Overlay
lakše ne može

Samo jedan korak dijeli vas od savršenog umaka od rajčica: podarite raskošnim ljetnim plodovima nevjerojatnu aromu! Kako? Lako!

Piše Stil
Foto Shutterstock
13. kolovoza 2020. - 09:57

Obožavamo rajčice. Mogli bismo ih jesti u sva tri obroka, a i za užinu. Zapravo, upravo to i radimo. Jedemo ih na salatu, u umacima i preljevima za tjesteninu, šalši za prilog, 'salsi' u koju umačemo čips, varivima, juhama, ratatuilleu... I baš smo otkrili jedan trik koji jelima od rajčica daje odličan okus. Nije, doduše primjenjiv u salati, no možda samo nismo dovoljno eksperimentirali.

Idući put kad budete spremali umak, šalšu ili salsu, a vjerujemo da bi vam ovaj savjet mogao dobro doći i kad spremate juhu, rajčice najprije ispecite. Jednostavno ih prerežite popola, ako je riječ o šljivaricama ili cherry rajčicama, odnosno na četvrtine, ako koristite veće sorte. Poredajte ih u posudu za pečenje, prerezanom stranom prema gore. Poškropite uljem, dodajte malo soli i ubacite u zagrijanu pećnicu. Pečenje će ih karamelizirati i dati im posebnu aromu.

Spremate li saslu ili umak za tjesteninu, skupa s rajčicama ispecite i luk te, ako ih koristite, paprike te češnjak. Cijele režnjeve, u kori. Kad je povrće dobilo lijepu boju i postalo mekano, prebacite ga u blender, zajedno sa sokom koji je pustilo tijekom pečenja ili ga, volite li 'old school' salsu, nasjeckajte na kockice čim se dovoljno ohladi.

Po želji dodajte par kapi limonovog soka, osobito ako radite salsu koju ćete poslužiti uz čips, te začinsko bilje po želji: za meksički 'štih' ubacite korijansar, za mediteranski bolsiljak, origano ili timijan.

Evo vam sad i recept za pikantnu meksičku salsu, savršenu za umakanje čipsa ili hrskavih komadića povrća te kao dodatak jelima poput tortilla, enchilada, burrita i quesadilla.

Vruća ljetna salsa

pola kilograma rajčica šljivarica ili rajčica sorte roma

1- 2 jalapeño papričice

2 režnja češnjaka

sopl, papar

maslinovo ulje

limunov ili limetin sok

Povrće prerežite, skinite mu peteljku, a papričicama, želite li manje ljutu salsu, uklonite sjemenke. Češnjak ogulite.

Sve posložite u posudu za pečenje pa posolite i popaprite.

Pećnicu zagrijte, a ako imate tu mogućnost u programu, namjestite zagrijavanje odozgo. Posudu za pečenje smjestite na najvišu poziciju i pecite kratko na jakoj temperaturi. Gotovo je kad se na papričicama pojave smeđe mrljice.

Sve zajedno prebacite u blender, usitnite pa dotjerajte okus i ohladite. Čuvajte u dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana.

 

 

17. travanj 2024 04:10