Overlay
prava poslastica

Ukusne, zasitne i pune sira: ove kremaste lazanje s mesom umjesto tjestenine sadrže prefini dodatak, dugo ćete biti siti!

Piše Stil
Foto shutterstock
20. siječnja 2023. - 12:03

Zima nam napokon pokazuje zube, što znači da ćemo svojim zubima poželjeti zagristi u nešto toplo, sočno i zasitno. Razmišljate li isto kao mi, u narednim ćete danima zaboraviti na salatice i lagane juhice, a prednost ćete dati jelima poput gulaša, variva, kremastih tjestenina, lazanja... Mi vam danas predlažemo jelo koje je će vas lijepo zagrijati i zasititi, ali vas neće nakrcati lošim ugljikohidratima zbog kojih ćete za sat vremena poželjeti pojesti još nešto.

Recept koji donosimo u nastavku sadrži proteine poput mesa i sira, čime jamči sitost, a umjesto krumpira i tjestenine kakvi su uobičajeni u ovakvim jelima sadrži jedno zdravo povrće koje je upravo u sezoni i s kojim se, postupamo li pravilno, mogu raditi jako, jako ukusna jela.

Riječ je o tikvi, koju većina priprema na pogrešan način - kuhanjem. Tikva će najbolje od sebe dati ako je ispečemo, jer će se karamelizirati i postati još slađa, umjesto da se kuhanjem pretvori u gnjecavu i bljutavu kašu. Još ako je prije pečenja lijepo začinimo, sjajan rezultat je zajamčen.

Lazanje od tikve i mesa

Sastojci:

600 g miješanog mljevenog mesa

1 butternut tikva

450 g konzervirane rajčice šljivarice

500 ml vrhnja za kuhanje

400 g mozzarelle

100 g parmezana

500 ml crnog vina

4 fete pancete

1 mrkva

1 luk

2 češnja češnjaka

2 žlice svježeg začinskog bilja poput peršina ili majčine dušice

1 žlica suhog začinskog bilja poput origana ili ružmarina

2 žličice cimeta

2 lista lovora

po želji 1 žličica čili pahuljica

maslinovo ulje

sol, papar

Priprema:

U velikoj tavi na srednje jakoj vatri popržite pancetu, kad pusti masnoću dodajte nasjeckani luk, mrkvu, češnjak i svježe začinsko bilje te po potrebi još malo ulja. Kad je luk postao staklast, dodajte meso i žličicu cimeta pa uz miješanje kuhajte oko pet minuta, dok meso ne uhvati boju. Zatim dodajte lovorov list, vino i rajčice, poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko sat i pol uz povremeno miješanje dok se ne reducira (ovo možete obaviti i u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, ali će vam trebati 2 sata).

Tikvu očistite od sjemenki i grubo narežite. Poredajte komade na lim za pečenje i pokapajte uljem. Pomiješajte suhe začine, žličicu cimeta, sol  papar i, po želji, pahuljice čilija pa začinite tikvu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 oko 45 minuta (ako vam se peče meso, tikvu stavite ispod; ako ćete je peći samu, bit će brže gotova pa nakon 30-ak minuta provjerite je li dovoljno pečena).

Pripremite umak tako što ćete zagrijati vrhnje za kuhanje i dodati mu parmezan. Začinite ga po ukusu solju i paprom i pustite da se malo ohladi i zgusne (zgusne li se previše, dodajte mu malo mlijeka).

Posudu u kojoj ćete peći lazanje nauljite. Na dno stavite sloj mesa pa ga prekrijte s malo umaka od vrhnja. Po tome rasporedite pečenu tikvu pa meso, vrhnje i na kraju ostatak tikve. Sve zalijte ostatkom umaka, prekrijte mozzarellom i pecite 25-30 minuta dok lijepo ne porumeni. Ukrasite grančicama majčine dušice i poslužite u salatu.

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

18. travanj 2024 07:59