Overlay
mini-vodič

Sedam koraka uz koje će i najmanji stan djelovati znatno prostranije: ovo su jednostavni trikovi koji povećavaju baš svaki prostor

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Shutterstock
22. studenog 2020. - 14:37

Tko se boji zime još? Onaj tko ima veliki, udoban, topao stan sigurno ne, no svi drugi, skučeni u skromnoj kvadraturi sigurno već pomalo očajavaju što će naredne mjesece, osim ako vrijeme ponovno ne 'poludi' većinom provoditi unutar svoja sitna četiri zida. Za sve koji čeznu za još kojim kvadratom nažalost nemamo bolju utjehu od ove, no ponekad čak i mali detalji pun o znače: evo kako barem prividno učiniti mali stambeni prostor većim. Da ne duljimo, evo vam mini vodič u sedam koraka.

KORAK 1. Strateški birajte namještaj: promislite dobro što vam od pokućstva uistinu treba. Izdvojite ključni funkcionalni komad i dajte mu važno mjesto, a sve što nije esencijalno važno za boravak u toj prostoriji - uklonite. Poklonite, prodajte ili pospremite dok ne preselite u veći stan. Ovo je korak u kojem nema mjesta sentimentalnosti: ako imate stolić za kavu, ne treba vam još jedan stolčić pored fotelje, ako imate trosjed, ne treba vam ni fotelja. Nemate gdje nasloniti šalicu dok pijete kavu? Razmislite o polici nadohvat ruke.

KORAK 2. Nova funkcija ogledala: osim što daju privid većeg prostora, ogledala ga mogu i osvijetliti. Dodatak velikog zrcala može unijeti znatnu količinu svjetlosti u prostoriju, naravno, ako je pametno pozicionirano da odražava prozor ili svjetlost iz druge, svjetlije i veće prostorije. 

KORAK 3. Neutralna paleta: u manjim prostorima imate manje mjesta za eksperimentiranje s bojama, stoga je za temeljnu paletu bolje izabrati neutralnu. Započnite sa svijetlom bazom poput bijele, sive ili bež, bilo da birate prostirku, boju zida, tepiha, ormara ili kauča.

KORAK 4. Živopisni detalji: to što je vaš prostor malen ne znači da morate izostaviti živahnije boje, zapravo, mudro odabrani detalji, zbog kojih oko promatrača šeta s kraja na kraj prostorije, mogu ga učiniti prividno većim. Upečatljive boje stoga čuvajte za detalje poput jastučića, slika i uporabnih predmeta.

KORAK 5. Igre teksturama: tekstura je još jedan element koji će vašem prostoru dati osobnost i dubinu. Košare, prostirke, jastuci i prekrivači izvrstan su način za davanje teksture bez zauzimanja previše prostora.

KORAK 6. Nova uloga dekoracija: viseće police su sjajan dodatak, jer daju dozu karaktera, a ne zauzimaju puno prostora. Nipošto je nemojte pretrpati! Ukrasite je s 2-3 efektna detalja, od kojih neka jedan bude padajući, poput biljke puzavice ili ukrasne visilice. Postavite policu visoko kako biste naglasili zidove i strop, a sličan dojam možete postići i lampionima. Pripazite ipak da nisu preveliki i pretjerano živahnih boja.

KORAK 7. Vanjski elementi: u nedostatku balkona ili bar pogleda na zelenu površinu, prirodu u prostor unesite uz pomoć dekoracija. Upotrijebite prirodne ukras poput sobnih biljaka i rezanog cvijeća, košara od pruća i slame te svijeća. Čuvajte se ipak preglomaznih ukrasa i vodite računa o tome da bilje s godinama zauzima sve više prostora. Odlučite se stoga za one koje rastu u visinu, bez pretjeranog širenja. 

19. travanj 2024 06:07