Overlay
Ideja za ručak

Svježi, sezonski sastojci i priprema ‘čas posla‘: obožavamo ljetne salate, imamo recept za brzinsku od kozica i kus-kusa

Piše Stil
Foto Shutterstock
20. kolovoza 2020. - 13:40

Svježi sezonski sastojci, priprava u 15ak minuta, nutritivno bogatstvo i okus koji se može mjeriti s jelima koja vam serviraju u restoranu - salate su, ljeti, pravo blago.

Ova za koju vam recept danas donosimo redovito nam je na meniju. Gotovo da ne zahtijeva kuhanje, što je u sezoni kupanja i sunčanja veliki plus, ne trebate čak ni rezuckati povrće, a nećete ni iza sebe ostaviti nered od suđa. Kombinacija kus-kusa i kozica, zelenih maslina i rikole, za nas je, baš zato, dobitna.

Donosimo vam bazični recept koji, naravno, možete proširiti dodatkom rajčice, ljubičastog kupusa ili avokada - oba se glavna sastojka odlično slažu sa sezonskim povrćem.

Sastojci (za 2 osobe):

- 250 grama kus-kusa

- 200 grama rikole

- 200 grama zelenih maslina (otkoštenih)

- 250 grama kozica

Priprema:

Najprije pripremite kus-kus jer se ukusna žitarica u ovoj ljetnoj salati jede ohlađena. U 1/4 litre kipuće vode dodajte pola žličice soli i žličicu kokosova ulja, a potom uspite kus-kus. Maknite sa štednjaka i pustite da žitarica nabubri. Nakon desetak minuta je promiješajte, dodajte po potrebi ulja po želji ili parmezana. Pustite da se ohladi.

Za to vrijeme pripremite povrće. U zdijeli začinite rikolu s malo octa i maslinova ulja, soli i papra.

Kozice pripremite po želji, možete ih kuhati (ne više od 5-10 minuta), popržiti, pohati ili pripremiti na roštilju. Važno je da meso gambera pobijeli, a u salatu ih možete dodati očišćene ili čitave.

Na podlogu od rikole "složite" kus-kus, kozice i zelene masline, pa sve prelijte limunovim sokom i dodajte začine po želji.

24. travanj 2024 19:55