Overlay
lagan i ukusan obrok

Vrlo poseban ljetni slani tart: ovaj recept jamči posebnu sočnost i punoću okusa, otkrit ćemo vam u čemu je tajna. Poseban bonus štedi vrijeme i trud!

Piše Stil
Foto Shutterstock
3. srpnja 2021. - 14:06

Tražite li ideju za brzinski, ali zdrav i ukusan ljetni obrok, mi vam nudimo ovu: ratatuille tart je slana pita puna sočnog povrća, čija je osobita čar u tome što je povrće prije nego je posloženo po tijestu termički obrađeno. Nema vam s ovim tartom straha od bljutavog, napola pečenog i loše začinjenog povrća kojeg je najpametnije diskretno gurnuti na rub tanjura! Pečeni patlidžan daje dozu pikantnosti, grillane tikvice neodoljiv dimljeni okus, a rajčice, prethodno skuhane u šalšu, neodoljivu sočnost i pravi okus ljeta. Nismo vam otkrili poseban bonus: za ovaj recept koristi se gotovo lisnato tijesto pa se ne morate gnjaviti s pripremom kore.

Ratatouille tart

Sastojci:

5 srednje velikih rajčica

1 patlidžan

2 žlice maslinova ulja

2 crvena luka

4 češnja češnjaka

2 tikvice

20 g ribanog parmezana

pakiranje lisnatog tijesta

Priprema:

Narežite rajčice na ploške, polovicu sačuvajte za ukras, ostatak nasjeckajte. Izbodite patlidžan vilicom pa ga pecite 10 minuta na otvorenom plamenu (drugi način: narežite ga na ploške i ispecite na grillu) dok koža ne izgori, a meso omekša.

Tikvice narežite na ploške pa kratko pecite na vrlo vrućem grillu. Zagrijte pola ulja i pecite luk s prstohvatom soli dok se ne počne karamelizirati. U međuvremenu sastružite kožu s patlidžana, a meso nasjeckajte. Luku dodajte češnjak i patlidžan i kuhajte još 5 minuta. Dodajte nasjeckanu rajčicu i začinite pa kuhajte 5-10 minuta dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi, a tijesto razvaljajte.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Po sredini tijesta poslažite umak, a na vrh stavite ploške tikvica i preostalih rajčica. Pospite parmezanom i poprskajte preostalim uljem te pecite dok tijesto ne uhvati boju.

Pratite Stil i na Instagramu!

25. travanj 2024 10:45