Zavoljeli smo sushi. "Primio se" i više se ne smatra teškom egzotikom koju jedu samo čudaci i turisti. Međutim, ako je kod nas isto stanje kao i u ostatku Zapada, a poznavajući nas mislimo da je(ako nije i gore), sa sushijem radimo niz grešaka. Nisu zanemarive jer idu na štetu okusa.
Prema savjetima koje je u britanskom tisku podijelila poznata chefica Eleni Manousou, glavna faca u španjolskoj podružnici slavnog restorana "Nobu", zapadnjaci bi trebali prestati raditi nekoliko stvari, misle li uživati u tim znalački zamotanim zamotuljcima na najbolji način.
Ponajprije, ne bismo ga smjeli jesti štapićima. Sushi se, poručuje Elena, jede prstima. I to brzo, čim je serviran, bez odugovlačenja.
Nadalje, kad močimo sushi u umak od soje, trebamo pripaziti da obavezno dotakne ribu. Dotakne! Sushi nipošto ne smijemo potopiti u soja sos, jer će mu to uništiti okus.
Kad propisno umočen sushi stavljamo u usta, pripazimo i da nam upravo riba prva dospije na jezik.
A što je s wasabijem, pitate? Chefica Eleni protivi se korištenju tog ljutog umaka jer smatra da "poništava" delikatni okus ribe.