Overlay
meke ko duša

Tope se u ustima: jeste li čuli za turske pite? Dobili smo recept za neopisivo mekane i ukusne domaće lepinje, isprobajte ga odmah!

Piše Stil
Foto Dragana Dujić
8. siječnja 2023. - 13:50

Jeste li ikad čuli za turske pite? Riječ je o ljepinjama od dizanog tijesta koje su pahuljasto mekane i baš savršene za sve vrste sendviča. Zapravo, toliko su dobre da su neodoljive i onako, same. Da budemo iskreni, nije nimalo lako opisati koliko su dobre. Morat ćete se sami uvjeriti. Recept nam je dala Dragana Dujić, zaljubljenica u kiselo tijesto na čijem Instagramu 3,2,1 mijesi možete vidjeti kakve sve pekarske poslastice izrađuje od malo brašna, vode i domaćeg kvasca. Najnovija objava posvećena je upravo turskoj piti, a Dragana je s našim čitateljima rado podijelila recept.

Turske pite

Sastojci:

640 g brašna

460 g vode

140 g domaćeg kvasca 

2 žlice meda

1 žlica soli

60 g maslaca

Priprema:

Sve zajedno zamijesite. Svakih pola sata ga lagano premijesite dok ne dobijete glatko pufasto i zategnuto tijesto. Ostavite da odstoji još pola sata. Prebacite na površinu pobrašnjenu rižinim brašnom, podjelite na četri dijela, oblikujte ih u loptice i prebacite na papir posut rižinim brašnom. stavite u pleh, prekrijte vrećicom i pustite da se dižu oko 2 sata na sobnoj temperaturi. Pred pečenje uključite pećnicu na 230 stupnjeva Celzija na program s parom. Dok se pećnica grije lepinje premažite razmućenim žumanjkom s dvije žlice jogurta i stiskajući prstima iscrtajte rupice. Pospite sjemenkama crnog kima i pecite 15 minuta.

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

25. travanj 2024 16:49