom i vanilijom u bazi.

20. travanj 2024 09:52