Overlay
savršena koža

Mogu li se pore smanjiti? Postizanje besprijekornog tena mnogima je opsesija, no neki griješe u osnovnim koracima - evo kako provoditi skincare rutinu

Piše Stil
Foto Depositphotos
27. listopada 2021. - 12:39

Suprotno uvriježenom mišljenju, pore se ne mogu fizički smanjiti ili kako se to često naziva, "minimizirati". Svi imamo te sićušne otvore na koži koji služe za otpuštanje prirodnih masnoća iz kože i nema te kreme ili tonika koji će ih izbrisati. Međutim, njihovu uočljivost možemo ublažiti održavamo li kožu zdravom.

Za zdravu kožu potrebna je njega "iznutra" i izvana, o onoj "iznutra" smo vam pisali nedavno pa ćemo se sada držati ove druge teme. Pravilna njega kože podrazumijeva jutarnju i večernju rutinu koje su uvelike slične, ali se i po mnogočemu razlikuju. Jutarnja njega kože podrazumijeva temeljito, ali nježno čišćenje prirodnih ulja koja se izlučuju tijekom noći, nakon kojeg slijedi nanošenjek tonera, potom proizvoda s vitaminom C pa hidratantne kreme. Jutarnju bi rutinu trebalo završiti proizvodom koji sadrži SPF 30. Večernja, par, rutina, podrazumijeva čišćenje sredstvom koje uklanja make-up i zagađenja iz okoliša, nakon kojeg slijedi nanošenje proizvoda s retinolom ili nekog drugog eksfolijatora, a zatim nanošenje hidratantnog proizvoda. Večernju rutinu trebalo bi završiti nanošenjem noćne kreme koja će nahraniti kožu dok se odmara.

Akom su vam pore jako izražene, uzrok tome može biti nakupljena nečistoća pa bi to moglo značiti da trebate nešto promijeniti u postupku čišćenja lica ili ga trebate češće provoditi. Stručnjaci preporučuju uvođenje sredstava za eksfolijaciju - bilo fizičkih ili kemijskih, na bazi AHA i BHA kiselina, a ako uz proširene pore imate i prištiće, pokušajte sa salicilnom kiselinom. Pore se mogu proširiti i uslijed gubitka kolegena do kojeg dolazi s godinama ili zbog pretjeranog izlaganja suncu pa koži možete pokušati pomoći u proizvodnji tog vrijednog sastojka, bilo suplementima, obogaćenjem prehrane pravim vrstama hrane ili pak sredstvima i zahvatima koji potiču stvaranje kolagena.

Pratite Stil i na Instagramu!

16. travanj 2024 14:15